Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 16 nov 2022 09:49

Walmart | Prijsvechter wint terrein, ten koste van de marge

0 0 Leestijd ongeveer

Na een veel beter dan verwacht kwartaal stelt Walmart zijn omzet- en winstverwachting voor dit jaar opwaarts bij. De supermarktketen blijft marktaandeel winnen.

Over de drie maanden tot en met oktober steeg de omzet van Walmart met 8,7% naar $152,8 mrd, terwijl analisten uitgingen van $147,7 mrd. Het bedrijfsresultaat halveerde naar $2,7 mrd. Dit is inclusief een last van $3,3 mrd in verband met een schikking die Walmart trof met de Amerikaanse autoriteiten voor zijn rol in de opiatencrisis. Zonder deze eenmalige post steeg het bedrijfsresultaat tegen constante valuta’s met 4,6% naar $6,06 mrd. De aangepaste winst per aandeel kwam 3,4% hoger uit, op $1,50. Dat overtrof ruimschoots de consensusraming van $1,32 per aandeel.

Drijvende kracht achter de goede prestaties waren de Amerikaanse Walmart-vestigingen, goed voor 70% van de concernomzet. Die wisten de omzet op vergelijkbare basis met 8,2% op te voeren, waar 4,3% werd verwacht. Walmart staat op zijn thuismarkt bekend als prijsvechter en weet in de huidige omgeving van hoge inflatie extra klanten te lokken. Het bedrijf blijft in de boodschappencategorie marktaandeel winnen.

Keerzijde is dat consumenten minder besteden aan producten als kleding en elektronica. Hierdoor daalde de brutomarge met 77 basispunten, mede doordat Walmart voorraden tegen kortingen moest verkopen. De voorraadpositie is ondertussen verbeterd en die trend zal in het vierde kwartaal doorzetten.

Na meerdere winstwaarschuwingen sinds de start van het huidige boekjaar stelt het concern nu de outlook omhoog bij. Exclusief de verkochte winkels in Japan en het Verenigd Koninkrijk groeit de omzet dit jaar met circa 6,5%, tegen de eerdere raming van 5,5%. Zonder desinvesteringen daalt de aangepaste winst per aandeel met 5-6%, waar eerder nog een daling van 8-10% in het vooruitzicht werd gesteld.

Aandeel Walmart op ‘houden’

Beleggers zetten het aandeel Walmart 7% hoger op de cijfers. Zoals verwacht betaalt de strategische focus op marktaandeel zich uit, ook al gaat dat op korte termijn ten koste van de marge. Als de voorraden zijn weggewerkt, kan volgend jaar weer margeherstel volgen. De kwaliteit van Walmarkt komt bovendrijven, maar daar is de waardering ook naar. Op 23 keer de winst voor volgend jaar blijft voor het aandeel Walmart een houdadvies gepast.

Derde kwartaal in mrd. $ 2022 2021
Omzet 152,8 140,5
Aangepast bedrijfsresultaat 6,1 5,8
Wpa $1,50 $1,45

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ