Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Advies van de dag Karel Mercx, 28 nov 2022 15:25

Zilver en platina | Hoeveel potentieel zit er nog in deze edelmetalen?

0 0 Leestijd ongeveer

Zilver en platina behoren tot de slechtst presterende leden van de grondstoffenfamilie. Is het tijd voor een inhaalslag? Of komen deze twee edelmetalen nooit meer tot leven?

De grondstoffenmarkt staat al twee jaar in vuur en vlam. De Bloomberg Commodity Index is in die periode gestegen met 79%, een tempo waar de drie belangrijkste edelmetalen goud (11%), zilver (5%) en platina (25%) bij achterblijven. In het Verhaal van de Week begin oktober heb ik onze beleggingen in goud tegen het licht gehouden en deze week komen zilver en platina aan bod.

Ten eerste zilver. Zoals met elke grondstof draait het daarbij om vraag en aanbod. De vraag naar zilver neemt nog steeds toe. Op 18 november was de prognose van het Silver Institute dat de wereldwijde industrie in 2022 539 miljoen ounces gebruikt. Dit is het grootste verbruik ooit en een verbetering van het record in 2021 van 511 miljoen ounces. De industrie heeft vooral meer zilver nodig vanwege 5G-technologieën en de voortgaande elektrificatie van voertuigen.

Het aanbod van zilver uit de grond neemt niet toe. De jaarlijkse productie van zilver bereikte in 2016 met 900 miljoen ounces het hoogste niveau ooit en 2022 zal waarschijnlijk worden afgesloten met 830 miljoen ounces. Via recycling stijgt het aanbod wel. In 2022 werd op die wijze een record van 185 miljoen ounces aangeboden.

Op lange termijn is zilver in trek omdat het een van de beste geleiders is van elektriciteit en de wereld moet meer via stroom gaan doen om het klimaat te redden. Waarschijnlijk komen er heel veel jaren aan waarin de vraag van de industrie hoger zal zijn dan de groei van de productiecapaciteit.

Op korte termijn bepalen beleggers wat er met de zilvermarkt gebeurt. De iShares Silver Trust heeft bijvoorbeeld 521 miljoen ounces. Dit was in februari 201 nog 721 miljoen ounces en het jaar 2000 begon de ETF met 380 miljoen ounces. Er zijn daarnaast nog grote aantallen andere ETF’s en mensen die baren en zilveren munten kopen. Met honderden miljoenen ounces maken beleggers het verschil of de zilvermarkt in een tekort of in een overschot zit.

Fundamenteel is de zilvermarkt aantrekkelijk, maar de grote vraag is wat beleggers gaan doen. Om dit te gaan voorspellen maak ik gebruik van technische analyse, ik bekijk meer specifiek de verhouding tussen de prijs van zilver en de prijs van goud.

In grafiek nummer 1 staat de verhouding tussen goud en zilver vanaf 1971. Ik heb dat jaar als beginpunt gekozen omdat in 1971 het moment kwam dat beide edelmetalen vrij mochten bewegen. Hoe hoger het verhoudingsgetal, hoe beter de prijs van goud het heeft gedaan ten opzichte van de prijs van zilver.

Er valt een aantal zaken op in de grafiek. Het eerste is dat het verhoudingsgetal tussen 1971 en 1981 met gemiddeld 32,5 een stuk lager ligt dan de 64,7 in de periode 1981 tot 2020. Deze waardering loopt zo uiteen doordat de jaren zeventig een periode van inflatie was. De inflatie in de VS was tussen 1971 en 1981 gemiddeld genomen 7,9% per jaar en tussen 1981 en 2020 was de jaarlijkse inflatie gemiddeld 3,0%.

In tijden van hoge inflatie kopen beleggers edelmetalen omdat die een bescherming bieden tegen de waardevernietiging van het geld. Edelmetalen hebben in de geschiedenis altijd hun waarde behouden. In de tijd van de Romeinen was de prijs van een goed kostuum een ounce goud en een goed maatpak kost dat tegenwoordig nog steeds.

Er zijn twee redenen waarom zilver sneller omhoog gaat dan goud. Ten eerste omdat zilver een bijproduct is van mijnbouw en goud een hoofdproduct. De productie van goud kan zich daarom aanpassen aan een prijsstijging. De tweede reden is dat de zilvermarkt een stuk kleiner is dan de goudmarkt. Wanneer een golf geld richting de edelmetalen stroomt, dan zal dat meer impact hebben op de zilvermarkt.

Grafiek nummer twee laat zien dat er in de jaren zeventig twee pieken in inflatie zijn geweest. Het is niet toevallig dat dit precies samenvalt met de twee extreme punten in de verhouding tussen zilver en goud.

Mocht de verhouding tussen goud en zilver van de huidige 80 via 40 naar 20 gaan, dan heeft de prijs van zilver het 300% beter gedaan dan goud. En dan te bedenken dat in een dergelijk klimaat van inflatie naar goud al heel wat geld zal zijn gestroomd.

De financiële markten geloven niet in dit scenario. In grafiek 3 is te zien wat de financiële markten voor inflatie verwachten over vijf jaar en voor een periode van vijf jaar. Het laatste datapunt van 2,5% is dus de gemiddelde inflatie van 25 november 2027 tot 25 november 2032.

De consensus is dat door twee factoren de inflatie tijdelijk hoog is: de oorlog in Oekraïne en het feit dat de Amerikaanse overheid consumenten meer geld heeft gegeven dan dat ze verloren hadden in de recessie door corona in 2020. Dit zijn twee factoren die uiteindelijk zullen zijn uitgewerkt.

De Fed heeft de touwtjes in handen om te bepalen hoe de inflatie zich in de komende jaren zal ontwikkelen. Op dit moment zitten we in een periode die lijkt op 1972 tot 1974. De inflatie is aan het toenemen en de Amerikaanse centrale bank trapt op de rem. In mei 1974 kon de Fed de pijn die ze in de Amerikaans economie had aangericht niet meer aanzien:  over een periode van 12 maanden verlaagde de bank de rente van 13,0% naar 5,25%. Het gevolg was een tweede golf van inflatie die hoger uitkwam dan de eerste. Dat scenario lijkt mij nu ook reëel.

Als je mij een jaar geleden had verteld dat de éénjaarsrente in de Verenigde Staten zou stijgen van 0,1 naar 4,8%, dan had ik de conclusie getrokken dat beleggingen met een cashflow, zoals rente, veel aantrekkelijker zouden zijn geweest dan beleggingen zonder cashflow, zoals edelmetalen. Had je mij daarnaast verteld dat er lockdowns zouden zijn in China, de belangrijkste groeimotor van de wereld, dat het consumentenvertrouwen in de VS het laagste zou zijn in minimaal tachtig jaar en dat Europese consumenten massaal geld moeten besparen om de elektriciteitsrekening te kunnen betalen, dan had ik niet verwacht dat de prijs van zilver in euro’s nu maar 2,1% lager zou zijn.

Goede beleggingen dalen nauwelijks in slechte tijden en vliegen omhoog in goede tijden. Mocht de Fed veel meer ‘hawkish’ zijn dan de 5% waar de consensus vanuit gaat, dan zal de groei van de industrie zorgen dat de zilverprijs uiteindelijk veel meer omhoog gaat. Als straks de werkloosheid wat toeneemt en de Fed zwicht onder de politieke druk om iets te doen, is ook dat een factor die zilver omhoog duwt. Het koopadvies op de de WisdomTree Physical Silver (ISIN:JE00B1VS3333) blijft gehandhaafd.

Platina

Bij platina is de casus ongeveer hetzelfde als bij zilver. Het beste jaar voor de productie van platina was 2019 met 8211 kilo ounces. De verwachting van The World Platinum Investment Council voor 2022 is 7306 kilo ounces. Hiermee is de productie van platina gestagneerd ten opzichte van 2014 toen het 7280 kilo ounces was. De vraag vanuit de industrie zal over 2022 waarschijnlijk 5074 kilo ounces zijn en dit is ongeveer evenveel als de 4945 kilo ounces uit 2014. Jaarlijks wordt er ongeveer 2000 kilo ounces gebruikt voor sieraden.

De vraag naar platina gaat de komende jaren toenemen omdat de waterstofeconomie aan het opkomen is. Waterstof splitsen werkt met elektrodes die bekleed zijn met platina om ze tegen de zure omstandigheden te beschermen. De hoeveelheid platina die de wereld nodig heeft kan volgens de World Platinum Investment Council in 2040 wel eens 35% van de totale vraag zijn.

Net als bij zilver zijn de beleggingen de meest volatiele component. In 2020 was de vraag vanuit de beleggerswereld naar platina 1544 kilo ounces en in 2022 is het waarschijnlijk een negatieve vraag van ongeveer 500 miljoen ounces. En evenals met zilver is het voor platina handig om te kijken naar de verhouding met goud. In het verleden was die verhouding regelmatig onder de 1 omdat platina zeldzamer is dan goud.

Hoe hoger de verhouding tussen goud en platina, hoe goedkoper platina is en hoe duurder goud. Aan het einde van een bullmarkt is de prijs van platina meestal twee keer de prijs van goud. De huidige verhouding is 1,8: de prijs van platina is $988 en eenzelfde hoeveelheid goud kost $1754. Een rit naar 3508 bij een gelijk blijvende goudprijs is al aantrekkelijk.

Net als voor zilver geldt voor platina dat voor de prijsontwikkeling de korte termijn cruciaal is. De mijnproductie is aan het stagneren en de vraag naar platina zal de komende jaren blijven toenemen; dat is belangrijker dan wat de Fed doet. Het advies voor de WisdomTree Physical Platinum (ISIN: JE00B1VS2W53) blijft dan ook: ‘kopen’.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!