Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fastned

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Opinie Wim-Hein Pals, 29 jul 2022 09:00

Column | De terreur van de kwartaalcijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Het is weer ‘rapportageseizoen’ zoals dat in beleggingsland heet. Een brei van resultaten over het tweede kwartaal komt op de analisten en aandeelhouders af.

Als langetermijnbelegger heb ik een ambivalente verhouding met het fenomeen kwartaalcijfers. Beleggen in opkomende markten is voor de lange termijn en ik heb daarom een beleggingshorizon van meerdere jaren. Als ik voor de lange termijn beleg, wat moet ik dan in hemelsnaam met cijfers die de resultaten van drie schamele maandjes weergeven? De investeringen die een gezond bedrijf maakt in nieuwe technologie of in het kader van de energietransitie kunnen in het afgelopen kwartaal de operationele marge flink hebben gedrukt. Een dergelijke kortetermijnmargedruk gaat doorgaans gepaard met een felle koerscorrectie. Terwijl de betreffende investering op de langere termijn het winstvermogen van het bedrijf aanzienlijk kan verbeteren. Kijk verder dan je kwartaalneus lang is!

Guidance heeft nog enig nut

Toch kan ik ook wel iets met alle kwartaalcijfers bij elkaar genomen. Met name met de zogenoemde ‘guidance’ die menig managementteam haar aandeelhouders voorspiegelt. Wordt het komende kwartaal uitdagend of gaat de winstverwachting opwaarts worden bijgesteld? Wanneer mij een gecalculeerde schatting wordt gevraagd naar de algehele uitkomst van het huidige rapportageseizoen wil ik onderscheid maken tussen de verschillende sectoren. Grofweg stel ik mij voor dat de meest cyclische bedrijven, die de kostenstijgingen het slechtst kunnen doorberekenen, het meeste last hebben van de huidige economische afkoelingsperiode.

Staalbedrijven zijn geen prijszetters

Een voorbeeld is de staalsector, die supercyclisch is en in het tweede kwartaal de omzetcijfers zag afnemen. Bovendien is deze sector energie- en materiaalintensief en heeft daarmee het meest last van de toegenomen kosten. Staalbedrijven zijn prijsnemers, geen prijszetters. Anderzijds kunnen bedrijven in de voedings- en drankensector best mooie cijfers presenteren. Veel bedrijven in deze sector hebben hun productprijzen behoorlijk opgeschroefd en de omzet is minder gevoelig voor de conjunctuur. Gaan de staalaandelen dus omlaag de komende tijd en de bierbedrijven omhoog? Dat is allerminst zeker en hangt af van de guidance die wordt afgegeven en wat al is ingeprijsd in de koersen.

U begrijpt het: ik haat de kwartaalterreur.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!