Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Morningstar | Philips vs Siemens en General Electric

0 0 Leestijd ongeveer

Morningstar vergelijkt Philips met zijn twee grote concurrenten op het gebied van medische apparatuur, Siemens en General Electric, en komt tot een aantal belangrijke conclusies.

Bij Philips gaat het al tijden over de problemen van de slaapapneu-apparatuur, maar dit is volgens Morningstar maar een klein deel van wat het bedrijf allemaal doet. De grootste bedrijfstak van Philips is Diagnosis & Treatment, die goed is voor circa 45% van de omzet. De divisie Connected Care realiseert 30% van de omzet en de resterende 25% is afkomstig van Personal Health.

Philips

Diagnosis & Treatment vervaardigt onder andere apparatuur voor het maken van MRI-scans en echo’s. Philips’ belangrijkste tegenstrevers op dit gebied zijn Siemens en General Electric, waarmee het samen een oligopolie heeft. Het belangrijkste verschil is volgens Morningstar dat Philips zich in tegenstelling tot de Duitse en Amerikaanse concurrenten uitsluitend richt op medische apparatuur en consumentenproducten. Daartegenover heeft zowel Siemens als General Electric dankzij hun schaalgrootte voor elk type medische machine een aparte salesafdeling, waarmee zij ziekenhuizen complete series proberen te verkopen.

Semens Healthineers

Siemens’ divisie Healthineers is zeer winstgevend en werd in 2018 naar de beurs gebracht. Het moederbedrijf bezit nog 74% van de aandelen. Door de beursgang is Healthineers volgens Morningstar slagvaardiger geworden dan Philips. Daarnaast beschikt Siemens als geheel – en dat geldt ook voor Healthineers als apart bedrijfsonderdeel – dankzij intellectueel eigendom over duidelijke concurrentievoordelen. Healthineers is op het gebied van CT- en MRI-scanners met een omzetaandeel van 30% marktleider en heeft veruit de meeste patenten. Morningstar verwacht dat Healthineers de komende jaren met 5,5 tot 6% blijft groeien. De analisten sluiten niet uit dat Siemens op termijn zijn belang in het onderdeel gaat verkleinen.

GE Health

General Electric is vooral bekend van zijn vliegtuigmotoren, maar heeft met zijn divisie GE Healthcare een sterke positie in beeldapparatuur. Volgens Morningstar denken grote Amerikaanse ziekenhuisketens bij apparatuur gebaseerd op beeldtechnieken alleen aan GE Healthcare of Healthineers en wordt de naam van Philips zelfs niet genoemd. Ziekenhuispersoneel zou het daarnaast vervelend vinden om noodgedwongen met andere apparatuur te moeten werken. Bovendien zet GE Healthcare sterk in op service, waardoor problemen met hun medische apparatuur snel zijn verholpen. Daarbij praat GE Healthcare naar verluidt nog altijd individueel met ziekenhuizen, waardoor de Amerikanen over een sterke onderhandelingspositie beschikken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.