Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Pensioenportefeuille | Rendement verder onder druk

0 0 Leestijd ongeveer

Vooral door aanhoudende druk op de aandelenposities is het rendement van de Pensioenportefeuille de afgelopen weken verder gedaald. Amerikaanse dividendaristocraten zijn een lichtpunt in de duisternis.

Sinds de laatste portefeuille-update van mei is het rendement van de Pensioenportefeuille met 2,3 procentpunt gedaald. Daardoor staat de portefeuille over heel 2022 nu 9,2% in de min. De pijn zit vooral in het aandelensegment dat vanaf eind mei nog eens 3,5 procentpunt verloor en dit jaar op een verlies van ruim 14% staat. Aandelen hebben met ruim 57% de grootste weging in de portefeuille, dus deze min werkt hard door in het totale portefeuillerendement. Sinds eind mei zijn negen van de tien aandelenposities uit de portefeuille bovendien verder gedaald.

Vooral het Robeco Europe Conservative Equities Fund kreeg een flinke tik. Het fonds verloor zes procentpunt in de afgelopen vijf weken en staat over heel 2022 nu 12,2% in de min. Daarmee is het Robeco-fonds na de iShares Stoxx Europe 600 Oil & Gas ETF overigens nog wel de best presterende Europese aandelenpositie uit de portefeuille. De olie-en-gas-ETF is met een winst van 11,5% weliswaar veruit de best renderende portefeuillepositie, maar de koers van de ETF daalde de afgelopen vijf weken liefst 7,5%.

Dividend Arisocrats ETF

De enige aandelenpositie die de afgelopen weken een (minieme) winst boekte is de SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats ETF. Over heel 2022 staat deze ETF, in euro’s gemeten, nu 1,2% in de plus (in dollars bedraagt het rendement -5,5%). De SPDR-ETF belegt in een index van Amerikaanse aandelen die minimaal twintig jaar op rij het dividend hebben verhoogd. Deze index telt 119 aandelen waarvan de weging wordt bepaald op basis van de hoogte van het dividendrendement. Daaronder zijn bekende namen als AbbVie, Chevron, IBM, Kimberly-Clark en Realty Income die ook deel uitmaken van de Hoogdividendportefeuille van Beleggers Belangen. Maar ook minder bekende dividendaristocraten als Leggett & Platt, National Retail Properties en UGI – die niet eens in de S&P500 Index zijn opgenomen – staan in de top tien holdings van deze ETF.

Aandelen met een lage waardering presteren in het klimaat van stijgende rente en inflatie dit jaar beter dan duurdere en (vermeend) sneller groeiende aandelen. Het verschil in waardering tussen de S&P High Yield Dividend Aristocrats Index – die door de SPDR-ETF wordt gevolgd – en de S&P500 Index is duidelijk. De koers-omzetverhouding van de S&P500 Index is twee keer zo hoog als voor de hoogdividend-index die een dividendrendement van 2,8% heeft tegen 1,6% voor de S&P500 Index. Ook de koers-boekwaardeverhouding van 2,6 van de S&P High Yield Dividend Aristocrats Index laat een lagere waardering zien dan de 4,8 van de S&P500 Index.

Europese aristocraten

Vijf weken geleden zette ik de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF op de watchlist. Deze ETF belegt in aandelen uit de eurozone waarvan het dividend tien jaar op rij is verhoogd of stabiel is gebleven. Vier van de veertig aandelen uit deze ETF – Allianz, BASF, Münchener Rück en Sanofi – maken deel uit van onze Hoogdividendportefeuille. Een nadere analyse maakt duidelijk dat in vergelijking tot de Amerikaanse dividendaristocraten de Europese tegenhangers een veel minder groot waarderingsvoordeel ten opzichte van de brede index bieden. Het dividendrendement van de index van Europese dividendaristocraten is 3,9%. Dat is niet zo heel veel hoger dan de 3,1% van de brede MSCI EMU Index van aandelen uit de tien grootste landen uit de eurozone. De koers-boekwaardeverhouding van deze MSCI EMU Index van 1,6 is zelfs lager dan de 1,8 van de S&P Euro High Yield Dividend Aristocrats Index.

Dit jaar is de prestatie van de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF met een verlies van 14,4% niet sprankelend en ook slechts iets beter dan de SPDR MSCI EMU ETF, die 16,7% in de min staat. Ook blijven de Europese dividendaristocraten niet alleen dit jaar maar ook over de afgelopen vijf jaar duidelijk achter bij de Amerikaanse tegenhangers. De ETF van euro-dividendaristocraten blijft op de watch list, maar mogelijk kies ik voor enkele sector-ETF’s als aanvulling voor het aandelensegment van de portefeuille.

Rentegevoelig

Zoals ik in mei al schreef bieden obligaties in het huidige marktklimaat geen spreidingsvoordeel en de Pensioenportefeuille is daar helaas geen uitzondering op. In de afgelopen vijf weken daalde het rendement van het obligatiedeel van de Pensioenportefeuille met één procentpunt tot een verlies van 7,3% over heel 2022. De iShares $ Corp Bond ETF heeft van alle obligatieposities de grootste weging (3,9%) in de portefeuille. Deze ETF die in solide, in dollars uitgegeven, bedrijfsobligaties belegt staat dit jaar in euro’s gemeten 9,8% in de min.

De klappen voor deze ETF komen van twee kanten. Door de (bestrijding van de) sterk gestegen inflatie is de tienjaars-rente in de VS dit jaar meer dan verdubbeld tot 3,20%. De gemiddelde looptijd van de leningen die in de iShares $ Corp Bond ETF zijn opgenomen is ruim 13,5 jaar en dat maakt deze ETF gevoelig voor schommelingen in de lange rente.

Daar bovenop komt de onrust op de financiële markten en economische onzekerheid, waardoor ook nog eens de risico-opslag dit jaar met meer dan 50% is gestegen. De combinatie van deze twee factoren heeft gezorgd voor een dalende koers – en aangezien koers en effectief rendement tegengesteld bewegen – een fors gestegen effectief rendement. Bij een stevig effectief rendement van 5,1% en een risico-opslag van ruim 170 basispunten blijft deze obligatie-ETF vooralsnog in portefeuille, met de inflatie-ontwikkeling in de VS als belangrijkste aandachtspunt.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!