Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Educatie Ivan Snurer, 8 jan 2023 15:12

Cashdividend vs stockdividend | Welke optie kies je wanneer?

0 0 Leestijd ongeveer

Als bedrijven dividend uitkeren, kun je dan voor zover dat mogelijk is beter kiezen voor cashdividend of voor stockdividend? Er is een voorkeur maar vooral belangrijk is de situatie van de belegger zelf. 

Wanneer kies je nu voor geld in de lade of voor stockdividend? Vanuit financieringsoogpunt gaat de voorkeur uit naar het cashdividend. Bedrijven die het dividend direct op de beleggersrekening van de aandeelhouders storten, zijn financieel gezond. Het zijn vaak grotere bedrijven met een voorspelbare stroom aan inkomsten.

Bekijk ook het dossier dividendbeleggen voor alle tips en artikelen

Bij een stockdividend blijven de contanten wel in de lade van het bedrijf. Het kan hiertoe besluiten als het nog aandelen in reserve heeft. Het gevolg is dat de taart van de toekomstige winsten over meer uitstaande aandelen zal moeten worden verdeeld en dat de winst per aandeel verwatert. Als het bedrijf evenveel dividend per aandeel blijft uitkeren, nemen de toekomstige dividendinkomsten toe.

Cash of stockdividend per belegger

Als belegger moet je ook naar je eigen situatie kijken. Cashdividend is interessant voor beleggers die behoefte hebben aan een regelmatig inkomen, zoals aanvullend pensioen. Of voor beleggers die niet van plan zijn om jarenlang in het aandeel te blijven zitten of de dividendopbrengsten gebruiken om aandelen van andere bedrijven te kopen.

Stockdividenden zijn ideaal voor beleggers die hun aandelen lang willen aanhouden, al dan niet met de overtuiging dat de onderneming in de toekomst enorm zal groeien. Indien je kiest voor stockdividend, krijg je dividendbewijzen. Deze certificaten wissel je in voor nieuwe aandelen, maar je kunt ze ook op de beurs verkopen. Eigenlijk moet je jezelf afvragen of je het aandeel tegen de huidige koers nog zou willen kopen. Als je de koers te hoog vindt, dan is het dividend in cash misschien wel een beter idee.

Dividend in natura

Als aandeelhouder krijg je te maken met verschillende soorten dividend. De meeste beleggers denken bij dividend aan geld in de lade, maar dit is niet noodzakelijkerwijs het geval. Bedrijven mogen het dividend ook in natura uitkeren. Vaak zijn dit producten die de onderneming zelf produceert. Bier bij een brouwerij, chocolade bij een chocoladefabrikant, et cetera, maar een brouwerij mag net zo goed chocolade aanbieden.

Cash is evenwel de regel. Maar naast geld in de lade, kunnen bedrijven je ook extra aandelen aanbieden. Als aandeelhouders zelf mogen kiezen tussen geld of aandelen spreken we van keuzedividend. Wanneer een aandeelhouder kiest voor stockdividend, de optie dividend in aandelen, hoeft er geen belasting te worden betaald. Bij een uitkering in geld (cashdividend) is meestal 15% bronbelasting verschuldigd. En bij een combinatie moet je over het volledige bedrag belasting betalen.

Wel of geen dividend?

Volgens de financieringstheorie van Franco Modigliani en Merton Miller doet het dividend er niet toe. De MM-theorie stelt dat de waarde van een aandeel los staat van de vermogensstructuur van de onderneming. De gedachte achter de MM-theorie is dat bedrijven de winstuitkering zo laag mogelijk moeten houden. Hoe lager het dividend, hoe meer zij kunnen investeren en de winstgroei in de toekomst kunnen veiligstellen.

De intrinsieke waarde van een onderneming wordt dus bepaald door de kasstromen die zij genereert. Of bedrijven al dan niet een dividend uitkeren, heeft op de verdisconteerde waarde van de aandelen geen invloed. Het is dus enkel van belang voor de manier waarop de huidige aandeelhouders hun rendement ontvangen: als dividend of als koerswinst.

Toch zien veel beleggers dat anders. Zij willen met typische dividendaandelen rendement maken en de markt verslaan. Hiertoe kiezen sommige beleggers nadrukkelijk voor aandelen met een hoog dividend, anderen hebben een uitgesproken interesse voor aandelen met groeiende dividenden en nog anderen zoeken naar aandelen die beide kenmerken verenigen.

dividendstrategie

Het jaarlijks dividend wordt doorgaans in één keer uitgekeerd. Sommige grote bedrijven, zoals Unilever en Shell, doen dit zelfs om de drie maanden. Kwartaaldividenden zijn populair in Angelsaksische landen; in Duitstalige landen zijn interim-dividenden, zoals kwartaaldividenden, bij wet verboden. De stellingname is dat je het vel van de beer verkoopt voordat die geschoten is.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ