Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Beurs in beeld Karel Mercx, 4 jan 2023 10:05

Beurs in beeld | Twee techtrackers met uiteenlopende verhalen

0 0 Leestijd ongeveer

Twee van de bekendste Amerikaanse technologietrackers zijn de ARK Innovation ETF en de iShares Semiconductor ETF.

Bij eerstgenoemde staat de charismatische fondsbeheer Cathie Wood aan het hoofd, die belegt in aandelen zoals Tesla, Zoom en Shopify. Dit doet ze op een actieve manier, maar omdat de posities dagelijks openbaar worden gemaakt mag het geen beleggingsfonds heten maar een ETF. De iShares Semiconductor ETF belegt in de grootste Amerikaanse chipbedrijven zoals Broadcom, Texas Instrument, Nvidia en Qualcomm.

Beide ETF’s hebben in 2022 dramatisch gepresteerd. De iShares Semiconductor verloor 37% en de ARK Innovation ETF verloor 68%. In de grafiek is te zien dat gedurende 2022 beleggers in deze twee ETF’s precies tegenovergesteld hebben gereageerd op de koersdalingen van tientallen procenten. De iShares Semiconductor ETF zag het aantal stukken afnemen met ruim 10% en bij de ARKK nam die hoeveelheid juist met tientallen procenten toe.

Toe- en afname van ETF's
Als jij een ETF koopt, dan wordt één ETF voor jou gecreëerd. Als je er tien koopt, dan worden er tien stukken gecreëerd. En wanneer je er 25 verkoopt, dan daalt het aantal uitstaande stukken, het aantal ETF’s dus, met 25. Het aantal uitstaande stukken zegt dus iets over hoe populair een ETF is.

‘All in’

De ARK Innovation ETF bereikte afgelopen week de laagste stand sinds 2017, maar beleggers vertrouwen erop dat het allemaal goed gaat komen. Afgelopen december schreef Cathie Wood in een open brief dat het beleid van de Fed het risico in zich heeft om de Amerikaanse economie de nek om te draaien en een deflatoire crisis te veroorzaken. De huidige marktomstandigheden zijn volgens haar alleen in 2001 en 2009 voorgekomen en de rendementen die er toen uitrolden waren werkelijk enorm.

Wood is ‘all in’ en de komende maanden zullen bepalend zijn voor haar Ark Innovation ETF. Beleggers zijn geduldiger dan ooit met haar, maar het geduld houdt een keer op.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.