Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Tips Karel Mercx, 24 sep 12:00

Redactietips Karel | Fed hakt verder in outperformance

0 0 Leestijd ongeveer

Sinds 2015 beheer ik mijn beleggingstips als een portefeuille. Het totaalrendement bedraagt momenteel +209%, terwijl de MSCI World op +109% staat. Het afgelopen halfjaar was echter dramatisch.

In het tweede kwartaal van 2022 leverde ik 34 procentpunt aan outperformance in en afgelopen kwartaal kwam daar nog eens 20 basispunten bij. Boosdoener is de Fed, die de Amerikaanse economie aan het afremmen is. Het stelsel van Amerikaanse centrale banken wil de vraag naar goederen en diensten zodanig inperken dat vraag en aanbod weer in evenwicht zijn. Als dat is bereikt, kunnen bedrijven de prijzen niet meer verhogen en is de inflatie verdwenen.

Het afremtempo van de Fed ligt ongekend hoog. Een hypotheek met een vaste rente voor een periode van dertig jaar lag begin dit jaar op 3,27%. Nu is dat 6,59%. Als de Fed klaar is met het veroorzaken van vraaguitval, moet mijn miniportefeuille omhoog schieten. Vlak voor zonsopgang is het altijd het donkerst. Ik breng daarom geen wijzigingen aan in mijn portefeuille. 

VanEck Vectors Gold Miners UCITS ETF (23 september: $24,13) (-17,8%) | Deze ETF raakte dit jaar al 17,8% kwijt. Het is opvallend hoe de waardering van goudmijnaandelen daalt. De verhouding tussen goudmijnaandelen en goud was over de afgelopen 26 jaar 0,31. Afgelopen kwartaal daalde dit verhoudingsgetal zelfs naar 0,11. Dit betekent dat zelfs als de goudprijs niet stijgt, de goudmijnen nog een rit van 182% (!) te gaan hebben voor een normale waardering. En dan heb ik het nog niets eens over overwaardering of een wel stijgende goudprijs.

Wheaton Precious Metals (23 september: $30,04) (-16,7%) | WMP verspeelde dit jaar tot dusver 16,7%. Mochten de goud- en zilverprijzen een keer gaan stijgen, dan zal Wheaton Precious Metals daar met een hefboom van profiteren. Het bedrijf koopt immers voor een vaste prijs zilver en goud in van mijnbouwbedrijven die deze edelmetalen als restproduct naar boven halen en verkoopt dat voor een variabele prijs weer door. 

First Majestic Silver  (23 september: $6,73) (-28,8%) | Goud heeft het zwaar, maar zilver heeft het nog veel zwaarder. In de afgelopen zes maanden is de verhouding tussen goud en zilver gestegen van 76 naar 88. In 2011 was dit verhoudingsgetal nog 30 en in de twintigste eeuw is dit zelfs meerdere malen onder de 20 geweest. Er zijn genoeg redenen waarom zilver flink duurder zou kunnen worden. Eén daarvan is dat weinig zo goed elektriciteit geleidt als zilver en elektriciteit staat centraal bij verduurzaming. Het draait in 2022 echter allemaal om de Fed en daarom dumpten beleggers massaal First Majestic (-28,8%).

iShares USD Treasury Bond 20+ Yr UCITS ETF (23 september: $3,90) (-15,1%) | De Fed is aan het verkrappen en dat werkt overal door in de economie. Het gevolg is dat de lange rente flink stijgt. Ik denk de rente flink zal dalen dat als de Fed het programma voor vraaguitval heeft afgerond. 

  • Zie hier alle andere beleggingstips

Unilever (23 september: €45,31) (-1,0%) | Unilever is met een verlies van 1% de minst getroffen positie. De verhouding tussen de vrije kasstroom en de beurswaarde is 5,6%. Dit laat zien dat het Britse concern goedkoop is. Nestlé is met 2,6% ruim 100% hoger gewaardeerd. Waarschijnlijk komt de onderwaardering van Unilever er pas uit op het moment dat Unilever zich opsplitst, maar de lage waardering in combinatie met een dividendrendement van 3,8% en het inkopen van miljarden euro’s aan eigen aandelen is wel een vergoeding voor het wachten.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!