Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Cyclische aandelen onder druk

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille deed nog een stapje terug met een negatieve hoofdrol voor de cyclische consumenten en chemieaandelen. Positieve uitzondering was de sector Consumer Staples met kleine winsten.

Een nieuwe week met weer een flinke dreun en dan met name voor de snelste groeiers en meer cyclische fondsen die volop vertegenwoordigd zijn in de Dividendportefeuille. Het rendement in 2022 zakte nog wat verder weg en staat nu op -19%. De defensieve sector Consumer Staples bleef wel goed liggen. Op weekbasis was het Noorse Orkla de grootste stijger met 3,1% koerswinst in een zeer negatieve markt zonder dat hier nieuws aan ten grondslag lag. Orkla, de producent van levensmiddelen en persoonlijke verzorgingsproducten die iets meer dan een jaar geleden werd gekocht voor de Dividendportefeuille, daalt dit jaar nu 15,6%, wat voor een aantrekkelijk dividendrendement van 4% heeft gezorgd. Op 14 juli komt Orkla met kwartaalcijfers.

Overige plussen

Ook sectorgenoot Diageo (sterke dranken) boekte een klein plusje na een aantal positieve analistencommentaren van onder meer Barclays en Goldman Sachs, die kansen zien na de koersdaling. Diageo, dat op 27 juli met cijfers komt, levert dit jaar 12,5% in en biedt nu 2,1% dividendrendement.

Ook het in 2022 geplaagde SEB boekte een klein winstje, terwijl L’Oréal na de stevige daling in de voorgaande weken goed bleef liggen. En dat is natuurlijk niet vreemd, want ook een kwaliteitsaandeel als L’Oréal noteert na een koersdaling van 25% dit jaar rond de laagste jaarkoers van iets meer dan €300. Op 28 juli komt L’Oréal met cijfers en dan zullen we meer weten over hoe het familiebedrijf er voor staat. Ook Ahold Delhaize, LVMH en grote uitblinker dit jaar Bristol-Myers Squibb (+18% in 2022, exclusief valuta) bleven goed liggen op weekbasis.

De dalers

In negatieve zin waren de uitslagen opnieuw veel groter, zowel qua aantal als procentueel. Vooral de cyclische sector Basismaterialen (speciaalchemie, lijm- en kitproducenten Eastman Chemical, HB Fuller en Arkema) kreeg rake klappen met Eastman Chemical (-13,5%) als grote verliezer. Binnen twee weken tijd ging Eastman van $112 naar minder dan $88. De sector heeft zwaar te lijden onder de volatiele grondstofprijzen met olie en gas als belangrijke kostenposten voor de productie.

Ook Thule kreeg, zonder bedrijfsspecifiek nieuws, opnieuw een draai om de oren en zakte naar een nieuw dieptepunt van SEK263. Dit jaar staat het Zweedse bedrijf, dat zijn productaanbod gaat uitbreiden met autostoeltjes voor kinderen en hondenkarretjes voor achter de fiets, op ruim 50% koersverlies. Voor de Dividendportefeuille, waarvoor ik Thule in maart na een grote koersdreun kocht, is het verlies inmiddels ook al 24%. het dividend maakt hier wel steeds meer goed, want Thule, dat twee keer per jaar uitkeert, heeft momenteel het op één na hoogste rendement met 4,9%.

KLAC verhoogt dividend

Over dividend gesproken; een andere nieuwe aankoop, semiconductorbedrijf KLA Corporation, gaat het dividend met 24% verhogen naar $1,30 per kwartaal. Dat is de grootste dividendverhoging in meer dan tien jaar tijd voor KLAC, dat bovendien voor $6 mrd eigen aandelen wil inkopen, waarvan $3 mrd versneld binnen drie tot zes maanden. Ook KLAC daalde ruim 7% en staat in 2022 nu op 27,5% verlies.

Voordeel is ook hier dat het dividendrendement een sprong maakt naar nu 1,7%. KLAC herbevestigde bovendien de eerder afgegeven outlook voor het lopende kwartaal. Volgende week, op 30 juni, wordt ruim €3500 dividend herbelegd tegen zeer gunstige koersen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!