Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Jef Poortmans, 18 jan 2023 14:12

Just Eat Takeaway | Koersknal nog niet het einde van de rit

0 0 Leestijd ongeveer

Just Eat Takeaway trekt de lijn van het vorige kwartaal door met een hoger dan verwachte ebitda. En er is ruimte om in groei te investeren.

Maaltijdmarktplaats en -bezorger Just Eat Takeaway (JET) kwam in het derde kwartaal met het nieuws dat vroeger dan verwacht een positieve bedrijfskasstroom (ebitda) was neergezet. Dat is ook in het vierde kwartaal gelukt. Over de tweede jaarhelft bedraagt de ebitda €150 mln, wat neerkomt op 1,1% van de totale transactiewaarde van de orders. Binnen vijf jaar moet dat 5% worden. De totale ebitda voor 2022 kwam uit op €16 mln, tegenover -€350 mln een jaar eerder.

JET tekende evenwel geen omzetgroei op. De totale transactiewaarde bedroeg in 2022 €28 mrd, gelijk met het jaar ervoor. Het totale aantal bestellingen daalde met 9%, maar door hogere transactiewaardes en levercommissies hield de bezorger per bestelling meer over.

Verwachtingen en investeringen

Voor 2023 verwacht het management een verdere groei van de ebitda richting €225 mln, al is dat een conservatieve schatting. Qua omzet verwacht het vanaf de tweede helft weer enige groei. Financieel staat JET er veel sterker voor dan zijn concurrenten, dankzij de verkoop van zijn participatie in iFood vorig jaar. Het bedrijf heeft ongeveer €2 mrd cash op de balans en verwacht daarvan in 2023 zo’n €250 mln te steken in groei-investeringen.

JET blijft ook investeren in de uitbreiding van zijn aanbod, waarvan boodschappenleveringen de voornaamste zijn. Zo is er in het VK een deal met grootwarenhuisketens Sainsbury’s en Co-op. In de VS speelt daarnaast nog de mogelijke afschaffing van de fee caps, plafonds op de commissies die JET aan restaurants mag vragen.

Aandeel JET op ‘kopen’

De markt is duidelijk positief verrast door de hoger dan verwachte ebitda. Het aandeel JET veerde woensdagochtend met meer dan 15% op. De toenemende winstgevendheid en de sterke financiële positie gekoppeld aan de conservatieve doelstellingen van het management en de eventuele meevallers die er nog aan zitten te komen maken dat het aandeel Just Eat Takeaway op de kooplijst blijft staan.

Jaarcijfers in (€) mln 2022 2021
Aantal bestellingen 985 1086
Transactiewaarde 28,2 28,2
Ebitda 16 -350

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ