Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Grafiek van de Dag Karel Mercx, 11 mei 2022 11:43

ARK-ETF | Een opvallend voorbeeld

0 0 Leestijd ongeveer

Vooral de technologie-aandelen noteren dit jaar een stuk lager. De beweging is inmiddels zover doorgeslagen dat de koersdalingen kunnen worden vergeleken met de koersval die volgde op de uitbraak van coronapandemie.

Tijdens de koersval van de coronapandemie in maart 2020 daalde De Nasdaq met 30%. De technologie-index heeft inmiddels 27% kwijtgespeeld. De koersdalingen zijn zo goed als hetzelfde, maar de paniek die het eerste kwartaal van 2020 kenmerkte, is ver te zoeken. Dit geldt in eerste plaats voor de centrale bank Fed. In 2020 werd de rente met grote stappen verlaagd en werd het QE-programma opgestart, om zo snel mogelijk vele honderden miljarden in de financiële markten.

Hoe anders is het vandaag de dag. Het enige middel dat de Fed nu inzet, is de economie vertragen om de inflatie te beperken. Dit wil de centrale bank doen door de rente de komende twaalf maanden elke zes weken met 25 of 50 basispunten te verhogen. Daarnaast zal er een begin worden gemaakt met het verkopen van de de beleggingen die de Fed in de afgelopen twee jaar had gekocht.

Hetzelfde verhaal gaat op voor de beleggers. Ook bij hun is de angst ver te zoeken. In de grafiek van de dag heb ik in blauw de koers van de Ark Innovation ETF aangegeven. Dit is één van de bekendste technologie-ETF’s. Sinds 1 januari 2020 zijn de koersen met 17% gedaald. Het beheerd vermogen is over deze periode echter gegroeid met 323%.

Lagere koersen maar wel een groter beheerd vermogen is opvallend en komt zelden voor. Dit is vooral zo bijzonder omdat beleggers in het verleden meestal beleggingen kochten waarvan ze hadden gewild dat ze die een jaar geleden al hadden aangeschaft en ze verkochten meestal beleggingen waarvan ze hadden gewild dat ze die een jaar geleden al van de hand hadden gedaan.

Capitulatiefase

Dat beleggers nu toch nog vertrouwen hebben komt doordat er nog geen ‘capitulatiefase’ is geweest. Dat is een periode dat het vertrouwen weg is en alles in de verkoop gaat. Dit is meteen ook de reden waarom in een berenmarkt de grootste koersdalingen op het einde zitten.

Als deze fase aanbreekt, dan komt dat waarschijnlijk doordat al de renteverhogingen de Amerikaanse economie in een recessie hebben geduwd en de vooruitzichten somber zijn. De inflatie zal dan hoogstwaarschijnlijk zijn gedaald omdat per definitie een recessie deflatoir is. De Fed zal vervolgens weer gaan stimuleren, waardoor er weer een mooi koopmoment aanbreekt voor aandelen aan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.