Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Verhaal van de Week Peter Schutte, 30 nov 2022 16:31

Overnamekandidaten | Zeven ‘kwetsbare’ Nederlandse aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Hoewel de wereldeconomie in zwaar weer zit en de geopolitieke spanningen zijn opgelopen, zijn er ook in 2022 weer behoorlijk wat bedrijven van de beurs gehaald. Komend jaar lijkt zich dit scenario te herhalen.

Net zoals in andere jaren selecteren wij voor 2023 een aantal Nederlandse overnamekandidaten. Feitelijk zijn alle bedrijven een prooi, al is het door beschermingsconstructies lang niet altijd goed mogelijk een bedrijf succesvol in te lijven. Ons lijstje voor 2022 bestond uit Acomo, BAM, B&S Group, Lucas Bols, InPost, Unibail-Rodamco-Westfield, Ordina en Sif. Alleen bij B&S Group is het van een – afgewezen – bod gekomen, inderdaad door oprichter en grootaandeelhouder Willem Blijdorp.

Nederlandse Aandelen rijp voor een overname


Ook dit jaar maken we weer een nieuwe lijst, maar bovengenoemde bedrijven blijven zeker overnamekandidaat. Dit jaar achten wij de kans het grootst dat private equity de toon zal zetten. De waarderingen van veel bedrijven zijn naar historisch lage niveaus gezakt, terwijl de balansposities soms sterk zijn gebleven. Dat biedt ruimte voor extra leverage en hoge rendementen bij economisch herstel.

1. ABN Amro | ABN Amro heeft natuurlijk een veelbesproken overnameverleden. De bank is nog immer voor 56,3% in handen van de Nederlandse Staat, via een direct aandelenbezit van 49,9% en 6,4% indirect via certificaten. Medio dit jaar meldde persbureau Bloomberg dat het Franse BNP Paribas een overname zou overwegen. Als gevolg van de grote verschillen tussen beide banken is hier niets meer van vernomen. Met zijn sterke belang van circa 20% in de Nederlandse hypotheekmarkt is ABN Amro niettemin een interessante speler.

In 2020 werd NIBC van de beurs gehaald door Blackstone. Het ging de Amerikaanse investeerder hier vooral om het hypotheekbedrijf van NIBC. De Nederlandse Staat zou het geld momenteel goed van pas komen, al zou verkoop rond de huidige koers een fors verlies betekenen, aangevuld met een mooie premie. Met een kernkapitaalratio (Basel IV CET) van 16% is ABN Amro ook solide gefinancierd en daarmee aantrekkelijk. Dat geldt ook voor de beurswaarde versus de boekwaarde die bij ABN Amro op slechts rond de 0,4 ligt, tegen 0,8 voor ING. Wel moet ABN Amro wat aan zijn hoge kostenbasis doen, maar ook dat is een prima klus voor een opkoper.

2. B&S Group | Met alle ontwikkelingen rondom B&S Group kunnen we er niet omheen dit bedrijf nogmaals op de lijst te plaatsen. Oud-oprichter Willem Blijdorp heeft  67,2% van de aandelen in bezit en deed enkele maanden terug via zijn vehikel Sarabel Investments een bod op de resterende stukken. Op dat moment noteerde de koers al circa 45% lager dan begin dit jaar. De hoogte van het bod is nooit bekendgemaakt, maar de huidige beurskoers van nog geen €5 ligt fors lager dan de €14,50 waartegen Blijdorp ‘zijn’ B&S Group in maart 2018 naar de beurs bracht. Zoals bekend hebben enkele leden van de Raad van Commissarissen dit bod afgewezen, waaronder voorzitter Jan-Arie van Barneveld.

Blijdorp eist nu het vertrek van Van Barneveld. Hiertoe is een Buitengewone Aandeelhoudersvergadering belegd die op 15 december zal plaatsvinden. Zoals wij al eerder hebben gesteld, zal het geen eenvoudige zaak voor Blijdorp worden om B&S van de beurs te halen, omdat de overige aandeelhouders dan grote verliezen lijden. Toch lijkt een nieuwe overnamepoging de meest logische weg, omdat het intern flink rommelt en Blijdorp het liefst de touwtjes in eigen handen zal willen krijgen.

3. Fastned | Medio oktober verkreeg Fastned een strategische investering van €75 mln van Schroders Capital. Dit ter ondersteuning van de toekomstige groei. Schroders Capital kreeg daarmee een aandelenbelang van 10,6% in de uitbater van snellaadstations langs Europese snelwegen. De investeerder kreeg ook een plek in de Raad van Commissarissen van Fastned. Met dit geld kan Fastned verder met het ambitieuze plan om tot 2030 het aantal stations bijna te vervijfvoudigen tot 1000.

Een dergelijke investering illustreert dat Fastned nog maar aan het begin staat van zijn ontwikkeling. Een dergelijke deal zou best eens de opmaat kunnen zijn voor het van de beurs halen van Fastned door Schroders Capital of een andere durfinvesteerder.

4. Just Eat Takeaway | Prosus heeft zich in augustus van dit jaar bereid getoond €1,5 mrd voor het 33%-belang van Just Eat Takeaway (JET) in het Braziliaanse iFood te betalen. Aandeelhouders JET gaven onlangs hun goedkeuring aan de verkoop. De verkoopopbrengst kan nog €300 mln hoger uitvallen bij goede prestaties van iFood. Zonder met dat laatste bedrag rekening te houden dikt de kaspositie van JET met deze deal aan tot €2,4 mrd, dat is iets minder dan de helft van de huidige marktkapitalisatie.

Met een kas van €2,4 mrd kan het bedrijf zo goed als schuldenvrij door het leven. En dan heeft JET ook nog het Amerikaanse Grubhub in de etalage staan. Dit bedrijf zou ook zo maar eens €1 mrd kunnen opleveren, zeker nu de ‘fee caps’ in New York mogelijk worden verlaagd.

JET is daarmee bij deze lage marktwaarde aangeschoten wild. Het concern heeft ook geen beschermingsconstructies. Oprichter en ceo Jitske Groen bezit nog slechts 7,2% van de aandelen en heeft dus geen doorslaggevende stem meer. Private equity lijkt de beste papieren te hebben voor een succesvolle ‘delisting’ van JET.

Meer overnames dan gedacht
Het beursjaar 2022 heeft veel onzekerheid gebracht met de oorlog in Oekraïne, de hoge inflatie en economische vertraging en verkrappende centrale banken. Geen klimaat voor overnames zou je denken, maar toch zijn in 2022 een zevental Nederlandse beursfondsen overgenomen en vier op andere wijze van de beurs verdwenen.

De overgenomen bedrijven zijn in alfabetische volgorde: Accell, Boskalis, DPA, Grandvision, Hunter Douglas, Intertrust en Neways. Atrium, Oranjewoud, Yatra en Esperite hebben eveneens Euronext Amsterdam verlaten. Volgend jaar zal deze trend doorzetten, zo verwachten wij. 

5. TKH Group | Technologiebedrijf TKH uit Haaksbergen heeft de afgelopen jaren de organisatiestructuur verhelderd en met het strategische programma ‘Accelerate 2025’ duidelijke groeidoelstellingen neergezet, inclusief een omvangrijk desinvesteringsprogramma voor minder rendabele activiteiten. Het concern focust zich op zeven verticale groeimarkten die qua technologie wel degelijk samenhang kennen, al wordt dat door de buitenwacht maar moeizaam begrepen. Op het gebied van bandenbouwmachines is TKH wereldmarktleider. De groeikansen zijn hier enorm, maar juist daar kampt het bedrijf nu met tekorten aan onderdelen, wat de marge onder druk zet. De huidige ebit-marge van 12,2% ligt fors onder de doelstelling van meer dan 17% vanaf 2025.

TKH zegt nog altijd op koers te liggen naar dat doel en dat zou een groot winstpotentieel inhouden. Het zeer hoogwaardige technologiefonds wordt tegen een koers-winstverhouding van 11,5 verhandeld en het dividend rendeert op deze koers 4,7%. Een investeerder die TKH als een verzameling losse onderdelen ziet, komt tot een veel hogere waarde dan de huidige marktkapitalisatie van €1,5 mrd en een nettoschuld van €402 mln. Deze verhouding nettoschuld/ebitda is met 1,6 gezond. Grote moeilijkheid om TKH over te nemen zijn de beschermingsconstructies die het bedrijf om zich heen heeft, met als belangrijkste de certificering van aandelen.

6. Vopak | Investeringsmaatschappij HAL nam dit jaar Boskalis over, waar het al een zeggenschapsbelang in had van 52,9%, en zou ook zo maar Vopak erbij kunnen kopen. HAL heeft een belang in Vopak van 48,2%. Na de overname van Boskalis heeft HAL nog altijd €3,8 mrd in kas. Vopak kent momenteel een beurswaarde van €3,3 mrd, wat de waarde van het resterende belang brengt op €1,7 mrd. Zet daar een premie op van 25% en er rolt een aankoopsom voor HAL van €2,1 mrd uit. Prima op te brengen natuurlijk. De koers van Vopak zit de laatste tijd wel in de lift, maar noteert op historisch laag niveau.

Door die zo gedrukte koers ligt het dividendrendement van Vopak eveneens historisch hoog op circa 4,6% en dat is een stuk hoger dan wat het spaargeld van HAL opbrengt. De langetermijnperspectieven zijn gunstig. Vopak zal nog wel een slag moeten maken richting de opslag van meer duurzame energievormen en industriële- en gasterminals. Het concern wil maar liefst €2 mrd gaan investeren in nieuwe opslagcapaciteit. Vopak kan dit zelf opbrengen uit de kasstroom, maar de balans is niet heel solide. Met de hulp van HAL kan het rendement flink omhoog.

7. Wereldhave | Winkelbelegger Wereldhave hebben we ook al voor 2021 genoemd; inmiddels lijken de kansen op een bod weer flink toegenomen. Wereldhave heeft de meeste pijn genomen door in 2021 het leeuwendeel van de moeizaam draaiende Franse winkelcentra met een groot boekverlies te verkopen. Het vrijgespeelde geld gebruikt het bedrijf voor ombouw van de Nederlandse en Belgische winkelcentra tot Full Service Centers. Deze centra zijn een stuk minder gevoelig voor leegstand en staan met een aanvangsrendement van 6,2% bovendien relatief goedkoop in de boeken. Dat zorgt voor een geringer risico op afwaarderingen.

Wanneer fiscale beleggingsinstellingen (fbi’s) vanaf 2024 niet meer direct in vastgoed mogen beleggen zal dat het directe resultaat met 5% drukken, wat ook meevalt. Het aandeel noteert momenteel 37% onder de boekwaarde en dat zorgt voor een zeer hoog dividendrendement van 8,5%. Door deze hoge winstuitkeringen krijgen aandeelhouders binnen tweeënhalfjaar een kwart van hun investering terug. Wereldhave-topman Matthijs Storm heeft ook nooit onder stoelen of banken gestoken dat een aantrekkelijk bod in overweging zal worden genomen.

Conclusie | Bovenstaande zeven overnamekandidaten hebben wij geselecteerd op de kans dat deze bedrijven van de beurs verdwijnen. Overnames vallen echter lastig in te schatten en mogen geen overheersende invloed hebben op uw beleggingsbeslissing. Een aantrekkelijke waardering, wat wij ook hebben meegewogen, verhoogt wel de kans op een overname. Voor ABN Amro, Ordina, en Fastned hanteren wij een fundamenteel houdadvies. B&S Group, Just Eat Takeaway, TKH en Wereldhave staan op de kooplijst.

De grootste M&A-deals
De grootste deal van afgelopen jaar wereldwijd is de overname van gamingbedrijf Activision Blizzard door Microsoft voor $68,7 mrd. Microsoft schaarde zich daarmee in de top-3 gaming-bedrijven achter Tencent en Sony. Op plek 2 staat de overname van softwarebedrijf VMWare door Broadcom, actief in de chip- en cloudindustrie, voor $61 mrd. Eveneens in de softwarehoek nam Oracle Cerner over voor $28,3 mrd. Cerner is actief in de medische wereld. De overname van Xilinx door chipfabrikant AMD kende eenzelfde waarde van $28,3 mrd, maar betrof een aandelentransactie. AMD versterkte hiermee zijn positie tegenover Nvidia.

De fusie tussen Prologis en Duke Realty met een totale transactieaarde van $26 mrd bracht twee logistieke vastgoedreuzen bij elkaar. Op plek 6 staat de eerste Europese deal. Orange fuseert zijn Spaanse tak met het eveneens Spaanse Grupo MásMóvil. De transactiewaarde bedraagt $21,3 mrd. Op 7 noteert de fusie van DSM met Firmenich, de laatste stap voor DSM om zich volledig te focussen op voedings- en gezondheidsproducten.  De overname van Figma door Adobe voor $20 mrd deed de koers van Adobe geen goed. Vlak daarachter vinden we wederom Microsoft dat voor $19,7 mrd Nuance, actief in de kunstmatige intelligentie, overnam. Op 10 wederom een softwaredeal: Vista Equity Partners kocht voor $16,5 mrd Citrix.

 

 

 

 

<<Kader 3

 

M&A-activiteit wel flink teruggevallen door economische en politieke onrust

 

Volgens de laatste cijfers van Refinitiv lijkt 2022 een gemiddeld jaar te worden voor de mondiale  mergers and acquisitions (M&A)-markt. Er is wel meer terughoudendheid in geslopen gedurende het jaar, maar de hand is zeker niet volledig op de knip gegaan. Fusies en overnames kunnen immers ook onder mindere economische omstandigheden waarde toevoegen. Duurzaamheid blijft ook een belangrijke drijfveer. Bezien over de eerste zeven maanden lag de mondiale transactiewaarde op $1,73 bln, 32% minder dan het jaar ervoor, dat dan ook uitzonderlijk goed was en dicht tegen het recordjaar 2007 aan zat. De Amerikaanse markt en vooral de technologiesector voeren dit jaar weer eens de boventoon. De oorlog in Oekraïne heeft het economische klimaat verslechterd, maar zorgde er wel voor dat veel Westerse bedrijven hun Russische activiteiten verkochten. Rijke Russen als Roman Abramovitsj verkochten op hun beurt weer bezittingen in het Westen. >>

 

 

 

 

Auteur heeft een positie in TKH en Wereldhave

 

 

 

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!