Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opinie Karel Mercx, 11 aug 12:12

Column | Het keerpunt ligt ver weg

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week vrijdag kwam het maandelijkse banenrapport uit in de Verenigde Staten. Dit rapport is belangrijker dan normaal omdat de Fed vorige maand heeft gemeld geen uitgestippeld plan meer te hebben voor de toekomst, de centrale bank gaat het beleid uitstippelen op basis van de huidige data.

Uit het banenrapport bleek dat de inflatiekrachten vanuit de Amerikaanse arbeidsmarkt op de economie enorm zijn. De ‘Great Resignation‘ ging verder: het percentage Amerikanen dat werkt of wil werken daalde afgelopen maand van 62,2 naar 62,1%. In januari 2020 was dit 63,4%.

Deze vele miljoenen Amerikanen die van de arbeidsmarkt verdwijnen, zetten druk op de lonen. Het was de verwachting dat de lonen over de afgelopen 12 maanden met 4,9% omhoog zouden gaan. Het werd 5,2%. De Fed-Futures geven intussen aan dat er 70 basispunten bij de Fed-rente komt in september. Dit zou de derde renteverhoging van 75 basispunten op rij zijn.

Van invers naar positief

De tweejaarsrente is inmiddels opgelopen tot 3,2% en de tienjaarsrente staat op 2,8%. Zo’n inverse yieldcurve is een teken dat de Fed hard aan het afremmen is. De tweejaarsrente is voor de korte termijn en correleert met het beleid van de Fed; de tienjaarsrente weerspiegelt de economische verwachtingen voor de komende jaren.

Het meest vervelende moment voor aandelen is wanneer de yieldcurve weer van negatief naar positief gaat. Dit is het moment dat de Fed de Amerikaanse economie zo veel heeft vertraagd dat de beleidsmakers in rap tempo renteverlagingen moeten doorvoeren. De tweejaarsrente daalt vervolgens snel en daardoor wordt de yieldcurve weer positief.

Vraaguitval

Deze eeuw hebben we drie keer een inverse yieldcurve gehad. Vanaf 2000 is er een lange reeks renteverlagingen geweest. De aandelenmarkt bodemde in 2002 en de laatste van die renteverlagingen was in 2003. In september 2007 begon de volgende rits van renteverlagingen. In december 2008 was de laatste en de markt bodemde in maart 2009. In 2019 was de laatste keer dat er meerdere renteverlagingen achter elkaar kwamen.

Mijn punt: mochten er renteverlagingen komen van de Fed, dan is dat eerder slecht dan goed nieuws, want de bodem van de aandelenmarkt ligt pas aan het einde of richting het einde van zo’n serie ingrepen. We zijn hier nog lang niet.

De Fed is nu nog immers fanatiek bezig om vraaguitval in de economie te veroorzaken. Vraaguitval klinkt wellicht niet zo heftig, maar het is niet anders dan de financiële situatie van bedrijven en consumenten zo verslechteren dat ze minder gaan consumeren en investeren.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!