Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 12 mei 14:00

Column | Wachten op de bodembel

0 0 Leestijd ongeveer

De S&P500 staat dit jaar 14% lager en de Nasdaq is al 23% kwijtgeraakt. De belegger krijgt waarschijnlijk nog meer koersdalingen voor de kiezen totdat de Amerikaanse centrale bank Fed besluit dat het genoeg is geweest.

Het moment van ingrijpen valt niet te missen want dit zal de aankondiging zijn dat de Fed weer assets gaat kopen op de financiële markten. De laatste keer dat zo’n programma van Quantitative Easing (QE) werd gestart, was op zondag 15 maart 2020. De koersen waren toen hard gedaald uit angst voor de economische gevolgen van corona. QE staat gelijk met de bodembel omdat in het verleden het opstarten van een QE-programma er altijd voor heeft gezorgd dat de bodem gezet was en er een tijdperk van koersstijgingen aanbrak.

De aandelenmarkt zetten op 23 maart 2020 de definitieve bodem neer en in augustus van dat jaar bereikte de S&P500, de belangrijkste index van de Verenigde Staten, zelfs weer nieuwe all time highs.

In het verleden

Dat aandelen sterk stijgen wanneer er gestimuleerd wordt, is geen recent fenomeen. Tussen 1932 en 1934 liet de Amerikaanse regering de waarde van een ounce goud stijgen van $20 naar $35. De Verenigde Staten hanteerden toentertijd de Gouden Standaard. In dit systeem was de waarde van het aantal dollars dat in de economie in omloop was, gelijk aan de waarde van het goud. De 75% extra dollars zwengelden de Amerikaanse economie weer aan. Drie jaar later was de Dow Jones met 64% gestegen. Had de belegger aan het begin van de devaluatie gekocht, dan was zijn rendement zelfs 134%.

Voordat de Fed in actie zal komen moet de inflatie naar beneden, want QE-programma’s wakkeren de geldontwaarding aan. De Amerikaanse inflatie staat op 8,5% en de hand van de centrale bank is niet eens in de buurt van de klepel van de bodembel.

Bezuinigen

Er is een kans dat de inflatie gaat dalen. Dat gebeurt immers wanneer de economische activiteit afneemt en er zijn legio redenen te geven waarom dat het geval is. Denk alleen maar aan de energieprijzen die extreem zijn gestegen waardoor sommige bedrijven en gezinnen moeten bezuinigen. Bezuinigen betekent minder uitgeven en dat leidt vanzelf tot verminderde economische activiteit.

Maar ook de flink gestegen rente kost geld, want schulden moeten tegen een hogere rente worden geherfinancierd. Meer geld voor herfinanciering betekent automatisch minder geld voor andere zaken wat ook weer minder economische activiteit inhoudt.

Geldontwaardering

Al deze afnemende economische bedrijvigheid is niet goed voor de prestaties van aandelen maar brengt wel de inflatie omlaag. Wanneer de geldontwaarding flink is afgenomen zal de Fed het Quantitative Easing-programma weer opstarten. Dit zal er zoals altijd toe leiden dat de koersdalingen voorbij zijn en dat bodembel heeft geklonken. Vervolgens breekt er weer een tijd aan van stijgende aandelenkoersen. Het is dus wachten tot de Fed de bodembel weer laat klinken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!