Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 25 sep 15:30

Groeiaandelen selecteren met de G-score

0 0 Leestijd ongeveer

De G-score van Mohanram is een checklist voor beleggers die op zoek zijn naar fundamenteel sterke groeiaandelen. Eén Nederlands aandeel voldoet aan de strenge eisen van de G-score.

Vier jaar nadat de Amerikaanse hoogleraar Financiële Verslaggeving Joseph Piotroski met zijn F-score wereldfaam had verworden, introduceerde zijn Canadese collega Partha Mohanram de G-score. Zijn ambitie was niet zozeer om de F-score te verbeteren, wel wilde hij hem aanpassen voor het beleggen in populaire groeiaandelen.

Groeiaandelen in de praktijk

Een gemeenschappelijk kenmerk van populaire aandelen is dat ze een hoge koers-winstverhouding (k/w) kennen. Hoge k/w’s zijn in de regel een teken dat beleggers hoge verwachtingen koesteren. Het gevaar daarbij is echter dat beleggers bij de eerste beste tegenvaller hun aandelen dumpen. Bij groeiaandelen is het, net als bij waarde-aandelen trouwens, zaak om zeperds te vermijden.

Academische studies tonen aan dat het beleggen in groeiaandelen veelal een verlieslatende strategie is. Kooplustige beleggers kunnen de prijzen van beloftevolle aandelen dermate hoog opdrijven, dat beurskoersen elk contact met de fundamentele realiteit verliezen. Aandelen met hoge k/w’s of hoge koers/boekwaardes presteren hierdoor op de lange termijn vaak ondermaats.

G-score bedoeld voor behoeden van bleeders


Veel beleggers zijn op zoek naar beloftevolle groeiaandelen, maar de G-score is niet in staat om de opvolgers van de illustere FANG-aandelen [Facebook/Meta, Amazon, Netflix of Google/Alphabet] aan te wijzen. De checklist van Mohanram kan u wel behoeden voor het maken van grote uitglijders. Er bestaat namelijk een reële kans dat u stopt met beleggen als u onnodig veel geld verliest, met als gevolg dat u niet langer vermogen opbouwt.

Aan de hand van een achttal fundamentele punten onderzoekt Mohanram of een populair groeiaandeel wel uw zuurverdiende spaargeld waard is. Net zoals bij Piotroski bestaat het selectieproces uit de voorselectie op basis van de koers/boekwaarde. Dat is maar goed ook: het berekenen van de G-score is arbeidsintensiever dan de F-score. Het is een tijdrovende klus om de ratio’s van één bedrijf met de sectorgenoten te vergelijken.

De G-score stap voor stap

Alleen de aandelen waarvan de koers/boekwaarde tot het laagste kwintiel van de markt behoort, worden op de navolgende acht punten onderzocht. Hierbij wordt met uitzondering van punt 3 vrijwel altijd beoordeeld of het bedrijf het ook nog beter doet dan de mediaan van de sector. Dat is het middelste getal van een geordende steekproef. Bij 17 bedrijven is in een gerangschikte deelverzameling het negende getal het middelste getal, de mediaan.

De eerste drie punten toetsen de winstgevendheid van de onderneming. De volgende twee punten evalueren de voorspelbaarheid en de laatste drie punten beoordelen de investeringsbereidheid van de onderneming.

  1. Is het rendement op activa (nettowinst/balanstotaal) hoger dan het sectorgemiddelde?
  2. Is het cashrendement op activa (operationele kasstroom/balanstotaal) hoger dan het sectorgemiddelde?
  3. Is de operationele kasstroom hoger dan de nettowinst?
  4. Was de volatiliteit van het rendement op activa over de voorbije vijf jaar lager dan het sectorgemiddelde?
  5. Was de volatiliteit van de omzet over de voorbije vijf jaar lager dan het sectorgemiddelde?
  6. Zijn de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling als percentage van het balanstotaal hoger het sectorgemiddelde?
  7. Zijn de kapitaalinvesteringen als percentage van het balanstotaal hoger dan het sectorgemiddelde?
  8. Zijn de uitgaven voor marketing als percentage van het balanstotaal hoger dan het sectorgemiddelde?

Het puntenaantal van de G-score is een optelsom. Voor elk positief antwoord krijgt het bedrijf c.q. aandeel 1 punt. Is het antwoord op al deze vragen ja, dan is met 8 punten het aandeel misschien wel de volgende ASML, dat zelf 6 punten scoort. Is het antwoord telkens nee, dan wordt het een dikke nul. Aandelen met 0 punten staan garant voor beroerde rendementen.

Volgens Mohanram zijn groeiaandelen met 6 punten of meer als belegging interessant en moet u populaire aandelen met 0 of 1 punt links laten liggen. Sterker nog, uit zijn veldwerk komt naar voren dat de grootste zeperds vaak getooid zijn met een G-score van nul of 1 punt.

G-score nederlandse aandelen

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.