Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Karel Mercx, 17 jan 2023 12:16

Disney | Waarom het aandeel de nieuwe sectorfavoriet wordt

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week werd bekend dat de activistische aandeelhouder Nelson Peltz (die vorig jaar al een belang in Unilever heeft opgebouwd) voor $900 mln aandelen Disney heeft gekocht.

Peltz heeft zichzelf meteen kandidaat gesteld voor de raad van bestuur, wat in theorie een openlijk gevecht kan opleveren met topman Bob Iger van Disney. Iger heeft als ceo fantastisch werk geleverd in de periode 2005 tot 2020. Het totaalrendement kwam in die jaren voor de Amerikaanse aandeelhouder uit op 550%. De Europese aandeelhouder kon zelfs 675% winst bijschrijven.

In 2020 ging Iger met pensioen, maar in 2022 werd hij door de raad van bestuur weer teruggevraagd als vervanger van toenmalig ceo Bob Chapek, die wegens onvoldoende functioneren de laan uit was gestuurd.

Peltz verwijt Iger dat hij met de keuze voor Chapek als opvolger een grote blunder heeft begaan. Hij vindt ook dat discipline in het bedrijf ontbreekt en dat te veel mensen er te riant betaald worden. Disney verkeert volgens Peltz in crisis, wat om harde maatregelen vraagt.

Iger mag van hem blijven, maar hij moet wel binnen twee jaar een capabele opvolger hebben gevonden en vanaf 2025 moet het amusementsconcern weer dividend uitbetalen. Een overzicht van alle plannen die Peltz met Disney heeft, is te vinden op restorethemagic.com. Met de meeste voorstellen kan ik goed leven.

Kaartenhuis

In de mediasector volgt Beleggers Belangen twee aandelen, te weten Disney en Netflix. Beide aandelen zijn lastig te waarderen. Doordat mensen aan het begin van de coronapandemie niet bij elkaar mochten zijn en opnames dus niet mogelijk waren, schrapte Netflix noodgedwongen de investeringen in nieuwe series en films. Tegelijkertijd nam het abonneebestand fors toe. Bijgevolg ging de winst door het dak. Disney moest juist zijn parken sluiten, wat tot gevolg had dat de omzet als een kaartenhuis in elkaar is gestort.

Ik denk daarom dat het niet juist is om te kijken naar de winstontwikkelingen over de afgelopen jaren. Het einde van de pandemie heeft een aantal dingen duidelijk gemaakt. Het recordaantal abonnees van Netflix laat zien dat het heropenen van de westerse economieën in combinatie met hoge inflatie geen negatieve invloed heeft op het concern. Disney heeft dusdanige prijsverhogingen in vooral de parken weten door te voeren dat de omzet van het concern ook de hoogste ooit is.

Hoewel Netflix en Disney dus recordomzetten draaien, zijn de koers/omzetverhoudingen teruggezakt naar niveaus die voor het laatst gezien zijn in respectievelijk 2018 en 2014. In 2018 was de gemiddelde verhouding tussen de omzet en beurswaarde van Netflix 10, nu is dat minder dan 5. In 2014 noteerde Disney op 3 keer de omzet en dat is nu 2 keer.

Bij Disney verliep de koersontwikkeling heel anders dan bij Netflix. Terwijl het aandeel Netflix een rendement heeft behaald van 100% sinds mei 2022, heeft het aandeel Disney in die periode juist 6% verloren.

Aandeel Disney de nieuwe sectorfavoriet

Netflix komt op 19 januari met kwartaalcijfers en Disney op 8 februari. Ik ben ervan overtuigd dat ik na de komende cijferpresentatie Disney de aantrekkelijkste van de twee zal vinden en daarom promoveer ik het aandeel Disney nu meteen al tot sectorfavoriet.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ