Column | Het beleid uitgelegd door een insider
Ze weten echter wel van binnenuit hoe het eraan toe gaat. Mijn favoriet is Bill Dudley. Hij was tussen 2009 en 2019 voorzitter van de New York Fed, de enige staat die een permanente zetel heeft bij de federale centrale bank.
Dudley heeft een goed trackrecord in het analyseren van de Amerikaanse economie. In december 2020 merkte hij al op dat verstoringen in de productieketen de inflatie ver boven de 2% zouden gaan brengen.
Hij wees er daarnaast op dat het nieuwe beleid van de Fed om zich niet meer sec op een drempel van 2% te richten, maar op een gemiddelde inflatie van 2% op de lange termijn, ervoor zou zorgen dat de centrale bank veel te laat zou ingrijpen. Dit zou volgens hem het risico op een harde landing en een recessie in de VS onnodig verhogen.
Heftige rentestappen
Afgelopen week verhoogde de Fed de rente net als zes weken geleden met 75 basispunten. Dit was heftig, maar beleggers kijken vooruit en zij zagen dat de Fed verder de teugels wat laat vieren. Voorzitter Jerome Powell zei in de persconferentie dat de centrale bank op een gegeven moment het tempo van de renteverhogingen zal vertragen en – net als de ECB – zal stoppen met ‘forward guidance’. Ze vertellen dus niet meer wat ze gaan doen.
De aandelenmarkt spoot omhoog. Met een winst van 4% kende de rentegevoelige NASDAQ-100 de beste dag sinds Pfizer aan het begin van november 2020 meldde dat er een vaccin tegen het coronavirus was. Dudley zei meteen na de persconferentie van Powell dat als aandelen maar blijven stijgen er extra renteverhogingen nodig zijn om de inflatie naar beneden te brengen.
Rijker gevoel
Dat de aandelenmarkt een belangrijk instrument is van het financiële beleid is al langer zo. De vroegere voorzitter van de Fed Ben Bernanke maakte er geen geheim van dat sturen op het ‘welvaartseffect’ voor hem een goede manier was om de deflatie te lijf te gaan. Als de aandelenkoersen hoog staan, voelen Amerikanen zich rijker. Het gevolg is dat ze meer zullen gaan uitgeven en dit wakkert de economie en de inflatie aan.
Dudley ziet nu precies het tegenovergestelde, waarbij dus inflatie juist het probleem is. Hij merkt op dat als Amerikanen zich minder rijk voelen, ze minder zullen gaan uitgeven. Alleen dalende aandelenkoersen brengen de inflatie op de knieën, concludeert deze insider.