Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Peter Schutte, 12 okt 2022 10:19

Advieswijziging Vopak | Waarom het nu (eindelijk) naar kopen gaat

0 0 Leestijd ongeveer

De koers van het aandeel Vopak verloor alleen dit jaar al 37% en bezien over de afgelopen drie jaar is al 60% in rook opgegaan. Andermaal tijd voor een blik op het advies. 

Net als het aandeel zit het bedrijf Vopak ook al langer in zwaar weer. De bezettingsgraad van de terminals bedraagt slechts 86% en met de boycot op Russisch olie en gas zal dat de komende tijd niet snel verbeteren. Medio dit jaar schreef Vopak al stevig af op de opslagtanks in de Botlek en de Europoort. Naast de oorlog in Oekraïne was de afwaardering het gevolg van flinke kostenstijgingen, prijsdruk voor opslagdiensten en het in de toekomst uitnemen van olie-opslagcapaciteit ten gunste van duurzame energievormen, waaronder groene ammoniak.

Kasstroom moet robuuster

Het concern is er alles aan gelegen de trend van dalende rendementen op de activiteitenportfolio te keren. De strategie gericht op meer duurzame energiebronnen moet de kasstroom robuuster maken. Vanaf 2025 dient de operationele kasstroom als percentage van het geïnvesteerde kapitaal minstens 10% te bedragen. Voor geheel dit jaar rekent Vopak op een ‘operating cash return rate’ van circa 9,5%. De toename van het rendement moet worden bereikt door actief portfoliobeheer, een stringente kostenbeheersing en het afsluiten van langjarige contracten.

De kasstroom wordt de komende jaren in belangrijke mate ingezet om tot 2030 in totaal maar liefst €2 mrd te investeren in nieuwe opslagcapaciteit wereldwijd. Hiervan gaat €1 mrd naar nieuwe en duurzame energiebronnen en de andere helft naar industriële- en gasterminals. Ondanks deze forse investeringen blijft de afhankelijkheid van olie in 2030 rond de 25-30% schommelen. Het lijkt er dus op dat de grootste stappen al gezet zijn.

Omzetverdeling Vopak per productcategorie H1 2022 doel 2025
Olie 25-30% 25-30%
Chemie circa 20% 15-20%
Industrieel 25-30% 25-30%
Gas en nieuwe energie circa 25% 25-30%

Vooruitzichten gunstig

Tegen de achtergrond van de alsmaar stijgende wereldbevolking, de volatiele energiemarkten en de behoefte aan minder CO2-uitstoot, blijft er veel behoefte aan opslag. Vopak beschikt over een gedegen terminalnetwerk op strategische hubs en met de juist infrastructuur. Het concern benadrukt dat de recente afwaardering geen invloed heeft op de strategie, het progressieve dividendbeleid en de ten doel gestelde leverage ratio van 2,5-3,0 (actueel 2,86).

Advies aandeel Vopak naar ‘kopen’

Ik ben de mening toegedaan dat de huidige k/w van 8 en het verwachte dividendrendement van 6,8% niet in verhouding meer staat met de op zich stabiele operationele kasstromen die voor de komende jaren verwacht mogen worden. Daarom verhoog ik het advies voor het aandeel Vopak van ‘houden’ naar ‘kopen’.

Overnamepoging Vopak door HAL reële mogelijkheid
HAL bezit 48% van de aandelen Vopak. De investeringsmaatschappij slaagde er recent in Boskalis over te nemen, een bod op het aandeel Vopak is ook zeker mogelijk. De beurswaarde van Vopak bedraagt nog maar €2,44 mrd. HAL heeft nog circa €3,8 mrd in kas en kan dit dus prima behappen. Kasgeld levert nog altijd weinig op en de winst van Vopak mag dan nauwelijks nog groeien, het dividendrendement bedraagt inmiddels bijna 7%. Daar zal HAL toch ook verlekkerd naar kijken.

Een bod is uiteraard wel afhankelijk van de kansen die HAL verder in Vopak ziet. Vopak beschikt in ieder geval over een zeer sterke marktpositie met goede kansen voor een stabiele tot stijgende kasstroom. De wat hoge leverage bij Vopak dient in dat perspectief te worden gezien en zo zal HAL daar mogelijk ook naar kijken.

Aandeel Vopak Kerngegevens

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!