Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 30 sep 13:00

Emissies op komst | Investeer in kapitaalkrachtige bedrijven

0 0 Leestijd ongeveer

Wie aandelen of bedrijfsobligaties koopt, heeft vertrouwen in de hoogte van de toekomstige kasstromen. Nu de vooruitzichten verslechteren en inflatie en rente hard oplopen, staat de waarde van die toekomstige kasstromen onder druk.

Het zijn vooral de nog niet winstgevende groeibedrijven die het hardst worden getroffen. Afgezien van het feit dat de hogere rente de huidige contante waarde van hun toekomstige winsten extra raakt, hebben deze bedrijven ook relatief groot probleem aan de financieringszijde van de balans.

Groeibedrijven werken veelal met hoge schulden en moeten deze tegen steeds flink hogere rentes herfinancieren. Hoe lang kunnen zij dit volhouden en hoe lang zijn kapitaalverschaffers bereid hen te blijven steunen? Niet-groeibedrijven die met relatief veel schulden werken hebben het nu ook moeilijker op de beurs. Vastgoedfondsen bijvoorbeeld werken van oudsher met hoge schulden en zullen bij herfinanciering hun rentelasten fors zien oplopen.

Dure herfinanciering

Beleggers hebben het niet altijd door, maar beurskoersen reageren altijd sterk als de continuïteit van een onderneming in het geding is. Bij een faillissement staan aandeelhouders immers achteraan in de rij. Een bedrijf als Nedap, dat ik deze week uitgebreid belicht, heeft nauwelijks schuld en heeft dus ook geen last van dure herfinanciering die de winsten onderuit kunnen halen. Dat scheelt een slok op een borrel bij de waardebepaling van het aandeel.

Beleggen in financieel degelijke bedrijven verdient altijd de voorkeur boven bedrijven die met veel schuld de winsten oppompen. Dit laatste lijkt zo aantrekkelijk. Eigen vermogen is voor de onderneming in beginsel duurder dan vreemd vermogen. Dit komt door de genoemde pikorde bij een eventuele faillissementsafhandeling en ook omdat rentelasten fiscaal aftrekbaar zijn.

Het vliegwiel van de hefboom werkt als alles mee zit, maar keert zich des te harder in economisch mindere tijden. En helemaal nu we te maken hebben met de uitzonderlijke situatie van vraaguitval en inflatie door krapte aan de aanbodzijde en grote logistieke problemen. Beurskoersen geraken dan onder stevige druk en dan zijn mogelijk noodzakelijke aandelenemissies ook geen pretje meer voor zittende aandeelhouders.

Op naar emissies

De komende tijd zullen we waarschijnlijk de nodige emissies gaan zien van bedrijven die te scherp aan de wind zeilen. Kapitaalsterke bedrijven die niet voor het snelle gewin gaan maar voor de degelijke groei op langere termijn, trekken altijd aan het langste eind.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!