Updates

Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Peter Schutte, 16 jan 2023 11:28

Fastned | Onverwachte insider-verkoop overschaduwt de omzet

0 0 Leestijd ongeveer

Fastned heeft de omzet in het slotkwartaal 2022 bijna verdrievoudigd. De markt werd echter negatief verrast doordat de oprichters wat aandelen verkopen. Tijd voor een blik op het advies. 

Fastned, uitbater van snellaadstations langs Europese snelwegen, heeft de omzet over het vierde kwartaal 2022 met maar liefst 177% zien stijgen tot €13,3 mln. De jaaromzet is uitgekomen op €36 mln, tegen €12,5 mln over 2021. Winstcijfers werden nog niet verstrekt. De vergelijkingsbasis was wel relatief eenvoudig door de lockdowns vorig jaar.

 

Daarnaast begint de groei van het aantal stations met meer laders natuurlijk steeds meer door te tikken in combinatie met steeds meer elektrische auto’s. Het vierde kwartaal bracht dertig nieuwe stations en geheel 2022 in totaal 59 nieuwe stations, tot een totaal van 244 stuks.

De mijlpaal van 250 stations wordt ergens begin dit jaar verwacht. Doel is de komende jaren 100 stations per jaar bij te bouwen. Het tempo moet dus nog wat omhoog. De financiering is voorlopig wel geregeld. Met de injectie van €75 mln door Schroders Capital Infrastructure kan het de ten doel gesteld 400 stations voor eind 2024 realiseren. De recent in de markt gezette obligatielening bracht ook nog €11 mln op.

Verkoop door insiders

Tegelijk met de omzetcijfers meldde Fastned in een separaat persbericht dat de oprichters Michiel Langezaal en Bart Lubbers alsmede investeerder Breesaap elk maximaal 380.000 certificaten verkopen. Het gaat om ieder een 2%-belang. Voor Lubbers en Langezaal betekent dit dat hun belang terugloopt tot respectievelijk 37 en 22%; Breesaap gaat naar 4%.

De reden voor de verkoop, zo wordt aangegeven, is om hun portefeuilles te diversifiëren, belastingen te betalen en familieleningen af te lossen die zijn aangegaan om Fastned op te richten. Nooit fijn nieuws als insiders verkopen, maar het gaat om een beperkt belang.

Aandeel Fastned op ‘houden’

Pluspunt is dat de free float wat wordt vergroot, maar deze blijft ook na de verkopen met circa 27% mager. De aandelen Fastned blijven speculatief het aanhouden waard voor een kleine positie.

Aandeel Fastned Kerngegevens

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ