Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Obligaties Ellen Engelhart, 15 jul 2022 09:00

Interessante AAA-obligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Het rendement op overheidsgerelateerde AAA-obligaties is recent gestegen en deze geven nu een relatief hoge vergoeding. Ze kunnen daarom een alternatief zijn voor staatspapier.

Het extra rendement dat beleggers ontvangen door te investeren in overheidsgerelateerde AAA-obligaties in plaats van een Duitse of Nederlandse staatsobligatie is de afgelopen maanden gestegen. Deze ontwikkeling hangt samen met de sterke toename van het verschil tussen de zogenoemde swap- en staatsrente. Dit noemen we ook wel de swapspread.

Bekijk ook het dossier obligatiebeleggen voor alle tips, artikelen en know-how

De swaprente (interest rate swap) is een renteruilcontract. Partijen ruilen bijvoorbeeld vaste voor variabele rentebetalingen gedurende een vastgestelde periode. Het kopen of verkopen van een interest rate swap wordt vaak gedaan om het renterisico te beheersen of af te dekken. Of om te speculeren op veranderingen in de rentestanden. Omdat het om een interbancair tarief gaat – een rentevoet tussen banken onderling – is deze Europese swaprente doorgaans hoger dan de Duitse obligatierente.

Gestegen swapspread

Het oplopen van de swapspread zien we in meerdere looptijdsegmenten, maar valt vooral op in het vijf- tot tienjaarsbereik. Zo is in de grafiek te zien dat de tienjaars swaprente begin juli bijna 90 basispunten (= 0,9%-punt) hoger was dan de tienjaars Duitse staatsrente. Dit is het hoogste niveau van de tienjaars swapspread sinds de introductie van de euro en hoger dan in de crisisperiodes 2008/2009 en 2011/2012.

Een belangrijke oorzaak voor het stijgen van de swapspread lijkt de relatieve schaarste van Duits staatspapier te zijn. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft jarenlang veel staatsobligaties gekocht en de balans van de ECB enorm opgeblazen. In de markt zijn hierdoor minder Duitse staatsobligaties beschikbaar. Dit werkt verstorend op de prijsvorming en brengt staatsrentes naar een lager niveau dan zonder het ingrijpen van de ECB het geval zou zijn geweest. De swapmarkt heeft geen last van dit opkoopeffect door de ECB.

Verder speelt de nervositeit op financiële markten waarschijnlijk een rol. Uitstroom uit obligatiefondsen, grote beweeglijkheid in rentestanden en afnemende risicobereidheid van beleggers gaan vaak samen met een stijgende swapspread.

Overheidsgerelateerde obligaties met AAA of AA-rating


In de obligatiemarkt zijn veel verschillende staatsgerelateerde en supranationale obligaties met een AAA of AA-rating beschikbaar. Enkele voorbeelden zijn van KfW, de EU of de Wereldbank (zie tabel). KfW is een bank waarvan de verplichtingen expliciet gegarandeerd worden door de Duitse overheid. De EU is het samenwerkingsverband van 27 Europese lidstaten. En de Wereldbank is een supranationale instelling met 189 landen als aandeelhouder.

Naam, coupon en einddatum Kredietratings S&P, Moody’s Effectief rendement Opslag t.o.v. Duitsland
Wereldbank, 0,25%, 05/29 AAA, AAA 1,7% 0,8%
EU, 0%, 07/31 AA+, AAA 1,9% 0,8%
KfW, 0%, 09/30 AAA, AAA 1,8% 0,7%

De obligaties van dit soort instellingen worden doorgaans geprijsd ten opzichte van de swaprentes. Omdat deze swaprentes harder zijn gestegen dan de staatsrentes (de swapspread is dus gestegen), is ook het effectief rendement voor veel van deze overheidsgerelateerde obligaties sterker toegenomen dan van Duits staatspapier.

Zo geeft een obligatielening van KfW tot september 2030 een effectief rendement van 1,8% per jaar in vergelijking tot 1,1% voor een Duitse staatslening met een achtjaarslooptijd. Een belegging in de KfW-obligatie levert dus 0,7%-punt extra op, een uitzonderlijk hoog niveau. En dit terwijl de Duitse overheid gewoon garant staat.

Overheidsgerelateerde obligaties

Solide overheidsgerelateerde obligaties bieden een interessant obligatiebelegging als alternatief voor Duitse staatsleningen. Beleggers ontvangen namelijk een hoger effectief rendement voor een slechts (zeer) beperkte toename van het kredietrisico. Dit is op zichzelf niet bijzonder omdat Duits staatspapier een belangrijke benchmarkstatus heeft op de Europese kapitaalmarkt. Maar het extra rendement (of de opslag) die beleggers nu ontvangen, is door het oplopen van de swapspreads hoger dan het in jaren is geweest.

Ellen Engelhart heeft geen belangen in de beschreven obligatie­titels | Klik hier voor meer informatie

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!