Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Grafiek van de Dag Karel Mercx, 1 jun 2022 10:41

GvdD | Niets kan de olieprijs naar beneden brengen

0 0 Leestijd ongeveer

De Brent-olieprijs ligt er zeer sterk bij. De laatste tijd is er behoorlijk wat gebeurd wat normaal gesproken zou zorgen voor goedkopere olie, maar niets kan de prijs naar beneden brengen.

De belangrijkste remmende factor zou China moeten zijn. De vraag van de grootste olie-importeur ter wereld is flink gedaald omdat meerdere miljoenensteden in China in lockdown zijn gegaan. Daarnaast is de regering van de Amerikaanse president Biden bezig met het verkopen van olie uit de strategische voorraden.

In de Grafiek van de Dag is te zien dat ondanks de genoemde aspecten de prijs van een vat Brent-olie is gestegen tot boven de $120 per vat. En die Amerikaanse strategische reserves moeten weer een keer worden aangevuld en de Chinese economie zal weer een keer open gaan. En meer vraag zal de prijs waarschijnlijk verder opdrijven.

Ik denk dat de olieprijs vooral stijgt omdat de OPEC het niet meer heeft over de hoeveelheid olie die het kartel gaat produceren, maar vooral over targets. Dit laat zien dat OPEC-landen moeite hebben om de productie te verhogen. Steeds meer landen halen de doelen niet. De doelstelling van Saoedi-Arabië is om dagelijks 11 miljoen vaten te verkopen. Afgelopen maand was het 10,5 miljoen vaten. Tel je alles op dan verkoopt de OPEC ruim 1 miljoen vaten per dag minder dan hun targets.

De OPEC-landen geven aan dat de vraag en aanbod in balans zijn en dat er geen reden is om extra olie te verkopen. De stijgende olieprijs heeft niets te maken met de fundamenten, zeggen zij.

Amerikaanse geopolitiek

President Biden is de banden met Saoedi-Arabië aan het aanhalen en zal waarschijnlijk in juni een bezoek brengen aan het land in het Midden-Oosten. De grootste oliereserves in de wereld zijn echter in Venezuela. In 2019 verbrak de Verenigde Staten de banden met Venezuela nadat president Maduro via vermeende verkiezingsfraude aan de macht bleef.

Door de hoge olieprijs zijn in de Amerikaanse regering steeds meer geluiden te horen om die banden weer te herstellen. De conclusie van dit alles: de olieprijs zal ongetwijfeld volatiel blijven in de komende maanden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.