Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Advies van de dag Danny Reweghs, 14 okt 2022 15:29

Advieswijziging | Pharming na scherpe koersval weer koopwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Het succesmiddel Ruconest bracht het biotechbedrijf een stabiele kasstroom, waarvan beleggers in en het aandeel Pharming volop meeprofiteerden. Inmiddels staat het nieuwe potentiële succesverhaal Leniolisib in de startblokken.

Pharming richt zich op zeldzame en ultra-zeldzame ziekten waar geen medicijn voor bestaat en het bedrijf heeft daarbij één geneesmiddel op de markt. Ruconest is een zogenaamde C1-remmer voor de behandeling van acuut erfelijk angio-oedeem (HAE), die in 2010 werd goedgekeurd in Europa en in 2014 in de Verenigde Staten. De eerste jaren werd de verkoop uitbesteed, maar eind 2016 nam Pharming succesvol de Amerikaanse verkoop in eigen handen, gevolgd door de Europese vanaf 2020.

De jongste jaren schommelt de jaarlijkse omzet omtrent $200 mln, waarvan ruim 95% wordt gerealiseerd in de Verenigde Staten. Dat is voldoende voor een structureel positieve kasstroom. Eind juni bedroeg de kaspositie een comfortabele $190,9 mln. Op 21 januari 2025 vervalt een converteerbare obligatie van €125 mln, met een conversieprijs van €2,0028 per aandeel. Er is dus voldoende geld voor de drieledige groeistrategie.

Die strategie behelst eerst de verdere groei van de verkoop van Ruconest. Ten tweede zoekt men continu naar over te nemen kandidaat-geneesmiddelen in een laat stadium van ontwikkeling, waarvan Leniolisib tot dusver de grote klapper is (zie kader). De derde strategische pijler is het ontwikkelen van de eigen pijplijn.

Om voorrang te geven aan Leniolisib werd recent de ontwikkeling van kandidaat-middelen tegen acuut nierfalen en pre-eclampsie stopgezet. Er lopen nog twee pre-klinische projecten in HAE en tegen de ziekte van Pompe. Pharming start dit jaar nog met twee klinische studies met Leniolisib in APDS bij jonge kinderen (tussen 1 en 12 jaar) en zal ook andere indicaties onderzoeken.

Advies aandeel Pharming naar ‘kopen’

Het aandeel Pharming boekte in augustus een koerswinst van 50%, volgend op de goede cijfers en vooral de regulatoire vooruitgang met Leniolisib. Wij verlaagden toen het advies van ‘kopen’ naar ‘verkopen’. Van de geboekte koerswinst heeft het aandeel sinds begin september alweer de helft ingeleverd.

Op basis van de verwachte goedkeuring van Leniolisib mag het aandeel Pharming tegen de lagere koers nu weer worden gekocht. In de nabije toekomst is vooral de Amerikaanse goedkeuring een cruciale factor, gezien de hoge prijszetting voor dergelijke geneesmiddelen.

Stergeneesmiddel Leniolisib doorloopt versnelde procedure
Een belangrijkste stap zette Pharming met het verwerven in 2019 van de exclusieve licentierechten van Novartis op CDZ173, inmiddels omgedoopt tot Leniolisib. Dat is een kandidaat-geneesmiddel voor de behandeling van patiënten met het geactiveerd PI3K-delta-syndroom of APDS, een uiterst zeldzame immuunziekte. Pharming betaalde bij ondertekening $20 mln met daarnaast voorziene regulatoire en commerciële mijlpaalbetalingen, alsook dubbelcijferige royalty’s op de netto-verkoop.

De kans dat het zover komt is inmiddels aanzienlijk. Na het succesvol voltooien van een fase II/III-studie begin 2022 loopt het registratieproces volop. Het Amerikaanse geneesmiddelenagentschap (FDA) beslist na een versnelde beoordeling op 29 maart 2023 over de aanvraag. De Europese goedkeuringsaanvraag werd op 11 oktober ingediend en zal, ook al na een versneld beoordelingsproces, in de eerste jaarhelft van 2023 worden beantwoord.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ