Updates

Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Karel Mercx, 15 feb 2023 12:54

Disney | De winnaar is (en blijft) de aandeelhouder

0 0 Leestijd ongeveer

De activistische aandeelhouder Nelson Peltz heeft de boel bij Walt Disney flink opgeschud. Dat valt duidelijk in goede aarde bij beleggers, die het aandeel weer omarmen.

Bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers over het gebroken boekjaar 2023 liet Disney weten $5,5 mrd aan kosten te gaan besparen, onder meer door 7000 mensen te ontslaan. De ingreep draagt duidelijk de handtekening van de activistische aandeelhouder Nelson Peltz, die afgelopen kwartaal een grote positie had opgebouwd. Zijn belangrijkste punt was immers dat Disney teveel geld uitgeeft.

De omzet steeg in de laatste drie maanden van het afgelopen jaar van $21,8 mrd naar $23,5 mrd. Ondanks die groei daalde de winst per aandeel van $1,06 naar $0,99. De kostenbesparingen moeten er de komende kwartalen voor zorgen dat ook de winst per aandeel weer stijgt.

Disney heeft op de beurs wat van zijn glans verloren, maar het bedrijf weet nog steeds kaskrakers te lanceren. In december kwam Avatar: the way of water uit. Het budget van de film bedroeg $250 mln en de omzet bij bioscopen staat inmiddels op $2,2 mrd.

Het succes van die productie betekent dat de toekomstige catalogus van de verschillende streamingdiensten van Disney+ alleen maar zal toenemen. Een jaar geleden telde Disney+ 84 miljoen abonnementen, nu staat de teller op 104,3 miljoen. Daarnaast groeide bedrijfsonderdeel HULU in diezelfde periode van 45,3 naar 48 miljoen abonnementen en ging ESPN+ van 21,3 naar 24,9 miljoen.

Aandeel Disney de sectorfavoriet

Sinds begin dit jaar is Disney onze favoriet in de sector media. Het kreeg die status omdat de koers van het aandeel van een top van meer dan $200 naar $100 was gezakt en omdat Peltz de boel zou gaan opschudden. De activistische aandeelhouder ging er met gestrekt been in en eiste een plek in de raad van bestuur. Na publicatie van de cijfers zei hij dat hij de strijd staakt omdat hij zijn doelen bereikt heeft. De winnaar is in zijn ogen niet CEO Robert Iger, maar de aandeelhouders van Disney die krijgen waar ze recht op hebben.

Door de recente koersstijging van het aandeel Disney is de waarderingsmaatstaf op basis van omzet en totale beurswaarde opgelopen van 1,9 naar 2,4. Het gemiddelde in het pre-coronajaar 2019 was 3,2 en ik denk dat het aandeel Disney uiteindelijk weer teruggaat naar die niveaus. Het koopadvies blijft daarom gehandhaafd.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ