Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Jeff Thijssen, 5 apr 2022 13:17

Tesla | Autofabrikant houdt voet op het gaspedaal

0 0 Leestijd ongeveer

Autofabrikant Tesla heeft in het eerste kwartaal opnieuw een recordaantal voertuigen afgeleverd. Daarnaast werd in maart de fabriek in Berlijn officieel geopend en lijkt er opnieuw een aandelensplitsing in de pijplijn te zitten.

Tesla weet de laatste weken weer volop de aandacht naar zich toe te trekken. Een van de belangrijkste berichten kwam uit Duitsland. In maart werd de eerste Teslafabriek in Europa officieel geopend en rolden de eerste Model Y-voertuigen in Berlijn van de band. Bij volledige capaciteit zou de fabriek 500.000 voertuigen moeten kunnen produceren op jaarbasis. Ter vergelijking: in geheel 2021 wist Tesla wereldwijd 930.000 voertuigen te produceren.

Aandelensplitsing

Daarnaast maakte Tesla eind maart bekend dat vanwege de opgelopen beurskoers opnieuw een aandelensplitsing volgt. Op dagbasis steeg de marktkapitalisatie van Tesla met $84 mrd terwijl er fundamenteel natuurlijk niets veranderde bij het bedrijf. Het zal de tweede splitsing in korte tijd moeten worden, in 2020 vond er al een vijf-voor-één-splitsing plaats, om het aandeel toegankelijker te maken voor particuliere beleggers en het eigen personeel. Na de vergadering van aandeelhouders zal duidelijk worden of de splitsing daadwerkelijk doorgaat en wat de ratio zal worden.

De levering- en productiecijfers over het eerste kwartaal stelden ook niet teleur. Tesla leverde in de eerste drie maanden van 2022 310.048 voertuigen af en dat is een toename van 68% vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee toont Tesla wederom aan dat het redelijk goed kan omgaan met een tekort aan chips in de sector.

Desalniettemin loopt ook bij Tesla niet alles zoals gehoopt. Sinds eind maart ligt de productie in Shanghai tot nader order gedwongen stil om de verspreiding van het coronavirus in te dammen en ook de hogere grondstofkosten spelen het bedrijf parten. De volledige kwartaalcijfers op 20 april moeten duidelijk maken wat de impact is op de marges. In maart verhoogde Tesla de verkoopprijzen in de VS en China om de kosten (deels) door te rekenen naar de consument.

Aandeel Tesla blijft op ‘verkopen’

Daarnaast lijken klanten langer te moeten wachten op de zogenoemde Cybertruck en de lancering van de volledig zelfrijdende auto. Bij een geschatte k/w 2022 van 112 en de toenemende concurrentie, waardoor Tesla waarschijnlijk marktaandeel zal verliezen, blijft het advies vanwege de zeer hoge waardering op dit moment ‘verkopen’.

Aantal geleverde Tesla’s
2022 Q1 2021 Q1
Model S/X 14.724 2020
Model 3/Y 295.324 182.780
Totaal 310.048 184.800

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ