Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Opinie Stephen Hendriks, 27 jan 13:11

Beurs & Economie | Nog geen stress in de VS

0 0 Leestijd ongeveer

De economische cijfers uit de VS vallen veelal niet mee en wijzen steeds meer richting een recessie. Daar is op de markt voor risicovolle bedrijfsobligaties echter nog maar weinig van te merken.

Een van de opmerkelijke ontwikkelingen dit jaar is het verschil tussen het positieve sentiment op de financiële markten en de macro-economische data in de VS. Deze data vallen over een breed front nu al enige tijd wat tegen. De inkoopmanagersindex van de industriesector in de staat New York, detailhandelsverkopen, industriële productie, bezettingsgraad van de industrie en nieuwe bouwvergunningen kwamen allemaal iets of fors onder de gemiddelde verwachting van economen uit.

In hoeverre economische data mee- of tegenvallen wordt bijgehouden door de Amerikaanse bank Citi in een zogeheten ‘Surprise Index’. Voor de VS staat deze index onder de nul en op het laagste niveau sinds afgelopen september, wat betekent dat de recente economische cijfers per saldo onder de gemiddelde economenverwachting liggen.

In Europa is de situatie omgekeerd. Hier verrassen de macro-economische cijfers juist positief. De Citi Surprise Index voor de eurozone staat op de hoogste stand sinds juli 2021. Begin deze week werd het weinig positieve economische beeld van de VS bevestigd met de publicatie van de ‘Leading Economic Index’ – ook wel de ‘leading indicators’ genoemd’ – die is samengesteld door de denktank The Conference Board.

Deze index bestaat uit tien indicatoren, uiteenlopend van de bouwvergunningen tot de S&P500 Index en nieuwe fabrieksorders, die bij elkaar genomen iets moeten aangeven over de toekomstige ontwikkeling van de Amerikaanse economie. Deze leading indicatorindex daalt nu al tien maanden op rij. De daling is volgens Deutsche Bank bovendien zo sterk dat een blik in de geschiedenis van deze data leert dat de Amerikaanse economie in dat geval ofwel in een recessie zat of daar net weer uit kwam.

Stress

Als er al sprake is van (bijna) een Amerikaanse recessie dan is daar op de markt van meest risicovolle – en recessiegevoelige – bedrijfsobligaties verdacht weinig van te merken. De gemiddelde koers van de leningen uit de Bloomberg US Corporate High Yield Bond Index, die op 100 worden uitgegeven, is met 89 overigens wél laag. Een dergelijk lage gemiddelde prijs duidt normaal gesproken op enige stress in de high yieldmarkt.

Dat is in dit geval echter anders. De prijsdaling van risicovolle bedrijfsobligaties van de afgelopen twaalf maanden is meer veroorzaakt door de sterk gestegen rente dan door zorgen over een verslechterende financiële positie van bedrijven. Die zorgen drukken beleggers uit in de risico-opslag, het extra rendement dat zij willen hebben om risicovolle bedrijfsobligaties in plaats van veilige staatsobligaties te kopen. De risico-opslag van de high yieldleningen, bovenop de lange rente, ligt met zo’n 425 basispunten zeker niet op recessieniveau. Tijdens recessies stijgt de risico-opslag van deze leningen doorgaans ver boven de 700 basispunten.

Ook valt het aantal leningen in de categorie ‘distressed’ nog erg mee (zie grafiek). Dit zijn leningen met een risico-opslag van 1000 basispunten (tien procentpunt) of meer. De markt voor risicovolle dollar-bedrijfsobligaties geeft dus vooralsnog geen grote alarmsignalen af. Tegelijkertijd bieden de huidige risico-opslagen helaas een wat magere buffer mochten tegenvallers, bijvoorbeeld in de vorm van een serieuze recessie met bijbehorende winstdalingen, zich wel voordoen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!