Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Actueel advies

PostNL | Winstwaarschuwing door kosten en volumedruk

0 0 Leestijd ongeveer

Na het al zeer zwak verlopen eerste kwartaal heeft PostNL ook een beroerd tweede kwartaal gedraaid. Het logistieke concern verlaagt daarom de outlook voor de tweede keer.

De cijfers van PostNL over het tweede kwartaal zijn nog zwakker dan de markt vooraf al had ingeschat. De omzet is met 11% gedaald tot €746 mln en het genormaliseerde ebit zakte met maar liefst 84% tot €10 mln. Analisten rekenden gemiddeld op een omzet van €757 mln en een genormaliseerde ebit van €12 mln. PostNL gaat gebukt onder de sterke stijging van brandstofprijzen en hogere arbeidskosten.

Tegelijk staan de volumes flink onder druk doordat de consument minder te besteden heeft. De vrije kasstroom sloeg om van een plus van €54 mln in het tweede kwartaal 2021 naar een min van €43 mln, waar de markt rekende op een negatief cijfer van €17 mln. Dit komt door het lagere resultaat en investeringen in werkkapitaal.

Tweedekwartaalcijfers PostNL
in € mln 2022 2021
Omzet 746 838
Ebit* 10 63
Totaal resultaat* 19 57
*Genormaliseerd

Onder de streep is het genormaliseerde totaalresultaat over het tweede kwartaal met 67% gedaald tot €19 mln. Na zes maanden staat er een genormaliseerd totaalresultaat van €53 mln in de boeken, tegen nog €169 mln een jaar terug. PostNL stelt een interim-dividend voor van €0,14 per aandeel. Dat is wel hoger dan het dubbeltje van een jaar terug, maar het postbedrijf keert standaard een derde van het totale dividend over het voorgaande jaar uit als interim-dividend. Het totale dividend zal naar verwachting flink lager uitkomen dan de €0,42 over 2021.

Klappen bij Pakketten

Het binnenlandse volume bij Pakketten daalde in het tweede kwartaal met 12,6% tot 83 miljoen stuks. Hierin zit volgens PostNL een groot Covid-effect. Gecorrigeerd voor de extra bestellingen vorig jaar door winkelsluitingen zou sprake zijn van een volumegroei van circa 3%. Daar hebben beleggers niet veel aan. De omzet bij de pakketdienst daalde 12% tot €519 mln en het genormaliseerde ebit zakte van €56 mln naar €14 mln. Ook zonder het Covid-effect schat PostNL in dat het bedrijfsresultaat van Pakketten zou zijn gehalveerd door hogere loonkosten en duurdere brandstof.

Ook Mail onder druk

De binnenlandse brievenpostdivisie zag de volumes dalen en wel met 7,4%. Dit cijfer ligt in lijn met de eigen verwachting van het bedrijf. De omzet daalde wat harder, met 10% van €389 mln naar €350 mln, als gevolg van een minder gunstige mix. Het genormaliseerde ebit daalde bij Mail Nederland van €23 mln naar €13 mln. PostNL spreekt over een eenmalig Covid-effect van €12 mln een jaar terug, met name door post over vaccinaties.

Tweede winstwaarschuwing

Na zes maanden bedraagt het genormaliseerde ebit €43 mln (-78%). PostNL ziet in deze forse daling aanleiding om voor de tweede keer dit jaar de verwachtingen voor geheel 2022 te temperen. Het bedrijf rekent nu op een genormaliseerde ebit van €145-€175 mln. Bij de eerstekwartaalcijfers werd de prognose al verlaagd van €210-€240 mln naar €170-€210 mln.

Waar het aanvankelijk nog op een min of meer vlakke volume-ontwikkeling bij Pakketten rekende, gaat het concern nu uit van een lichte volumedaling. De vrije kasstroom zal nu aan de onderkant van de eerder afgegeven range van €110-€140 mln uitkomen. Dat zijn toch flinke negatieve aanpassingen die beleggers voor de kiezen krijgen.

Dividendaandeel PostNL blijft op ‘kopen’

Het genormaliseerde totaalresultaat, waar PostNL normaliter 70-90% van uitkeert, schat ik nu op €155 mln, gelijk aan circa €0,30 per aandeel. Het totale dividend schat ik dan op €0,22, €0,02 minder dan mijn vorige taxatie. Daarmee blijft het dividend goed voor een rendement van ruim 8%.

Na een aanvankelijk negatieve koersreactie steeg het aandeel toch. Veel beroerder kan het bijna niet gaan, lijken beleggers te denken en dan is een dergelijk dividendrendement niet verkeerd. Ik blijf het aandeel PostNL van een koopadvies voorzien, maar wel voor beperkte posities.

 

 

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!