Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 3 feb 2023 12:48

ING | Voorschot van beleggers bleek te enthousiast

0 0 Leestijd ongeveer

De winststijging is een opsteker maar de vooruitzichten vormen geen brandstof voor een koersrally. Het aantrekkelijke dividend maakt het aandeel het aanhouden waard.

De winst van ING is in het vierde kwartaal met 15% opgelopen naar €1,1 mrd. De stijgende rente speelt de bank in de kaart. Net als bij Europese branchegenoten is de winststijging namelijk voor een flink deel te danken aan hogere netto rente-inkomsten: +17% naar €3,9 mrd.

Zelfs als rekening wordt gehouden met het uitfaseren van maatregelen waarmee de ECB de impact van een negatieve rente op bankresultaten verzachtte, namen de totale baten met ruim 5% toe tot €4,9 mrd.

Aan de andere kant namen de operationele kosten met 2% af tot €2,9 mrd. Die daling was volledig het gevolg van een sterke daling van toezichtsgerelateerde kosten: -22% naar €269 mln. Behalve door hogere baten en lagere lasten, komt dat ook doordat ING minder opzij zette voor kredietverliezen.

In het vierde kwartaal zette de bank €269 mln opzij voor mogelijk oninbare leningen. De daling van 22% ten opzichte van de €346 mln van een jaar eerder wijst erop dat ING goed gepositioneerd is voor een mogelijke recessie in 2023.

Brandstof voor koersrally

De winststijging is een opsteker. Maar daar hadden beleggers al een voorschot op genomen met een koersstijging van ruim 30% binnen drie maanden. De vooruitzichten vormen geen brandstof voor de recente koersrally. De doelstellingen voor 2025 worden niet verhoogd en het kostenniveau ligt wat hoger dan veel beleggers hadden ingecalculeerd.

ING rekent op een verhouding tussen de operationele kosten en inkomsten van 55% à 56%. Vorig jaar was dat 60,3%, maar de doelstelling van 50% tot 52% voor 2025 oogt nu behoorlijk ambitieus.

Aandeel ING op ‘houden’

Het vooruitzicht van wat hogere kosten dan voorzien, kwam het aandeel na de cijferpresentatie op een verlies van ruim 5% te staan. Het dividendrendement van 6,3%, de ruimte om het overtollig kapitaal met aandeelhouders te delen en de bescheiden toevoeging aan de stroppenpot geven voor het aandeel ING aanleiding voor een houdadvies.

ING | Cijfers 2022 en doelen 2025 Doelstelling 2025 2022
Totale inkomsten gemiddeld 4,5% – 5,5% 5,5%
Kosten/baten-ratio 50-52% 60,3%
Kapitaalratio CET1 14,5% circa 12,5%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ