Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 23 feb 17:01

B&E | Landingsscenario’s domineren de beurs (te veel)

0 0 Leestijd ongeveer

Discussies over een harde of zachte landing van de Amerikaanse economie en de reactie van de Fed daarop bepalen het sentiment op de beurs en overschaduwen de (te) sterke positie van het bedrijfsleven.

Na een ijzersterke eerste maand van dit jaar maken de aandelenbeurzen in februari even pas op de plaats. Beter dan verwachte economische cijfers en hogere inflatie- en renteverwachtingen maken dat beleggers met andere scenario’s dan dat van de ‘zachte landing’ voor de Amerikaanse economie rekening gaan houden. In januari groeide de hoop op zo’n zachte landing, waarbij de Federal Reserve de inflatie weet te beteugelen zonder de economie in een recessie te storten.

Een dergelijke zachte landing is ook gunstig voor aandelenbeleggers die dan niet meer hoeven te vrezen voor forse, door een recessie veroorzaakte, winstdaling bij bedrijven. Dat is het tegenovergestelde van een zogeheten harde landing waarbij door verkrappend monetair beleid niet alleen de inflatie maar ook de bedrijfswinsten en aandelenkoersen onder druk komen te staan.

Ingrijpen

De kans op een minder comfortabele landing van de economie lijkt weer te groeien, aangezien verschillende macro-economische data – banencijfers, detailhandelsverkopen en inflatie – beter waren dan verwacht. Zo goed zelfs dat harder ingrijpen door de Federal Reserve weer tot de mogelijkheden behoort. De afgelopen weken circuleert echter nog een derde scenario in de financiële pers en in rapporten van economen, namelijk dat van ‘geen landing’. In dit nogal onwaarschijnlijke scenario blijft de economie groeien, de werkgelegenheid op peil en de inflatie wat aan de hoge kant.

De alternatieve scenario’s voor de gewenste zachte landing zorgen wel voor enige twijfel bij beleggers over de houdbaarheid van het herstel op de aandelenmarkten. In alle discussie over de landingsmogelijkheden voor de Amerikaanse economie is de bovengemiddeld hoge waardering, winst- en omzetgroei van Amerikaanse aandelen bovendien wat uit het zicht geraakt, stelt kwantitatief strateeg Andrew Lapthorne van Société Générale.

Hoogste niveau

Het Amerikaanse bedrijfsleven staat er eigenlijk té goed voor. Volgens Lapthorne ligt de winst per aandeel van de aandelen uit de MSCI USA Index ver boven de trendmatige groei over de afgelopen 25 jaar. Gezien de sterke nominale omzetgroei lijken Amerikaanse bedrijven bovendien weinig last te hebben van inflatie en er zelfs eerder nog van te profiteren. Veel meer dan in Europa het geval is. Het overgrote deel van de sectoren van de Amerikaanse beurs heeft de afgelopen drie jaar een omzetgroei geboekt die beduidend hoger lag dan het gemiddelde van de tien jaar daarvoor. Alleen in de sectoren Chemie, Telecom en Reizen & Vrije Tijd lag de omzetgroei over de afgelopen drie jaar onder het gemiddelde van de daaraan voorafgaande tien jaar. In Europa daarentegen is dat voor veel sectoren juist precies andersom, zo berekende de strateeg.

De opmerkelijke, maar niet onlogische conclusie van Lapthorne luidt dan ook dat het Amerikaanse bedrijfsleven veel minder winstgevend moet worden voordat de Federal Reserve succesvol kan zijn of het verkrappende beleid kan stoppen. Dat zou pas echt een harde landing zijn, vooral voor aandelenbeleggers. Daar wordt door analisten voorlopig nog niet op gerekend. Want hoewel de winstverwachtingen voor 2023 de afgelopen twaalf maanden met 10% zijn verlaagd, ligt de prognose niet alleen 12% hoger dan de winst per aandeel over 2022 maar ook nog eens op het allerhoogste niveau ooit.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!