Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Dividendportefeuille | Vier aandelen met kop en schouders er bovenuit

0 0 Leestijd ongeveer

Waar KLA Corp en Diageo moesten inleveren door de cijfers, waren er ook weer twee aandelen die juist wisten te profiteren van de resultaten. 

Per saldo kwam de Dividendportefeuille op weekbasis niet veel van zijn plaats, maar er waren wel net iets meer dalers dan stijgers onder de 43 aandelen. Vier aandelen, die allemaal met cijfers kwamen, steken er met kop en schouders bovenuit. De komende weken barst het echte cijfervuurwerk los met zowel in Europa als de Verenigde Staten tientallen aandelen die rapporteren.

Belangrijk bij het komende cijferseizoen is, zoals ik wel vaker aangeef, het dividend. Met name in Europa is deze periode bepalend, omdat het dividend vaak nog altijd slechts één keer per jaar wordt uitgekeerd.

Op weekbasis zien we twee opvallende grote positieve uitschieters, temeer omdat deze twee aandelen het in 2022 en recent nog juist zeer slecht deden.

SEB

Dinsdag was het Franse SEB, producent van kleine huishoudelijke apparatuur en professionele koffiemachines, een grote winnaar met +8% na meevallende (voorlopige) resultaten over het laatste kwartaal en heel 2022. SEB, bekend van merken als Tefal en Moulinex en ook marktleider in China, rapporteerde maandag nabeurs een omzet van €7,96 mrd over 2022, terwijl analisten rekenden op €7,92 mrd.

Analisten waren vooral positief verrast door het meevallende vierde kwartaal, waarin SEB een kleiner dan verwachte omzetdaling realiseerde. De omzet in het laatste kwartaal was €2,4 mrd, wat neerkomt op een daling van 5,6% ten opzichte van een jaar eerder. Dat viel echter mee, aangezien deze zogoemde ‘like-for-like’ omzetdaling in het derde kwartaal aanzienlijk hoger was (8,1%).

Vooral de zakelijke verkopen (waar ook de koffiemachines van WMF onder vallen) waren ijzersterk met een groei van 17,6% ten opzichte van een jaar geleden, terwijl ook de consumentenverkopen in de regio’s EMEA, Americas en vooral China meevielen. Mede hierdoor kon SEB de eerder afgegeven outlook voor de operationele marge in 2022 (bovenkant van range 7,0% tot 7,5%) bevestigen. SEB staat dankzij de koerssprong van dinsdag in 2023 als best presterende Dividendportefeuilleaandeel dit jaar nu op +22%. Het bedrijf komt op 22 februari met definitieve jaarcijfers en maakt dan ook het dividend bekend.

L3Harris

Nog zo’n positieve uitschieter met +9% was defensie- en luchtvaartaandeel L3Harris, dat ik in 2021 nieuw kocht voor de Dividendportefeuille. Het aandeel kon tot dusverre weinig potten breken en lag er de laatste maanden slecht bij, mede door de in december aangekondigde miljardenovername van Aerojet Rocketdyne.

De jongste kwartaalcijfers waren beter dan verwacht met een omzet van $4,6 mrd, ruim boven de consensus van $4,3 mrd. Volgende maand verwacht ik een nieuwe flinke dividendverhoging van L3Harris.

Dalers

In negatieve zin viel naast de resultaten van Diageo ook semiconductorbedrijf KLA Corporation op, dat met -9% verreweg de grootste daler was op weekbasis na teleurstellende resultaten. KLA is voorzichtig over het lopende (fiscaal derde) kwartaal en kwam met een omzet- en winstoutlook die ruim onder de analistenconsensus ligt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!