Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Verhaal van de Week Karel Mercx, 11 jan 2023 16:08

Drie alternatieve beleggingen voor ’23 | ETF’s boven aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Het rentebeleid van de Fed, een dreigende recessie in de VS en onzekerheden op de grondstoffenmarkten zullen 2023 domineren. We behandelen drie ETF’s om het komende jaar goed mee door te komen.

Het is mijn verwachting dat de Amerikaanse centrale bank in 2023 zal ophouden met het afremmen van de economie. De reden is dat de Amerikaanse economie in een recessie zal zijn gegleden. In deze recessie zal de speculatie losbarsten dat de Fed misschien juist zal overstappen op flink stimuleren. Daarnaast is mijn prognose dat de vraag naar grondstoffen net als in 2022 groter zal zijn dan het aanbod. Ik bespreek in dit artikel drie ETF’s die inspelen op bovenstaande thema’s.

ETF’s voor 2023


De mogelijke recessie van 2023 staat nu al bekend als de recessie die de meeste economen hebben zien aankomen. Er is echter geen consensus over hoe diep die recessie zal gaan worden. Zelf heb ik daar ook geen idee over, maar hoe zwaar het ook gaat worden, het gevolg zal altijd zijn dat de Fed de voet van het rempedaal zal halen. Mijn eerste advies voor 2023 is daarom in te spelen op een situatie waarin de Fed niet meer afremt.

Bekijk ook: ETF-beleggen: alle tips, artikelen en how-to etf’s selecteren

Inspelen op de rentecurve

De yieldcurve is een financiële grootheid die aangeeft hoe hard de Fed aan het afremmen is. De meest bruikbare yieldcurve is het verschil tussen de Amerikaanse tweejaarsrente en tienjaarsrente. De tienjaarsrente is het tarief dat tot stand komt door vraag en aanbod vanuit de economie. De tweejaarsrente staat sterk onder invloed van de rente van de Amerikaanse centrale bank.

Zet de Fed de rente kunstmatig een stuk lager dan de tienjaarsrente, dan wordt de economie gestimuleerd. Ligt de rente van de centrale bank veel hoger dan de tienjaarsrente, dan wordt de economie afgeremd. De Fed drukt op dit moment zo hard op de rem om de inflatie onder controle te krijgen dat op 7 december 2022 de tweejaarsrente 85,2 basispunten (!) boven de tienjaarsrente lag. Dit is extreem hoog: sinds de introductie van de tweejaarsrente in 1977, lag dat tweejaarstarief slechts  in 2,6% van de tijd nog verder boven het tienjaarspercentage.

De perioden waarin dit zo was, vielen allemaal tussen 1977 en 1981. De schulden van de VS waren toen heel laag en het gevolg was dat de Fed de rente ruim boven de inflatie kon laten (beide grootheden werden in dubbele cijfers uitgedrukt). Dit is nu echter onmogelijk omdat dan de Amerikaanse economie onder de rentelasten zou bezwijken. Mijn gevoel zegt dat de impact van het afremmen door de Fed nu groter is dan ooit.

De Fed heeft daarmee succes, afgaand op de leidende indicatoren van de Conference Board. Het tempo waarin die de afgelopen zes maanden zijn gedaald (zie grafiek), stond in het verleden altijd garant voor een krimpende economie. Steeds meer indicatoren wijzen op een recessie in de Verenigde Staten en ik denk daarom dat de Fed geen enkele reden heeft om nog harder op de rem te trappen. De eerste tekenen zijn er al, want de tweejaarsrente ligt inmiddels nog maar 66 basispunten boven de tienjaarsrente (zie grafiek).

Mochten de VS werkelijk een recessie inrollen, dan zal de Fed uiteindelijk de Amerikaanse economie juist weer gaan stimuleren. Dit doet de centrale bank immers altijd, het gebeurde zelfs ten tijde van de inflatoire recessie van november 1973 tot maart 1975. De tweejaarsrente zal in een recessie dan ook waarschijnlijk niet meer boven de tienjaarsrente liggen.

Een ander mogelijk scenario is een zachte landing. Als de Amerikaanse economie de komende periode zonder al te veel schade doorkomt, dan hoeft de Fed de economie ook niet meer af te remmen en dan zal de tweejaarsrente dus ook niet meer boven de tienjaarsrente liggen.

Het laatste scenario is dat de tienjaarsrente stijgt en de inflatie daalt. Ik geloof er niet in, maar ook in dit geval wordt de yieldcurve steiler: de tienjaarsrente stijgt immers sneller dan de tweejaarsrente.

Lyxor US Curve Steepening 2-10 ETF

Hoe je ook naar de yieldcurve kijkt, het is altijd een tijdelijke beweging. Ik denk daarom dat het verstandig is om voor 2023 in te spelen op een steilere yieldcurve. Een manier om dit te doen is via de Lyxor US Curve Steepening 2-10 ETF (ISIN: LU2018762653). De onderliggende waarde van deze index is de Solactive USD Daily (x7) Steepener 2-10 Index. Mocht het verschil tussen de tweejaarsrente en tienjaarsrente met één basispunt toenemen, dan stijgt de ETF door de hefboom die erin zit met 7 basispunten.

Het gemiddelde verschil tussen de tweejaarsrente en de tienjaarsrente sinds 1977 is +91 basispunten en het huidige verschil is -66 basispunten. Daar zitten 144 basispunten tussen en maal 7 is dit 1099, oftewel een stijging van $10,99 voor de ETF. De huidige prijs is $92,93, dus daar komt 11,8% bij als de curve naar zijn gemiddelde terugkeert. En dat is nog een conservatieve berekening, want het steiler worden van de yieldcurve schiet meestal een stuk verder door dan het gemiddelde (zie grafiek).

Een graantje EUR/USD meepikken

Een belangrijk deel van het rendement wordt voor de Europese belegger ook bepaald door de Amerikaanse dollar. We verkopen immers iets wat we niet hebben (de Amerikaanse tweejaarsrente) en kopen daarvoor de tienjaarsrente terug. Dit betekent dat we een positie in dollars in de beleggingsportefeuille hebben genomen.

Dit is wat mij betreft een wenselijke situatie. In tijden van een Amerikaanse recessie stijgt de dollar immers, omdat niemand er dan ook maar aan denkt om te schuilen in Europa. Een recessie in de VS is altijd ook een wereldrecessie omdat Amerikanen veel meer uit de rest van de wereld kopen, dan de rest van de wereld in de Verenigde Staten koopt.  Het zou mij niet verbazen als in de komende recessie de euro naar de laagste standen ooit duikelt. Mocht de euro teruggaan van 1,06 naar 0,96, dan levert dat 7,5% extra rendement op.

Het risico van deze positie is dat de EUR/USD juist naar de hoogste koersen van de afgelopen jaren gaat, dan verliest de belegger ruim 10%. Dit risico lijkt mij klein omdat ik mij niet kan voorstellen dat beleggers als het echt compleet mis gaat, willen schuilen in Europa. De mogelijkheid dat de yieldcurve van negatief naar positief omslaat, is de reden dat ik adviseer om in 2023 niet extra in aandelen te beleggen. In het verleden zorgde deze overgang bijna altijd voor grote problemen (zie het kader).

Geen aandelen als adviezen
Voorafgaand aan elke Amerikaanse recessie sinds het loslaten van de Gouden Standaard in de jaren zeventig is de yieldcurve van negatief naar positief gegaan en de curve heeft die omslag nooit gemaakt zonder dat er een recessie in de VS is geweest. In de tabel staat de maximale drawdown (inclusief ontvangen dividenden) vanaf het moment dat de yieldcurve van negatief naar positief ging. Soms gebeurde dit voor een recessie meerdere keren en elke inversie is in de tabel opgenomen. De inversie van 2 mei 1980 was de enige die een positief rendement opleverde voor de S&P500.

Recessie Eerste dag positieve yield curve Maximale drawdown
2020 31 augustus 2019 -23%
2008 8 maart 2006 -44%
2008 21 maart 2007 -51%
2001 25 april 1998 -26%
2001 26 februari 1999 -23%
2001 4 december 2000 -40%
1990 30 juni 1989 -3%
1990 30 maart 1990 -11%
1982 2 mei 1980 +10%
1982 26 december 1981 -13%
1982 19 juni 1982 -4%

De gemiddelde koers-winstverhouding was toen 7 (een van de laagste ooit) en het dividendrendement was 6% (historisch hoog). De recessie volgde twee jaar later en de combinatie van extreem lage waarderingen en een extreem hoog dividendrendement leidde tot hogere rendementen. De huidige koerswinstverhouding ligt 164% hoger (19,2) en het dividendrendement in mei 1980 was meer dan 200% hoger dan de huidige 1,7%. Doordat de waarderingen in 2023 zoveel hoger zijn dan in 1980, denk ik dat de kans op een scenario zoals toen, met positieve koersen, zo goed als nul is.

De beste grondstoffen-ETF voor ’23

Mijn tweede is ETF-advies om te beleggen in grondstoffen. De reden is dat er nog steeds enorme tekorten in de grondstoffenmarkt zijn. Deze tekorten worden goed zichtbaar wanneer wordt gekeken naar het rendement van de Bloomberg Commodity Spot Index en de Bloomberg Commodity Index. Eerstgenoemde behaalde over het afgelopen jaar een rendement van 6% en de laatste steeg 13,0%.

De spot-index vertegenwoordigt de grondstoffenprijzen van nu. Een particulier kan er niet in beleggen, want waar laat hij bijvoorbeeld het levend vee, de magere varkentjes of het koper? In de achtertuin? Gaat hij een boerderij huren? Uit de Bloomberg Commodity Index zijn de toekomstige prijzen van grondstoffen af te leiden. Hoe ver de horizon reikt is afhankelijk van wat de meeste bedrijven doen. De Bloomberg Commodity Index wil namelijk een zo goed mogelijke afspiegeling zijn van de wereldwijde vraag naar grondstoffen. Raakt een grondstof uit de mode, dan valt hij ook uit de Bloomberg Commodity Index.

Een toekomstige grondstoffenprijs weerspiegelt de verplichting om die grondstof af te nemen op een bepaalde datum. De particulier kan hierin beleggen, want de verplichting kan weer worden verkocht aan een bedrijf dat werkelijk die grondstoffen wil hebben. De belegger koopt dan weer een contract om grondstoffen te kopen dat verder in de toekomst ligt. Wanneer er schaarste heerst op de grondstoffenmarkt bieden bedrijven tegen elkaar op om grondstoffen in handen te krijgen. Dit leidt ertoe dat de spotprijs (prijs van nu) stijgt en hoger komt te liggen dan de grondstoffenprijzen in de toekomst.

Het voordeel van beleggen in tijden van grondstoffenschaarste is dat er een positief doorrolrendement is. De belegger koopt immers een goedkoper contract in de toekomst. De waarde van dit contract loopt op richting de koers van de spotprijs. De belegger verkoopt vervolgens het dure contract en koopt er een goedkoper contract dat verder in de toekomst afloopt voor terug. Zo kan het gebeuren dat de grondstoffenindex in het afgelopen jaar twee keer zoveel is gestegen als de prijzen van grondstoffen.

Op lange termijn is de opbrengst van het doorrollen veel belangrijker dan de prijsrichting van de grondstof. Neem bijvoorbeeld maïs. In de grafiek staat het verschil tussen de prijs van maïs vandaag en de prijs over een jaar. Tussen 2014 en 2019 lag de prijs om het gewas over een jaar te ontvangen lager dan voor onmiddellijke levering. De spotprijs daalde met 11% en de belegger in de index raakte 93% kwijt. De markt zat vanaf 2021 in een tekort. De prijs steeg met 38% en het totaalrendement van de index was 139%.

Maar waarom zou je dan beleggen in de grondstoffenindex en niet in maïs? Dat is omdat het risico van een individuele grondstof zoveel hoger is dan de hele index. Uit de grafiek met de gemiddelde gewogen doorrolyield van de 23 grondstoffen die deel uitmaken van de Bloomberg Commodity Index, komt dat naar voren.

Ik vind het bijzonder dat er ondanks de zware lockdown in het grootste importland van grondstoffen, China, altijd een positief doorrolrendement is geweest. De coronamaatregelen zijn onlangs losgelaten in China. Het eerste effect is dat veel mensen ziek zullen worden door corona en daardoor niet kunnen werken, maar uiteindelijk zal de Chinese economie weer op gang komen en de vraag naar grondstoffen stijgen. Dit drijft de spotprijs op en zal de doorrolyield verder doen toenemen.

Mijn advies is het kopen van de  iShares Diversified Commodity Swap ETF (ISIN: IE00BDFL4P12)

De WisdomTree Physical Silver

Mijn derde ETF-advies is het kopen van zilver. 2022 is hoogstwaarschijnlijk het jaar waarin de wereldwijde industrie de grootste hoeveelheid zilver ooit heeft gebruikt. De industrie heeft vooral meer zilver nodig vanwege 5G-technologieën en de voortgaande elektrificering van voertuigen. Op lange termijn is zilver in trek omdat het een van de beste geleiders is van elektriciteit en de wereld moet meer via stroom gaan doen om het klimaat te redden. Waarschijnlijk komen er heel veel jaren aan waarin het gebruik van zilver telkens weer een nieuw record breekt.

De productie van zilver piekte acht jaar geleden en is sindsdien langzaam aan het dalen. Er komt dus minder zilver uit de grond en dat maakt het edelmetaal gezien het toenemende gebruik voor de lange termijn een aantrekkelijke belegging.

Op korte termijn is de grootste onzekere factor het gedrag van beleggers. ‘s Werelds bekendste twitteraar is de eigenaar van Twitter: Elon Musk. Hij wordt gevolgd door 125 miljoen mensen en volgt zelf maar 165 accounts, waaronder Wall Street Silver. Het feit dat Musk eerste rij zit, heeft de speculatie in de afgelopen maanden flink aangewakkerd en sinds 1 september is de zilverprijs met 30% gestegen. De prijs van zilver staat nog altijd wel een procent of 10 lager dan in de zomer van 2020 en ruim 50% lager dan in 2011.

De prijs van zilver doet het vooral goed op het moment dat de Amerikaanse centrale bank gaat stimuleren. In maart 2020, toen de Fed de Covid-recessie met alles wat ze had te lijf ging, steeg de zilverprijs binnen een half jaar met 140%. Toen de Fed in oktober 2008 het verlengen van de balans introduceerde, ook wel bekend als kwantitatieve verruiming,, duurde het een jaar voordat zilver met 100% was gestegen. Na de recessie van 2001 liet de centrale bank om onbegrijpelijke redenen de rente veel te lang veel te laag en tussen 2001 en 2006 steeg de prijs van zilver met 350%. Doordat het Fed-beleid op korte termijn zo goed werkte, is de kans groot dat er in de volgende recessie weer een ronde van stimulering komt.

Doordat de zilvermarkt veel kleiner is dan de goudmarkt zijn de bewegingen een stuk volatieler. Ik adviseer daarom niet in de futurecurve te beleggen maar in fysiek zilver. Mijn voorkeur heeft de WisdomTree Physical Silver (ISIN:JE00B1VS3333).

2023 een goed jaar voor alternatieve ETF’s

Het voordeel van het openen van alternatieve beleggingen zoals het inspelen op een steiler wordende yieldcurve en grondstoffen, is dat deze twee beleggingen op dit moment niet gecorreleerd zijn met aandelen. In de vorige recessies in de VS gingen grondstoffen hard onderuit. Ik denk dat de tekorten in de grondstoffenmarkt ervoor zullen zorgen dat het dit keer net als in de jaren zeventig anders zal zijn. Mocht de doorrol-yield veranderen van positief naar negatief, dan kom ik er uiteraard meteen op terug.

Maar als dit al in de komende weken gebeurt dan laat ik het gaan, want ik verwacht dat in dat geval de verwachte vraag uit China de grondstoffenmarkt weer in schaarste duwt.Daarnaast geloof ik niet dat de Fed tot in lengte van dagen de Amerikaanse economie zal blijven afremmen. Uiteraard zal ik mij ook melden als ik toch van mening ben veranderd betreffende de yield curve.

De auteur heeft in alle drie de ETF’s een long-positie.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ