Een van de heftigste beursdagen ooit | Beurs & Economie
In de afgelopen maanden was er hoop dat de Amerikaanse inflatie had gepiekt. In juli bleven de Amerikaanse prijzen gelijk en in augustus stegen de prijzen slechts met 0,1%. Afgelopen september stegen de prijzen met 0,4% en was alle hoop was 13 oktober in één keer vervlogen. Beleggers waren in shock en de bodem viel compleet onder de markt vandaan. De Nasdaq verloor in de eerste drie minuten van de handel 3,2%, en vervolgens beleefde de belangrijkste technologie-index van de wereld een rally van maar liefst 6%.
Het was slechts drie keer in de geschiedenis extremer, te weten op 1 maart 2001 (toen de Nasdaq een verlies van 3,8% volledig weggewerkte), 16 oktober 2008 (-3,9%) en 13 november 2008 (-3,8%). Een extreme draai gedurende de dag bleek in het verleden nooit het einde van een berenmarkt te markeren. Het dieptepunt van de bearmarkt lag vanaf de draai respectievelijk 49%, 26% en 21% lager. Pakken we de hele top-10 erbij van grootste intraday dalingen die toch nog in de plus eindigden, dan was het minst dramatische koersverlies daarna nog altijd een verlies van 14%.
Oorzaak beweging
Het is moeilijk om te bepalen wat er op 13 oktober precies aan de hand was. Mijn idee is dat het nieuws niet slechter kon. Iedereen die op die dag wilde verkopen had verkocht en niemand had meer kruit droog om wat te doen. Handelaren die aan het begin van de dag short waren gegaan, keken tegen enorme winsten aan. Sommige traders legden deze winst vast. Winsten nemen op een shortpositie kan alleen door aandelen te kopen en omdat iedereen al had verkocht, moest er meer worden geboden om iemand te verleiden om te verkopen. Koersen stegen en de stops van andere handelaren werden geraakt, waardoor zij ook moesten gaan kopen. Dit zorgde voor een vicieuze cirkel met als gevolg hogere koersen. Dat dit soort draaien niet de bodem van de markt betekenen, komt omdat ze 100% technisch zijn en niets afdoen aan het huidige thema. Het thema is dat de Amerikaanse inflatie niet onder controle is en dat de Fed zich als doel heeft gesteld om de inflatie onder controle te krijgen. Dit betekent meer actie van de Fed.
De strategie van de Fed is om de financiële positie van de Amerikaanse overheid, bedrijven en consumenten aan te tasten door de rente steeds verder te verhogen. Daarnaast is de Fed bezig om assets te verkopen. Dit is slecht nieuws voor de prijs van assets en het zorgt ervoor dat Amerikanen zich minder rijk voelen en dus gaan bezuinigen. Lagere assetprijzen zorgen er daarnaast voor dat bedrijven minder zullen gaan investeren.
Maar bij het laatste Amerikaanse banenrapport bleek dat de schade voor de Amerikaanse consument nog ver te zoeken is. De werkloosheid staat op het laagste punt sinds 1969 en de gemiddelde jaarlijkse loonstijging is 5%. Dit kan een loon-prijsspiraal in gang zetten waardoor inflatie de komende jaren een stuk hoger zal zijn dan gewenst.
FED-futures
Het is dan ook geen verrassing dat de De Fed-futures met als onderliggende waarde de Fed-rente in december de 4,5% bereikten. De huidige rente is 3,25% en dat betekent dat er dit jaar nog vijf renteverhogingen aankomen. Deze futures stijgen al het hele jaar (zie grafiek) en er zouden best nog meer renteverhogingen kunnen komen.
Op woensdag 2 november komt de Fed met een rentebesluit en op vrijdag 4 komt het Amerikaanse banenrapport. De kans dat de Fed gaat zeggen dat inflatie geen probleem meer is, lijkt heel klein en de kans dat de werkloosheid niet meer op het laagste punt van de afgelopen vijftig jaar staat, lijkt ook heel klein. Dit zal dus helaas niet de eerste keer worden dat de intraday ommezwaai van de Nasdaq de bodem van de markt neerzet.