Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden

Verhaal van de Week | Portefeuilles Academy getoetst

0 0 Leestijd ongeveer

De Russische agressie, het Chinese zero-Covid-beleid en de op de rem trappende Fed stellen de voorbeeldportefeuilles van de vijf ijkpersonen van onze Beleggers Belangen Academy flink op de proef.

Een portefeuille van 60% Amerikaanse aandelen en 40% Amerikaanse obligaties is tot nu toe in 2022 14% kwijtgeraakt. Hiermee is 2022 hard op weg om te eindigen in de top van slechtste jaren van de afgelopen honderd jaar. Het slechtste jaar voor zo’n portefeuille was 1931 met -27%, op nummer twee staat 1937 met -21% en nummer drie is 1973 met -15%.

Het is daarmee de eerste keer sinds de start van de Beleggers Belangen Academy dat de modelportefeuilles van de vijf ijkpersonen die wij daarin gebruiken, zwaar op de proef worden gesteld. In dit artikel kijken wij naar de modelportefeuilles om te bepalen of we moeten ingrijpen. Of dat de portefeuilles misschien presteren zoals verwacht, want dat er meerdere grote crises zouden komen was bekend. Die komen immers al honderden jaren voor.

Toen Beleggers Belangen in 2016 begon met de Academy was ons doel om modelportefeuilles te bouwen die simpel zijn, weinig tijd kosten en een middel zijn om mensen hun financiële doelen te laten behalen. Die doelen zijn voor bijna iedereen zo belangrijk dat wij ons best hebben gedaan om zoveel mogelijk risico’s uit de modelportefeuilles te bannen. We beleggen niet in individuele aandelen, maar alleen in ETF’s met als onderliggende waarde grote, breed gespreide indices. De reden is dat grote indices in de afgelopen honderden jaren altijd voor rendement hebben gezorgd en er legio voorbeelden zijn van mooie bedrijven die hebben teleurgesteld.

De volledige opleiding, die bestaat uit tientallen video’s en een werkboek van honderden pagina’s, maakt deel uit van het abonnement op Beleggers Belangen en is te vinden op onze website. De opleiding is tijdloos, want we laten ons niet afleiden door de waan van de dag, beursintroducties en sexy aandelen. We hebben het vooral over het beleggingsproces, want wat er ook verandert in de wereld: dat proces verandert nooit.

Kernportefeuille

De belangrijkste regel bij beleggen is dat aandelen op de lange termijn het meeste rendement geven. Daarnaast hebben aandelen van alle verschillende beleggingscategorieën ook nog eens het laagste risico. Jeremy Siegel, professor Finance aan de Wharton School van de University of Pennsylvania, toonde dat aan in het boek Stock for the long run.

Tussen 1802 tot 2022 stegen Amerikaanse aandelen met 6,9% reëel per jaar. Geen enkele vermogenscategorie komt daarbij in de buurt. Iedereen die daarom de tijd heeft met beleggen, kan het beste zoveel mogelijk in aandelen investeren.

Let wel: dit laagste risico van aandelen geldt pas op de lange termijn; hoe korter de horizon, des te groter het risico van aandelen. Tussen 1929 en 1932 gingen Amerikaanse aandelen met meer dan 80% onderuit. Doordat er deflatie was in die jaren, bleek het reële rendement een verlies van ruim 70%.

De periode van 1966 tot 1981 zorgde ook voor een verlies van ruim 70%. Dit keer kwam het niet doordat Amerikaanse aandelen daalden, maar doordat de inflatie de koopkracht van de dollar uitholde. Mocht de wereld weer aan de vooravond staan van een dergelijke extreme periode, dan heeft de belegger een lange horizon nodig.

Als de belegger inderdaad een lange horizon heeft, dan zijn slechte tijden juist perioden die uiteindelijk een hoger rendement opleveren. Dit geldt helemaal voor jongeren, die relatief veel verdienen ten opzichte van de waarde van de beleggingsportefeuille. Hoe lager aandelen komen te staan in de slechte beursjaren, des te groter het aantal aandelen dat periodiek gekocht kan worden. Daarnaast kunnen van de dividenduitkeringen ook nog eens aandelen worden gekocht.

Volgens Siegel herstellen Amerikaanse aandelen altijd weer en met alle extra aandelen die door het dividend zijn gekocht, is de belegger na het herstel uiteindelijk beter af dan wanneer de aandelen niet waren gecrasht. Global Financial Data heeft een wereldwijde index van aandelen gemaakt en die komt tot dezelfde conclusie.

Geen Amerikaanse aandelen
In de kernportefeuille zitten geen Amerikaanse aandelen. De reden daarvoor is dat Amerikaanse aandelen duur waren in 2016. De gemiddelde koers-winstverhouding (Shiller-k/w) sinds 1880 is 16. Bij de start van de Academy was het 26, dat is ruim 50% duurder dan gemiddeld. Vorig jaar bereikte de Shiller-k/w een piek van 38 en inmiddels is het 33.
Amerikaanse aandelen zijn zo duur geworden omdat geen enkel land zo veel heeft gestimuleerd in de Covid-pandemie. Het inkomen van de gemiddelde Amerikaan is gestegen doordat werkloosheidsuitkeringen bijna altijd hoger waren dan het laatst verdiende loon. Daarnaast heeft de Amerikaanse centrale bank voor $500 mrd aan ‘Quantitative Easing’ gedaan en dat beleid is extreem lang volgehouden (tot april 2022). De prijs van dit beleid is dat de inflatie in de VS de hoogste is van de ontwikkelde wereld. Dit laat zien dat het beleid anders moet. Niets brengt meer economische schade aan dan inflatie die niet meer onder controle is.
Amerikaanse aandelen hebben sinds 2016 een stuk hoger rendement behaald dan Europese aandelen (117% vs 48%), maar op lange termijn is dat niet gebruikelijk. Onderzoek van de vermogensbeheerder GMO uit 2017 laat zien dat er op de lange termijn geen leidende beurs is. Europese aandelen en Amerikaanse aandelen presteren om en om voor een periode van 10 à 15 jaar een stuk beter dan de ander. Vanaf 2008 lag het totaalrendement op Amerikaanse aandelen bijvoorbeeld 97% hoger dan op Europese aandelen, maar tussen 2002 en 2008 lag het totaalrendement op Europese aandelen 74% hoger dan op Amerikaanse, terwijl in de periode daarvoor Amerikaanse aandelen 84% beter renderen dan Europese. Europese aandelen noteren op een waardering die ruim 10 punten lager is dan de Amerikaanse aandelen. Het lijkt er dan ook op dat het snel weer de beurt is aan Europa.

Floris

Dan naar de vijf ijkpersonen. Floris is de jongste en heeft de simpelste beleggingsportefeuille. Bij de start van de Beleggers Belangen Academy was hij 27 jaar en nu is hij 33. Vanwege zijn lange horizon is hij 100% in aandelen belegd. Zijn portefeuille bestaat uit 65% aandelen uit Europa en 35% aandelen uit de opkomende markten. Dit is de kernportefeuille die geldt voor de modelportefeuille van alle ijkpersonen die nog niet met pensioen zijn. Hoe ouder de ijkpersoon, hoe lager het percentage aandelen in de modelportefeuille.

Maarten

Maarten heeft nu de leeftijd bereikt van 58 jaar. Hij zit in tegenstelling tot Floris niet voor 100% in aandelen maar voor 80%. De reden dat Maarten op zijn leeftijd nog altijd met 80% in aandelen zit, is dat zijn financiële positie solide is. Hij heeft later een goed pensioen, maar hij vertrouwt er niet volledig op dat het pensioenfonds de komende tientallen jaren aan zijn verplichtingen kan blijven voldoen. Soms krijgt hij een brief dat de indexering een jaar wordt overgeslagen. Maarten vreest, mocht hij nog tientallen jaren leven, dat er op een gegeven moment te weinig geld binnenkomt via zijn pensioenfonds om zijn levensstijl intact te houden.

Maarten heeft al met al nog een aardig lange looptijd te gaan voor zijn aandelen. Hij vertrouwt erop dat zijn pensioenfonds aan het begin van zijn pensionering alles nog wel goed geregeld zal hebben en hij kiest voor 80% aandelen vanwege de lange looptijd. Daarnaast heeft hij 10% belegd in goud, deze positie moet het vooral goed blijven doen wanneer zijn pensioenfonds niet in staat is om zijn uitkering te verhogen als er inflatie is. Goud is immers een inflatiehedge. Maarten kiest daarnaast ook voor 10% cash, omdat dit hem flexibiliteit biedt.

Roos

Roos is dit jaar 43 geworden. Zij heeft twee verschillende doelen. Het eerste was financieel onafhankelijk worden en haar tweede doel was om haar dochter te kunnen laten studeren vanaf 2026.

Ze heeft net als Maarten 80% van de aandelen in de kernportefeuille zitten en vanwege de toenemende schulden in de wereld had ze ook 10% goud. Daarnaast wilde ze per se blootstelling hebben aan Amerikaanse technologie-aandelen. Europa heeft geen bedrijven van het kaliber Amazon, Facebook, Google, Apple en Microsoft. Roos kocht een ETF voor 10% van de portefeuille.

In 2026 wil ze de waarderingen van de verschillende assets bekijken om te bepalen welke ze gaat verkopen. Mocht de inflatie langdurig hoog blijven, dan zullen aandelen waarschijnlijk slecht presteren, maar de positie in goud moet het dan goed gaan doen. Goud heeft in 2022 al bijna zijn volledige achterstand op Europese aandelen goedgemaakt (46% vs 48%) en is het rendement van opkomende markten al voorbij (32%).

De portefeuilles van Erik

Erik Offensief en Erik Defensief zijn de twee moeilijkste modelportefeuilles, omdat Erik inmiddels de leeftijd van 69 jaar heeft bereikt. Wanneer de Nederlandse tienjaarsrente 5% is, dan is er bij een portefeuille van €1 mln jaarlijks een uitkering van €50.000. Een paar maanden geleden was de tienjaarsrente in Nederland 0% en dan is de uitkering ook 0%. Inmiddels heeft de ECB de eerste renteverhoging doorgevoerd in elf jaar en is de tienjaarsrente geklommen naar 1,75%. Dit levert een uitkering van €17.500 op.

Dit gaat de goede kant op, maar is nog altijd te weinig om van te leven en daarom nemen beide Eriks risico door te beleggen in Europese dividendaristocraten. Deze geven een dividendrendement van 3% en bovendien hebben zij in tegenstelling tot staatsobligaties wel de mogelijkheid om te groeien. Het risico is echter dat dividenden naar beneden kunnen gaan in een Europese recessie.

Beide Eriks zitten ook in hoogrenderende Europese bedrijfsobligaties. Deze geven een jaarlijkse uitkering van 3,4%. De rente loopt op en dat betekent dat de koersen van obligaties dalen. Een obligatie lost echter aan het einde van de looptijd altijd op 100 af. Wanneer er nieuwe obligaties worden gekocht, krijgt de belegger vanzelf een hogere uitkering wanneer de rente is gestegen.

Weging China verlaagd
In het zes-jarige bestaan van de opleiding hebben wij één grote wijziging doorgevoerd. In het eerste kwartaal van dit jaar hebben wij de weging van Chinese beleggingen verlaagd. De Russische inval in Oekraïne heeft ons geleerd dat de wereld sneller deglobaliseert dan gedacht. De MSCI Emerging Markets ETF, waarvan China, Hong Kong en Taiwan bijna 50% uitmaakten, is vervangen door de iShares MSCI EM ex-China UCITS ETF (IE00BMG6Z448). Taiwan zit hier wel in, maar het risico is met 23% een stuk lager. De iShares Emerging Markets Dividend ETF in de portefeuille van Erik Offensief is daarnaast vervangen door de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF (IE00B5M1WJ87).

Rendementen

In de eerste twee jaar van de Academy presteerden de modelportefeuilles precies zoals verwacht. De jonge Floris had met 100% aandelen het hoogste rendement. Vlak daarna kwam Roos, die 90% aandelen had en vervolgens Maarten met zijn 80% aandelen.

De Amerikaanse centrale bank begon in 2019 in tijden van economische groei de balans uit te breiden. Dit zette de aandelen van grote Amerikaanse technologiebedrijven in vuur en vlam. Roos zit voor 10% in Amerikaanse aandelen en dat bracht haar portefeuille in één keer naar een rendement boven dat van Floris.

Bij de start van de pandemie gingen obligaties hard naar beneden. In de statuten staat dat de Fed geen bedrijfsobligaties mag kopen – uiteindelijk bleek het juridisch wel mogelijk dat de Amerikaanse overheid bedrijfsobligaties kocht en de Fed die transacties financierde. Het gevolg was dat in de donkerste dagen van de pandemie de portefeuilles van Erik Offensief en Erik Defensief over de gehele looptijd de twee slechtst presterende portefeuilles waren.

Als gevolg van het thuiswerken gingen Amerikaanse techaandelen nog harder omhoog. Roos zit maar voor 10% in Amerikaanse technologie, maar haar portefeuille is met een rendement van +63% wel nog altijd de best presterende portefeuille. Floris en Maarten zitten daar met respectievelijk 44 en 41% een stuk achter. Erik Offensief en Erik Defensief – die beleggen voor vermogensbehoud en niet voor vermogensgroei – hebben met respectievelijk 18% en 12% een stuk lager rendement.

De grafiek toont dat alle ijkpersonen de paniek in de financiële markten in ieder geval goed hebben doorstaan.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!