Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Dramatische koersdalingen voor beurslievelingen van ’21

0 0 Leestijd ongeveer

De Europese beurzen herstellen vandaag bij opening van de verkoopgolf van gisteren, en van de afgelopen dagen en weken. Met name veel internetaandelen en hippe groeiaandelen in de VS gingen genadeloos hard onderuit.

Een aantal van de beurslievelingen van 2021 staan in veel gevallen op koersen die 70 tot 80% lager dan eind vorig jaar, ook voor de grootste namen zoals Shopify, Rivian Automotive, Coinbase, Roblox en Netflix.

2022 verloopt tot dusver dramatisch voor beleggers die investeren in groeiaandelen, zeker als er geen dividend wordt uitgekeerd. Het is bizar, maar het Canadese Shopify staat in 2022 op 72,6% verlies. Nog zo’n hype-aandeel is Roblox, vorig jaar veel in het nieuws als metaverse-aandeel. Wie eind vorig jaar had gekocht staat nu op 73% verlies. Een andere loser is Rivian Automotive, de producent van electrische auto’s die in november 2021 naar de beurs ging en een hoogste koers van $179 aantikte. Nu kun je een aandeel Rivian kopen voor $22,78 na een verlies van 78% dit jaar. Gisteren kreeg het aandeel een nieuwe dreun op het nieuws dat aandeelhouder Ford zijn belang wil verkopen. Rivian maakt nog steeds nauwelijks omzet en zal de komende jaren nog grote verliezen blijven overleggen.

Nog zo’n idioot gehyped aandeel is Coinbase, dat net als Rivian in top IPO-jaar 2021 naar de beurs ging en na een hoogtepunt van $369 eind november is teruggevallen tot slechts $83,51 na een daling van 67%dit jaar. Coinbase, het cryptoplatform, wordt dit jaar meegesleurd in de koersval van crypto-aandelen. De bitcoin daalde de laatste zes maanden maar liefst 55%.

Warren Buffett liet zich tijdens de aandeelhoudersvergadering van Berkshire recent nog zeer negatief uit over de cryptovaluta: ‘I wouldn’t buy ‘all of the bitcoin in the world’ for $25: It doesn’t produce anything’. Met dat laatste heeft Buffett natuurlijk een punt en dat geldt eigenlijk voor alle hierboven genoemde aandelen, waarvan er geen één dividend betaalt. Als we kijken naar de grootste stijgers in de Verenigde Staten dit jaar zien we bijna alleen maar aandelen die een dividend uitkeren. De grootste dalers betalen geen dividend en maken vaak ook (nog) geen winst;

In Nederland zien we hetzelfde met Just Eat Takeaway.com dat in 2022 op 60% verlies staat. Dividendaandelen doen het ook niet goed in 2022, maar blijven vooral door het dividend nog altijd een stuk beter liggen dan de speculatieve aandelen die geen dividend betalen.

 

 

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.