Column | Royale keuzes
Het kost Britse belastingbetalers £500 mln per jaar om de koninklijke familie te onderhouden, terwijl het merk naar verluidt £2,5 mrd bijdraagt aan de Britse economie. Afgewacht moet worden of koning Charles III de waarde van deze erfenis kan waarborgen.
Een van de laatste wapenfeiten van koningin Elizabeth was de benoeming van Liz Truss tot nieuwe premier. Op haar schouders rust de nalatenschap van Boris Johnson: een economie op de rand van een recessie, dubbelcijferige inflatie, stakingen en een Britse pond die op het laagste niveau in bijna veertig jaar staat.
Geld ophalen
Een paar uur voor het overlijden van de koningin kondigde Truss aan dat de overheid vanaf oktober een deel van de energierekening van Britse huishoudens en bedrijven op zich wil gaan nemen. Volgens Berenberg kost het plan £150 mrd. Truss wil deze rekening nog niet neerleggen bij de energiebedrijven, maar het geld ophalen op de kapitaalmarkten.
De mogelijke goedkeuring en implementatie van het plan loopt waarschijnlijk vertraging op, omdat het Verenigd Koninkrijk sinds het overlijden van Elizabeth tien dagen in rouw is. Naast het Britse parlement is ook een deel van de economie gesloten.
Extra vrije dag
Het wordt ook belangrijk hoe de Bank of England zal reageren op de plannen en of de centrale bank de rente verder zal verhogen, zeker nu de kans groot is dat de Britse economie verder verslechtert. Vanwege de begrafenis van de koningin is namelijk een nationale vrije dag afgekondigd. In juni was er al een nationale feestdag vanwege haar jubileum, wat er mede toe leidde dat de Britse economie die maand met 0,6% kromp.
Pantheon Macroeconomics stelt dat de extra vrije dag voor de begrafenis de potentie heeft om meer economische schade toe te brengen dan de extra vrije dag in juni en 0,2% van het bbp in september kan kosten. Wel verwacht het adviesbureau dat veel bedrijven deze schade later zullen inhalen. Zeker omdat in de geschiedenis grote koninklijke evenementen een impuls gaven aan het toerisme en de handel.
In ieder geval blijf ik voorlopig weg van Britse aandelen en ga ik eerst eens rustig de bekroonde Netflix-serie The Crown opnieuw kijken.