Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Opinie Stephen Hendriks, 13 jan 2023 08:08

B&E | Effectief rendement is meer dan inkomensmaatstaf

0 0 Leestijd ongeveer

Bedrijfsobligaties zijn na de stevige stijging van het effectief rendement in 2022 aantrekkelijker geworden voor beleggers. Het inkomensdeel van deze vermogenscategorie herstelt veel langzamer.

Ruim een jaar geleden rondde financieel dataconcern S&P Global de ongeveer $44 mrd kostende overname van IHS Markit af en werd daarmee eigenaar van de veel gebruikte iBoxx obligatie-indices. Op zijn website publiceert S&P Global onder de titel Indexology blog wekelijks interessante artikelen over verschillende indices uit de eigen stal. In een van de recente bijdragen breekt het dataconcern een lans voor solide bedrijfsobligaties als inkomensverschaffer voor beleggers. Voor mei 2022 lag het effectief rendement van de iBoxx-index van solide, in dollars uitgegeven bedrijfsobligaties jarenlang rond de 4% of zelfs nog lager.

In die periode zochten veel ‘inkomensbeleggers’ daarom hun heil in onder meer aandelen met een hoog dividendrendement. In de afgelopen twaalf maanden is het effectief rendement van deze index opgelopen van 3,10% tot 5,22%. Daardoor zijn solide bedrijfsobligaties nu weer een ‘overtuigend alternatief’ voor inkomensbeleggers. Het blog van S&P Global maakt hierbij echter een opmerkelijke denkfout. Het effectief rendement omvat namelijk meer dan alleen het inkomen uit een obligatiebelegging omdat bij de berekening ervan immers ook koerswinst of -verlies op obligaties wordt meegenomen.

Flinke uitslagen

De documentatie van de iShares $ Corp Bond ETF, die in de iBoxx-index van solide dollar-bedrijfsobligaties belegt, maakt dat verschil duidelijk. Het gemiddelde effectief rendement van de obligaties in deze ETF bedraagt 5,17%. Het uitkeringsrendement is echter slechts 3,66%. Dit uitkeringsrendement wordt net als het dividendrendement op aandelen berekend door de uitkeringen over de afgelopen twaalf maanden te delen door de meest recente koers. Effectief rendement heeft meer gelijkenis met het totaalrendement op aandelen.

Bedrijfsobligaties op basis van effectief rendement aanprijzen als een aantrekkelijker inkomensbelegging dan dividendaandelen is dus niet helemaal correct. Uitkeringsrendement is dan een betere maatstaf. Het uitkeringsrendement van een obligatie-ETF of -index hangt net als het dividendrendement af van de koers en de uitkering, in dit geval de coupon. De gemiddelde koers van bedrijfsobligaties heeft de afgelopen dertig jaar flinke opwaartse en neerwaartse uitslagen rond de nominale waarde van 100 laten zien.

Olietanker

Dat blijkt uit het verloop van de Bloomberg US Corporate Bond Index, een soortgelijke index als de eerder genoemde iBoxx-index maar met een langere historie. De 7344 obligaties uit deze Bloomberg-index noteren met een gemiddelde koers van 91 nu ruim onder de nominale waarde van 100 (zie grafiek). Opvallender nog is de ontwikkeling van de gemiddelde coupon. Die is door decennia van dalende lange rentes teruggevallen van 8,67% eind 1992 tot 3,55% in februari 2022. Sindsdien is de gemiddelde coupon wel weer iets opgelopen, maar slechts tot 3,72%.

De ontwikkeling in de gemiddelde coupon verloopt zo geleidelijk omdat het door de gemiddeld lange looptijd van de huidige obligaties uit de index (ruim elf jaar) lang duurt voordat deze door nieuwe obligaties met een andere coupon in de index vervangen zijn. Door hevige koersschommelingen van obligaties kan het effectief rendement wel snel en fors veranderen. Dat geldt dus echter niet voor het inkomensdeel van obligaties; de gemiddelde coupon heeft de wendbaarheid van een olietanker.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ