Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Opinie Peter Schutte, 23 sep 2022 13:30

Dividend, juist nu!

0 0 Leestijd ongeveer

Nu de inflatie in dubbele cijfers wordt geschreven en de marktrente oploopt, is het meer dan noodzakelijk dividendaandelen te overwegen. Zeker voor een bepaalde mate van koopkrachtbehoud is dividend een must.

Bedrijven kunnen hogere kosten vaak in bepaalde mate doorberekenen en zo de winst en daarmee het dividend deels op peil houden. De stijgende rente holt de waarde van toekomstige kasstromen uit en bij groeiaandelen liggen die kasstromen juist in de toekomst. Fondsen als Adyen en Just Eat Takeway met mooie beloften over vijf jaar moeten er in dit beursklimaat aan geloven.

Bekijk ook het dossier dividendbeleggen voor alle tips en artikelen

Dividendwaarden geven wel harde cash en blijven nu veel beter liggen. Dit komt ook omdat het door de stijgende marktrente voor beleggers steeds interessanter wordt naar obligaties uit te wijken. Dividend is weliswaar veelal onzekerder dan een rentecoupon, maar kan wel een goed alternatief vormen.

Uiteraard is het van belang om de mate van zekerheid van de winstuitkering op aandelen goed in de gaten te houden. Relatief hoge dividendrendementen zijn niet zelden een rode vlag voor onheil. Beurskoersen van dit soort aandelen staan dan relatief laag en weerspiegelen vaak al de verwachting van lagere winsten en dividenden in de toekomst.

Langere termijn

Het advies is dan ook de beste dividendbetalers te selecteren. De jaarlijkse winstuitkering krijgt bij dividendbeleggen dan de prioriteit boven de koersontwikkeling van het aandeel. Dividendbeleggen is dan ook voor de langere termijn. Beleggers zouden hierbij gebruik kunnen maken van de zogeheten ‘Dividend Aristocrates’, bedrijven opgenomen in de Amerikaanse S&P 500 die gedurende minimaal 25 jaar achtereen hun dividendbetaling jaarlijks hebben verhoogd.

Er zijn ook ETF’s beschikbaar op deze fondsen, wat de selectie een stuk eenvoudiger en waarschijnlijk ook rendabeler maakt. Bedrijven afhankelijk van consumentenbestedingen lijken nu bijvoorbeeld toch kwetsbaar.

Nederlandse dividendhistorie

Wie het liever wat dichter bij huis zoekt kan ook kijken naar de Europese Dividend Aristocrates variant, maar hier zijn de criteria al wat soepeler. Nederland kent weinig Aristocrates. Wolters Kluwer, RELX, Unilever en ASML hebben een gedegen dividendhistorie. Het gaat dus vaak om defensieve bedrijven die ook in economisch mindere tijden in staat zijn soms zelfs het dividend te blijven verhogen.

Dit soort aandelen zijn met de huidige onzekere toekomst van groot belang om in portefeuille te hebben. Niet alleen voor het inkomen dat eruit komt, maar ook om de waarde van uw beleggingen grotendeels in tact te houden.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!