Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wolters Kluwer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 24 apr 15:00

Twintig potentiele eeuwige aandelen

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggen doe je voor de lange termijn, maar aandelen kopen voor de eeuwigheid; is dat wel een goed idee? Eigenlijk is geen enkel aandeel geschikt als eeuwigdurende belegging. Voor elk aandeel in uw beleggingsportefeuille vindt u vroeg of laat een beter exemplaar.

Toen Warren Buffett eind jaren tachtig aandelen begon te kopen van Coca-Cola en Wells Fargo schreef hij in het jaarverslag van 1988 van Berkshire Hathaway: ‘We verwachten deze aandelen voor een lange tijd aan te houden. Sterker nog, wanneer we aandelen bezitten van ijzersterke bedrijven met een beregoede directie, dan is onze favoriete periode om de aandelen vast te houden voor altijd.’

De 91-jarige Amerikaanse superbelegger kocht zijn eerste aandelen op zijn elfde, voor iets meer dan $100. Nu wordt zijn vermogen geschat op ruim $100 mrd. Zijn succes heeft Buffett te danken aan zijn zitvlees. Hij koopt nog steeds aandelen voor de lange termijn.

Het kopen van vermeende aandelen voor de eeuwigheid legde de directeur en grootaandeelhouder van Berkshire Hathaway geen windeieren, maar is dat wel een goed idee voor iedereen? Beleggen als Buffett betekent dat als je niet bereid bent om een aandeel tien jaar vast te houden, je het ook niet voor tien minuten moet willen bezitten. Je doel als belegger moet zijn om aandel­en van gemakkelijk te begrijpen bedrijven te kopen waarvan de verdiensten over tien, twintig jaar hoger zullen zijn.

Op aandelenmarkten dansen beurskoersen op en neer. Op spectaculaire koersstijgingen volgen dramatische beurscorrecties of frustrerende berenmarkten. In de loop der jaren ontstaan er ook talloze trends, die komen en gaan. Daarbovenop brengt elke hype nieuwe winnaars voort, die eerst steil stijgen en daarna nog sneller vallen en in de vergetelheid verdwijnen.

Voor de eeuwigheid

Als je eind negentig $500 in Amazon had geïnvesteerd, dan was je nu miljonair. Maar kocht je medio 1997 in plaats daarvan de aandelen van internetprovider @Home, dan was je eind 2002 alles kwijtgespeeld. Met Apple, door velen net als Amazon beschouwd als een aandeel voor de eeuwigheid, had je acht ton verdiend. Wat veel beleggers niet weten, is dat het computerbedrijf in augustus 1997 op de rand van een faillissement stond. Het was aartsrivaal Microsoft die met een financiële injectie van $150 mln Apple redde van een zekere dood.

Het beste moment om een aandeel voor de eeuwigheid te kopen, is het moment waarop het bedrijf tijdelijk in de problemen geraakt. Want dan koop je de aandelen waarschijnlijk met korting. Of zoals Buffett het in het jaarverslag van Berkshire Hathaway in 1989 stelt: ‘Het is veel beter om een geweldig bedrijf te kopen voor een redelijke prijs, dan een redelijk bedrijf voor een geweldige prijs.’

Thomas Phelps, de auteur van 100 to 1 in the Stock Market, schreef in 1972 hét boek over ‘buy-and-hold’-beleggen. De moeilijkheidsgraad van bedachtzaam en doordacht beleggen, zit hem ook volgens hem in het zitvlees. Trends duren niet eeuwig en van winst nemen word je inderdaad niet armer, maar als je winnaars voortijdig verkoopt, loop je rendement mis.

Voor de lange termijn

Als je aandelen voor de lange termijn wilt kopen, waar moet je dan naar kijken? Het is zonder meer logisch om enkel aandelen van betrouwbare dividendbetalers op te pikken. Ben je niet voornemens om ze in de komende jaren te verkopen, dan pluk je de vruchten van het dividend, toch? Aandelen zonder dividend kun je in plukjes verkopen. Het op die manier zelfgemaakte dividend staat wel haaks op de expliciete wens aandelen voor de lange termijn aan te houden.

Hoe herken je de winnaars van overmorgen? Volgens Phelps gaat het in de regel om bedrijven met een of meerdere van de volgende kenmerken: ze voorzien in een basisbehoefte, zitten in een industrie met weinig concurrentie, verkopen een uniek product dat weinig verandert en/of moeilijk te kopiëren is of ze introduceren nieuwe technieken en machines.

En het zijn vaak small-caps met een bovengemiddelde ontwikkeling van de winst en omzet. De aandelen van kleine en middelgrote ondernemingen stijgen nu eenmaal sneller dan large caps, maar de prijs is eveneens een belangrijke factor. Ook aandelen voor de eeuwigheid koop je bij voorkeur als ze goedkoop zijn.

Aandelen voor altijd

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!