Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Peter Schutte, 21 nov 2022 12:17

Lucas Bols | Koopwaardig aandeel nu ook weer met dividend

0 0 Leestijd ongeveer

Lucas Bols groeit stevig, maar wordt geremd door een ernstig tekort aan glas in de Verenigde Staten. Onderliggend wordt het bedrijf sterker en het keert weer dividend uit.

Lucas Bols boekte over de eerste helft van het gebroken boekjaar 2022/2023, eindigend 30 september 2022, een autonome omzetgroei van 20%. De bijdrage van het in april overgenomen Tequila Partida (4 procentpunt)  hielp hierbij. De groei had nog een stuk hoger kunnen liggen als het bedrijf in de Verenigde Staten niet werd gehinderd door ernstige glastekorten.

De Amerikaanse cocktailmarkt, goed voor circa een kwart van de concernomzet, was de laatste tijd dé groeimotor. Volgens ceo Huub van Doorne blijft deze regio veelbelovend, mede door de bijdrage van Tequila Partida en de introductie van Bols Ready-to-Enjoy Cocktails en Bols Vodka.

Wel winstdruk

Door hogere inkoopkosten, deels gecompenseerd door prijsstijgingen, gunstige valuta- en mixeffecten, daalde de brutomarge van 56,6% naar 55,2%. De operationele winst bleef wel nagenoeg vlak, ondanks verhoogde investeringen in de merken en hogere logistieke kosten, terwijl de nettowinst 2% hoger uitkwam op €7,9 mln. Zonder de bijdrage van Tequila Partida zou de nettowinst 6% zijn gedaald. Door de aandelenemissie van december vorig jaar zakte de winst per aandeel met 15% tot €0,53.

Ondanks verhoogde investeringen in het werkkapitaal staat Lucas Bols er financieel ook sterker voor. Geholpen door de genoemde emissie is de nettoschuld teruggebracht tot €59,2 mln en is de leverage ratio verlaagd van 4,86 tot 2,62. Dit geeft ruimte voor een interim-dividend van €0,21 per aandeel.

Vooruitzichten

Voor de tweede helft van het boekjaar vreest Lucas Bols dat de dalende koopkracht de consument terughoudender zal maken. In de verslagperiode zijn ook voorraden opgebouwd door distributeurs die eerst aangesproken zullen worden. Verder zullen de kosten naar verwachting blijven stijgen, maar nemen de glastekorten af. De Amerikaanse markt zou daarmee het groeitraject weer kunnen vervolgen.

Advies aandeel Lucas Bols op ‘kopen’

Al met al lijkt het er wel op dat de winst in de tweede jaarhelft wat lager gaat uitvallen. Ik verlaag mijn winsttaxatie van €1,25 naar €0,90. Onderliggend wordt Lucas Bols wel steeds sterker en bij een koers-winstverhouding van nog geen 12 blijven de stukken laag gewaardeerd. Het advies voor het aandeel Lucas Bols blijft dan ook ‘kopen’ als langetermijnbelegging.

Verdere focus op merkenbouw
Vorige maand verkochten Lucas Bols en partner De Kuyper hun 50/50-belang in bottelaar Avandis aan Refresco. De koopprijs voor geheel Avandis bedraagt €25 mln. Deze prijs dient gecorrigeerd te worden voor de nettoschuld van €15 mln en enige aanpassingen aan het werkkapitaal. Voor Lucas Bols gaat het om een opbrengst van circa €5 mln.

Belangrijker is dat de verkoop Lucas Bols meer armslag geeft zich op de kernactiviteiten te richten: het creëren van ‘geweldige cocktail-ervaringen’ over de gehele wereld. Hiertoe bouwt het bedrijf gestaag aan een mondiale merkenportfolio. Cocktails vormen een wereldwijde groeimarkt, zowel buitenshuis als voor thuisgebruik. Ondanks de glastekorten in de Verenigde Staten groeiden de Global Cocktail Brands in de eerste jaarhelft met 18%, ruim boven de doelstelling van 4-5%.

De auteur heeft een positie in Lucas BolsAandeel Lucas Bols Kerngegevens

 

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ