Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Grafiek van de Dag Karel Mercx, 25 mei 2022 10:49

Grafiek van de Dag | Inflatie geeft analisten nog steeds het nakijken

0 0 Leestijd ongeveer

In de Grafiek van de Dag staat de wereldwijde inflatie-verrassingsindex. De onderliggende waarde is de inflatie in de 10 grootste economieën op de wereld en hoe die afwijkt van de verwachting van analisten.

Wanneer de index op 0 staat, dan is de inflatie in de 10 grootste economieën precies gelijk aan de gemiddelde analistenverwachting. Deze index beweegt altijd richting de 0. Als een analist immers te hoog zit met zijn voorspellingen, dan verlaagt hij zijn verwachting voor inflatie voor de komende maand en heeft de analist een te lage verwachting, dan heeft hij de neiging om zijn verwachtingen voor de komende maand op te voeren.

De afgelopen maanden verhogen analisten in rap tempo hun inflatieverwachtingen, maar de werkelijke inflatie komt elke keer toch weer hoger uit dan gedacht. De wereldwijde inflatie-verrassingsindex staat daarmee al heel 2022 bij de hoogste standen ooit. En staat hiermee een stuk hoger dan bijvoorbeeld in 2008, toen de olieprijs van ruim $140 alles in de wereld een stuk duurder maakte.

Economische activiteit

Het gevolg van het uit de hand lopen van de inflatie is dat meerdere centrale banken bezig zijn om de economische activiteit van hun onderliggende economieën flink af te remmen. Zelfs de ECB liet deze week doorschemeren dat er in juli en augustus renteverhogingen zullen aankomen en daarnaast zal over een aantal maanden ook het Europese opkoopprogramma eindigen.

Het grote nadeel van inflatie is dat die de waardering van aandelen naar beneden brengt. Dit komt op de eerste plaats doordat de waarde van de toekomstige kasstromen dalen. Verder vindt margedruk plaats als kosten sneller stijgen dan de omzet en op de derde plaats dalen waarderingen omdat er meer onzekerheid is.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.