Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Educatie Ivan SNURER, 23 okt 2022 15:05

Window-dressing | AEX en Stoxx-aandelen met en zonder momentum

0 0 Leestijd ongeveer

Aandelen presteren in het vierde kwartaal sterk en enkele aandelen het opvallend goed dit jaar. Dat nodigt uit tot window-dressing.

Elk jaar zijn er aandelen die het bijzonder goed doen of juist opvallend slecht. Binnen de AEX zijn dit in 2022 Shell en Just Eat Takeaway (JET). De koers van de Brits-Nederlandse oliemajor steeg dit jaar al met meer dan 34%, terwijl JET, bekend van Thuisbezorgd, in 2022 tegen een verlies van 74% aankijkt. En dit alles in een beursklimaat waarin de hoofdindex dit jaar per 12 oktober een verlies van dik -20% laat optekenen.

Daarmee doet de AEX het in 2022 wat beter dan de EuroSTOXX50. Sinds de jaarwisseling noteert de Europese hoofdindex ruim 22% lager dan eind 2021. En ook bij de EuroSTOXX50 vindt u aandelen met een opvallend positieve of negatieve koersontwikkeling, zoals TotalEnergies en Vonovia. De koers van de Franse oliereus noteert dit jaar ruim 11% in plus en die van het Duitse vastgoedbedrijf 60% in de min.

Iedereen die in aandelen belegt, heeft liever de winnaars in bezit dan de verliezers. Ook beleggingsadviseurs en fondsbeheerders schotelen hun klanten liever een lijst voor met hoogvliegers voor dan een opsomming van pijnlijke fouten die voortvloeien uit een eigenzinnig aankoopbeleid.

Niet alleen wordt met het verstrijken van de maanden almaar duidelijker welke aandelen het dit jaar goed doen en welke niet, de winnende aandelen winnen ook aan momentum. Professionele beleggers maken hiervan dankbaar gebruik. Vooral in de laatste twee maanden van het jaar verruilen zij hun miskopen voor winnaars. Vervolgens worden de aandelen gerapporteerd als onderdeel van de beleggingsportefeuille. Dit gebeurt voornamelijk aan het einde van het (boekhoudkundige) jaar, maar ook voor marketingdoeleinden.

Window-dressing

Het fenomeen dat er aan het einde van een verslagperiode geschoven wordt met de posities van slecht presterende aandelen ten gunste van goedlopende aandelen noemt men window-dressing. Op de keper beschouwd is de gedachte erachter echter misleiding. Window-dressing is een techniek die beleggingsmaatschappijen en vermogensbeheerders gebruiken om de prestaties van de effectenportefeuille optisch te verbeteren voordat deze aan nieuwe en bestaande klanten worden gepresenteerd.

Window-dressing is van alle tijden. Pijnlijke fouten in effectenportefeuilles worden weggepoetst zodat ze in het jaaroverzicht niet zichtbaar zijn. In plaats hiervan worden bekendere grote aandelen gekocht die door (potentiële) klanten makkelijker geaccepteerd worden indien deze negatieve rendementen vertonen. Vanaf het moment dat de jaarcijfers gepubliceerd zijn, worden in januari de aandelenportefeuilles vaak opnieuw gebalanceerd en worden er nieuwe risicovolle en eigenzinnige posities in kleinere aandelen ingenomen.

Wacht nog even met kopen als u het fenomeen window-dressing wilt exploiteren. De meeste vermogensbeheerders leggen in de eerste helft van de maand december verantwoording af. Zij lozen nu hun miskopen, om in de loop van november de betere aandelen van 2022 te kunnen kopen.

Momentumeffect

Hoewel het momentumeffect de belangrijkste anomalie is uit de financiële theorie, verdienen in de praktijk weinig beleggers er geld mee. Niettemin winnen momentumstrategieën aan kracht naarmate het jaar vordert. En met het verstrijken van de maanden wordt almaar duidelijker welke aandelen tot de winnaars behoren en welke niet. Momentumaandelen presteren vooral sterk in het vierde kwartaal.

Kenmerkend voor momentumstrategieën is dat ze soms erg goed werken, maar soms ook totaal niet. Het momentumeffect is doorspekt met een wirwar van korte en lange termijn. In berenmarkten doet de lange termijn het goed en in bullmarkten de korte termijn. Ergo, de ideale momentumstrategie deint mee met de dynamiek van de markt.

Onderzoek leert dat beleggers een zwak hebben voor de winnaars van het lopende kalenderjaar en de grootste stijgers van de voorbije negen maanden. De combinatie van beide formatieperiodes is niet perfect. Niettemin, als u aandelen koopt die bij beide criteria tot het topdeciel van de markt behoren, zit u op termijn goed. De aandelen die in het bodemdeciel zitten, kunt u beter mijden dan wel verkopen.

window-dressing

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!