Updates

Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
houden
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 2 aug 2022 09:42

ArcelorMittal | Nieuw aandeleninkoopprogramma

0 0 Leestijd ongeveer

ArcelorMittal beleefde opnieuw een topkwartaal, al zijn de vooruitzichten op de korte termijn wel onzeker. De staalreus koopt wederom voor een flink bedrag eigen aandelen in.

ArcelorMittal wist vorige week te overtuigen met de kwartaalcijfers. De omzet in het tweede kwartaal kwam uit op $22,1 mrd, een toename van 1,4% vergeleken met de eerste drie maanden van 2022. Het operationele resultaat (ebitda) kwam voor het vijfde kwartaal op rij boven de $5 mrd uit. De $5,2 mrd betekent een stijging van 1,6% ten opzichte van het eerste kwartaal. De nettowinst bedroeg $3,9 mrd, hetgeen een kleine daling betekent ten opzichte van de $4,1 mrd een kwartaal eerder. Dit kwam onder andere door hogere belastingdruk, doordat meer inkomsten werden gegenereerd in regio’s die een hoger belastingtarief kennen.

Extreem

Met een winst per aandeel van $4,25 hoeven aandeelhouders niet te treuren. In de laatste zes kwartalen bleef er onder aan de streep in totaal $22,06 per aandeel over. Afgezet tegen een beurskoers van €23,52 is dat extreem. Het toont het zeer cyclische karakter van de staalsector. In 2019 en 2020 schreef ArcelorMittal rode cijfers en op het dieptepunt van de coronacrisis moest het bedrijf nog een emissie doen, omdat de schulden te hoog waren. Inmiddels zijn de tijden veranderd en werden er de laatste maanden flinke aantallen eigen aandelen ingekocht. Daar komt een nieuw pakket bij van 60 miljoen eigen aandelen (circa $1,4 mrd). Dat is meer dan waar analisten op rekenden, maar het past wel binnen de mogelijkheden indien de vraag naar staal niet instort. In het eerste en tweede kwartaal bedroeg de vrije kasstroom respectievelijk $1,5 mrd en $1,7 mrd. De nettoschuld bleef in de buurt van de $4,2 mrd, en ligt daarmee onder de eigen doelstelling van $7 mrd. Dit biedt ook mogelijkheden voor overnames. Op dit gebied had de staalreus dan ook een nieuwtje, het Braziliaanse CSP wordt overgenomen voor $2,2 mrd.

Advies ArcelorMittal blijft op ‘houden’

Een concrete outlook voor de tweede helft van het jaar werd niet gegeven. Wel waarschuwde het management dat de wereldwijde groeivertraging een negatief effect zal hebben op de komende resultaten. Bij een geschatte k/w 2023 van slechts 4 is het aandeel goedkoop. Tegelijkertijd lijkt een periode van hoogconjunctuur achter ons te liggen. De cijfers gaven geen aanleiding het houdadvies op ArcelorMittal te wijzigen.

KWARTAALCIJFERS
In $ mln kw2 kw1
Omzet 22142 21836
Ebitda 5163 5080
Nettowinst 3923 4125

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!