Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Grafiek van de Dag Menno van Hoven, 14 jun 2022 10:57

Grafiek vd Dag | Oracle lichtpuntje in bloedrode markt

0 0 Leestijd ongeveer

De verkoopgolf van gisteren duwde de S&P500-index in 'bear market territory', wat inhoudt een verlies van 20% vanaf de top. De S&P500 staat nu op -21,3% in 2022.

De koersdalingen waren over een breed front extreem groot, maar vooral groeiaandelen pakten weer de negatieve hoofdrol, wat zich via de Nasdaq vertaalde in een min van 4,7%. Daarmee komt het verlies voor de Nasdaq in 2022 uit op 30,9%. Toch zijn er hier en daar lichtpuntjes die bewijzen dat de selloff van nagenoeg alles misschien wat overdreven is. Oracle kwam nabeurs met zeer sterke cijfers en zal vandaag hard omhoog gaan in New York.

In de nabeurshandel plust het aandeel Oracle, één van de grootste tech/softwarebedrijven in de VS, maar liefst 15% op $73,64, volgend op een daling van 4,6% in de reguliere handel gisteren tijdens de verkoopgolf op Wall Street. Ook Oracle wordt in 2022 genadeloos meegesleurd naar beneden, met een min van 26,5% voorafgaand aan het herstel gisteren. Wie naar de cijfers van Oracle kijkt, kan eigenlijk niet anders doen dan enthousiast zijn: een k/w van slechts 12, een enorme en groeiende vrije kasstroom en inmiddels 2% dividendrendement. Dat dividend wordt om het andere jaar met een grote sprong verhoogd: vorig jaar +33,3% en in 2019 met 26,3%.

Ik reken voor volgend jaar op een dividendverhoging van ten minste 30%. Daarmee zou het dividendrendement gelijk doorstijgen naar 2,6% bij een koers van $64. Dan zijn er ook nog de aandeleninkopen: Oracle deed de laatste jaren massaal aan buybacks en kocht sinds 2014 in totaal bijna 40% van het aantal uitstaande aandelen terug. Ook die trend zal de komende jaren onverminderd doorzetten. Zelfs voor de cijferpresentatie was Oracle daarmee al een prachtig aandeel dat je na de overdreven verkoopgolf voor een habbekrats kunt kopen.

Sterke cijfers Oracle

Dan de kwartaalcijfers; die waren uitstekend en werden zoals gezegd voorbeurs met 15% koerswinst beloond. Oracle realiseerde een veel hoger dan verwachte omzet over het fiscaal vierde kwartaal, met vooral een sterke groei van de cloudactiviteiten nu steeds meer bedrijven investeren in de transitie naar hybride werkomgevingen. De winst per aandeel in het vierde kwartaal was met $1,54 ruim boven de analistenconsensus van $1,37 p.a. De omzet steeg uiteindelijk met 5% tot $11,84 mrd (analisten rekenden op $11,66 mrd) en CEO Safra Catz stelt dat het bedrijf nu in een ‘fase van hypergroei’ is beland. Daarom rekent Oracle op een omzetgroei van 17 tot 18% in het reeds lopende eerste kwartaal, wat wel inclusief het recent overgenomen Cerner (IT-dienstverlening in de gezondheidszorg) is.

Als je puur op waardering en fundamentals naar Oracle kijkt, is het aandeel gewoon een koopje (geweest). Dat geldt voor wel meer aandelen in de VS in Europa die de laatste weken genadeloos meegesleurd werden in de verkoopgolf. De kans op nog meer grote uitschieters is na de forse koersdalingen en met het cijferseizoen voor de deur groot, ook voor topaandelen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.