Updates

Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Actueel advies

Microsoft | Dure dollar doet pijn

0 0 Leestijd ongeveer

Net als veel andere technologiebedrijven kent Microsoft (MSFT) op de beurs een teleurstellend 2022. Dat heeft vooral te maken met externe factoren, zoals valutategenwind en de stijgende rente. Met de onderliggende groeikracht van het technologiebedrijf is niets mis.

Microsoft maakt op dinsdag 26 juli de resultaten bekend over het gebroken boekjaar 2021/2022. De kans is klein dat de aandacht van beleggers dan uitgaat naar winst- en omzetcijfers. Begin juni heeft het bedrijf de lat namelijk hiervoor wat lager gelegd. Als gevolg van de sterke dollar ligt de omzet in de periode tussen begin april en eind juni bijna $500 mln lager dan de $52,4 à $53,2 mrd die aanvankelijk was voorspeld. De impact op de verwachte winst per aandeel van $2,28 à $2,35 is 3 dollarcent.


De waarschuwing kwam niet helemaal als een verrassing. De dollar noteerde in mei ruim 11% hoger dan in dezelfde periode van vorig jaar. In vergelijking met veel andere valuta’s is dat verschil zelfs nog groter. Dat zet een rem op de inkomstengroei van Microsoft, dat al meer dan de helft van de omzet buiten de Amerikaanse thuismarkt boekt.

Schrap zetten voor omzetprognose

Sindsdien is de dollar nog verder gestegen, zodat beleggers zich vooral schrap lijken te zetten voor de omzetverwachting voor het nieuwe boekjaar. In de aanloop naar de cijferpresentatie hebben veel analisten de groeiverwachting teruggeschroefd richting de 12%. Behalve door een sterke dollar, zijn die bijstellingen ook ingegeven door de toenemende kans op een groeivertraging in de Verenigde Staten. In dat scenario zullen bedrijven het IT-budget niet of nauwelijks opschroeven, terwijl de omzet van de consumententak mogelijk wat onder druk komt te staan.

Microsoft in verwachte cijfers boekjaar 22/23 boekjaar 21/22
Omzet $198,6 mrd $227 mrd
Ebitda $98,6 mrd $113,5 mrd
Nettowinst $73,2 mrd $80,0 mrd

Maar zelfs onder die omstandigheden ligt het groeitempo op de lange termijn aanzienlijk hoger dan beleggers nu inprijzen. De omzet van de clouddivisie nam in het vorige kwartaal met 32% toe tot $23,4 mrd. Naar verwachting levert deze tak in de loop van het komende boekjaar een bijdrage van 50% of meer aan de concernomzet.

Aandeel Microsoft blijft op ‘kopen’

Een sterke onderliggende omzetgroei is een belangrijke reden waarom het aandeel verhandeld wordt voor ongeveer 25 maal de verwachte winst. Dat is iets minder dan de 28 van de afgelopen jaren. Het softwarebedrijf verdient die hoge waardering op basis van de sterke financiële positie (schuldenvrij met een kaspositie van ruim $60 mrd), de groeiende free cashflow (circa $66 mrd vorig boekjaar) en een  rendement op eigen vermogen van ruim 40%.

De dollartegenwind vormt dan ook geen aanleiding op het koopadvies voor het aandeel Microsoft in de aanloop naar de jaarcijfers bij te stellen.

Microsoft speelt hoog spel
In januari heeft Microsoft een bod uitgebracht van $68,7 mrd op Activision Blizzard (ATVI). Een overname van het spelconcern snijdt in allerlei opzichten hout voor de softwarereus. Er zijn veel synergievoordelen met de eigen Xbox-spelcomputer, de onderneming krijgt een grotere vinger in de pap op de snelgroeiende spellensector en bovendien levert de aankoop interessante inzichten op voor de opkomst van de metaverse, die mogelijk over enkele jaren een grote rol speelt in het alledaagse leven.

Afgelopen dinsdag startte de Britse toezichthouder CMA echter een onderzoek naar de marktpositie van de nieuwe combinatie. De beurskoers van Activision Blizzard kwam niet in beweging. Het aandeel noteert bijna 20% onder de $95 per aandeel die Microsoft biedt. Dat verschil geeft aan dat de overname nog lang gelopen race is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ