Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 28 okt 2022 12:03

Column | Nu niet in China beleggen

0 0 Leestijd ongeveer

Afgelopen weekend werd bij het partijcongres duidelijk dat de Chinese president Xi de touwtjes nog strakker aantrekt. Afgelopen week werd ook duidelijk dat de Amerikanen nog harder hun best gaan doen om te voorkomen dat hoogwaardige chips China zullen bereiken.

Deze combinatie zorgde ervoor dat internationale beleggers afgelopen week op de financiële markt van Hongkong  al hun vertrouwen in China hebben verloren. Hongkong heeft in tegenstelling tot China de vrijheid om kapitaal te laten in- en uitstromen en is daarom een brug tussen China en de rest van de wereld. De Hang Seng China Index is de benchmark voor de Chinese aandelen in Hongkong. Deze aandelenindex gaat compleet door het putje en heeft inmiddels standen bereikt die voor het laatst in 1993 zijn gezien.

Extreem goedkoop

Het gevolg is dat de Chinese aandelen in Hongkong extreem goedkoop zijn. In 2007 was de consensus dat de wereld aan het globaliseren was en dat China enorm zou profiteren van integratie in de wereldeconomie. Toentertijd waren beleggers bereid een koers-winstverhouding te betalen die 14 procentpunt hoger lag dan die van de S&P500. Inmiddels vrezen beleggers het ergste voor China en is de premie voor Chinese aandelen in Hongkong met 28 procentpunt gedaald naar een korting van 14 procentpunt. Tijdens deze herwaardering verloor de Hang Seng China Index 59%, inclusief de ontvangen dividenden. Het totaalrendement voor de S&P500 was 236%.

Aandelen die extreem goedkoop zijn kunnen echter nog veel goedkoper worden. Het grootste en bekendste risico voor een belegging in China is dat het land kan besluiten om Taiwan binnen te vallen. De voortekenen zien er niet goed uit. Xi zei letterlijk dat Taiwan een afvallige provincie is die met China moet worden herenigd, desnoods met geweld. Ik vind het daarnaast een veeg teken dat de topcommandant van de Amerikaanse marine denkt dat het al in 2022/2023 kan gebeuren, terwijl hij eerder dacht vóór 2027. De Amerikaanse overheid waarschuwde in 2021 ook voor een Russische invasie in Oekraïne.

Deglobalisering

Ik heb geen flauw idee of China Taiwan zal binnenvallen, maar ik ben er wel van overtuigd dat deglobalisering oorlog en tegenspoed brengt. Als goederen niet meer de grens over gaan, dan zullen soldaten dat doen, zei de Franse filosoof Bastiat immers al. Deglobalisering valt te meten door te kijken welk percentage van de wereldeconomie bestaat uit export. Sinds 2008 glijdt dit percentage langzaam naar beneden.

De agressie van Rusland en de nieuwe Amerikaanse sancties tegen China betreffende de modernste semiconductors lijken de deglobalisering te versnellen. We moeten echter wachten tot aan het begin van 2023 totdat de Wereldbank nieuwe data publiceert. Maar zolang er op de wereld minder met elkaar wordt samengewerkt, zie ik geen enkele reden om in China te beleggen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!