Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 25 aug 14:00

Column | Over de teleurstelling van de obligatiemarkt

0 0 Leestijd ongeveer

Met beleggen zit het vaak net even anders dan dat de meeste beleggers denken. In 2022 bleek maar weer eens hoe moeilijk het is om beleggingen te vinden die beschermen, laat staan presteren, in tijden van inflatie.

De grootste teleurstellingen zijn waarschijnlijk te vinden bij de obligaties met inflatiecorrectie, ook wel bekend onder de naam linkers. Het idee is zo mooi. Er is een jaarlijkse uitkering en deze wordt gecorrigeerd voor inflatie. Aan het einde van de looptijd wordt ook nog een keer de hoofdsom gecorrigeerd voor inflatie.

De ideale tijd?

Met inflaties die in meerdere landen worden uitgedrukt in de dubbele cijfers lijkt dit een ideale tijd voor linkers. Gaan we op zoek naar een dergelijke linker, dan komen we bijvoorbeeld uit bij de UK 2055 1,25%, met een jaarlijkse uitkering van 1,25% van de hoofdsom die bovendien meegroeit met de inflatie.

Deze linker is uitgegeven op 100 en zal ook in 2055 aflossen op een koers van 100. De inflatiecorrecties gelden alleen op deze koers. Boven de 100 krijgt de belegger een correctie die minder is dan de inflatie en onder de 100 een uitkering die meer is dan de inflatie.

Vlak voor 2022 bereikte de UK 2055 linker met 307 de hoogste stand ooit. Deze stand betekent dat de belegger ruim drie keer zoveel moest betalen voor deze lening als de oorspronkelijke beleggers in 2005. Kijken we naar het totaalrendement van deze lening, inclusief de coupons, koersstijgingen en inflatiecorrecties, dan komen we op 427,2%, een rendement waarop de meeste hoofdindices van aandelen jaloers kunnen zijn.

De oorzaak is de enorme bullmarkt in obligaties, die de koersen van elke belegging die te maken heeft met rentes mee omhoog heeft gezogen. Linkers zijn obligatiebeleggingen met een heel lange looptijd, zodat pensioenfondsen de uitkeringen van hun deelnemers over een heel lange tijd mee kunnen verhogen met de inflatie. Met obligaties werkt het zo: hoe langer de looptijd, des te heftiger de beweging van de koersen als de rentes veranderen. Linkers bewegen dus heftiger op rentes dan de meeste andere obligaties.

In 2022 zijn de rentes tot dusver hard gestegen. Dit betekent dat de hele obligatiemarkt klappen heeft gehad en linkers kregen door hun lange looptijd de hardste klappen. Inclusief de coupon, inflatiecorrectie en de koersdaling, is de UK 2055 linker sinds december 38% kwijtgeraakt. De prijs is daarmee gezakt van 307 naar 171.

Speculatie

Geld valt pas weer te beschermen met linkers wanneer de koers op 100 of lager staat. Daarboven is het speculatie dat iemand anders straks meer voor een linker wil betalen. In tijden van dalende rentes kan een linker lucratief zijn, maar dat heeft niets te maken met bescherming van het vermogen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!