Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Portefeuilles Menno van Hoven, 10 jan 2023 16:13

Dividendportefeuille | Drie grote winnaars in prima jaarstart

0 0 Leestijd ongeveer

Aangevoerd door de meer cyclische aandelen die in 2022 keihard onderuit gingen, is de Dividendportefeuille het nieuwe jaar sterk gestart. Met name door drie grote winnaars.

Na het ook voor de Dividendportefeuille slechte beursjaar 2022, met voor het eerst sinds de start in 2011 een negatief rendement (-13,8%), is het nieuwe jaar ijzersterk begonnen. Er waren vooral grote koerswinsten voor de consumentenaandelen die vorig jaar zomaar 40 tot wel 60% inleverden. Dit jaar zien we een omgekeerd beeld: de grote achterblijvers van vorig jaar gaan aan kop. Het Franse SEB (Moulinex, Tefal, Krups en professionele koffiemachines) is vooralsnog koploper met 15,9% koerswinst, gevolgd door het Zweedse Thule Group (dakkoffers en fietsendragers, kinderzitjes, fietsaanhangers en laptoptassen) dat 12,5% plust.

Beide aandelen staan desondanks nog altijd zeer ver onder de hoogste koersen van weleer, en er resteert dus nog genoeg herstelpotentieel voor de langere termijn. Op korte termijn zal onzekerheid overheersen en mogelijk kunnen de aanstaande jaarcijfers beleggers enigszins geruststellen.

Een derde grote winnaar in 2023 is luxereus LVMH, dat vorig jaar relatief gezien uitstekend presteerde met slechts 6,5% verlies. Dat wordt dit jaar gecounterd met inmiddels 10,8% stijging wat voor LVMH gewoon een nieuwe hoogste koers ooit oplevert. Het Franse bedrijf profiteert, overigens net als SEB, van de recente ontwikkelingen in China, dat de grenzen weer heeft geopend. Chinese toeristen kunnen weer massaal gaan reizen en geld uitgeven, onder meer aan luxe goederen in belangrijke steden als Hong Kong, Parijs en uiteraard ook op luchthavens.

Ook de halfgeleideraandelen zijn het nieuwe jaar sterk gestart met Monolithic Power Sytems (+8,4%) en KLA Corporation (+8,3%) als grootste winnaars. Last but not least is ook jongste aankoop Sika uit Zwitserland zeer goed begonnen: 8,2% winst in het nieuwe jaar. In negatieve zin valt vooralsnog enkel Microsoft op met een koersdaling van 5%. Alle ingrediënten lijken dan ook aanwezig voor een mooi beursjaar, wat gezien de grote koersdalingen voor veel mooie aandelen in 2022 helemaal niet onlogisch zou zijn.

Cijferseizoen voor de deur

De komende weken wordt het weer topdrukte voor de Dividendportefeuille, die nog altijd uit 43 aandelen bestaat: het cijferseizoen staat voor de deur. Voor de meeste Amerikaanse bedrijven is dat natuurlijk business as usual, maar vooral in Europa is het een van de meest spannende en interessante periodes omdat dan ook het dividend wordt aangekondigd en veel bedrijven nog altijd slechts één keer per jaar dividend uitkeren. Het is LVMH dat op 25 januari als eerste met resultaten komt. Vorig jaar ging dat gepaard met een 75% hoger slotdividend van €7,00 per aandeel.

Dit jaar verwacht ik wat minder vuurwerk, maar LVMH moet hoe dan ook in staat zijn een dubbelcijferige verhoging aan te kondigen. In februari barst het vuurwerk pas echt los met in de eerste week direct veel Scandinavische aandelen (Lifco, Coloplast, Assa Abloy). Het Duitse Merck (2 maart) en het Zwitserse Tecan (14 maart) sluiten traditiegetrouw af. Over twee maanden is daarmee het hele dividend voor de Europese aandelen in 2023 weer in kaart en kan er mogelijk bijgeschaafd worden in de portefeuille.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ