Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Grafiek van de Dag | Angstindices

0 0 Leestijd ongeveer

De meeste beleggers meten angst op de financiële markten door naar de VIX-index te kijken. Deze paniekmeter meet de beweeglijkheid van Amerikaanse aandelen. Een veel minder bekende angstmeter is de MOVE.

De MOVE Index meet de beweeglijkheid van Amerikaanse  obligaties. Beide indices zijn dus een indicator die onrust meten op de financiële markten, waarbij het interessant is dat de VIX een negatieve correlatie heeft met de MOVE, maar de MOVE een positieve correlatie heeft met de VIX. Welke van de twee geldt, is afhankelijk welke van de twee is begonnen met stijgen. De laatste twintig jaar was de correlatie tussen de VIX en de MOVE negatief: brak er paniek uit op de financiële markten, dan verkochten beleggers aandelen en gingen zij schuilen in obligaties. Het kopen van assets brengt de beweeglijkheid ervan naar beneden: stijgende obligatiekoersen (dalende rentes) zorgen voor een dalende MOVE. En het verkopen van assets zorgt dat de beweeglijkheid van deze assets omhoog gaan: een stijgende VIX.

In onderstaande grafiek is te zien dat in de afgelopen twee jaar de MOVE leidend was. Dit betekent dat stijgende beweeglijkheid bij obligaties zorgt voor stijgende beweeglijkheid bij aandelen. Wanneer de beweeglijkheid van obligaties stijgt, dan werkt dit altijd door in aandelen.De stijgende beweeglijkheid van obligaties zou kunnen komen doordat de Amerikaanse economie bijna in een recessie terecht is gekomen. In de afgelopen vijftig jaar zorgde elke flinke stijging van de energieprijzen voor een recessie. In een recessie zijn er altijd wanbetalingen. Dat is als eerste te zien bij obligaties, maar uiteindelijk komt dit ook bij aandelen terecht. 

Het zou ook kunnen zijn dat de beweeglijkheid van obligaties stijgt doordat de rente stijgt. Stijgende rentes betekenen dalende obligatiekoersen. De reden dat aandelen volgen is omdat een stijgende rente zorgt dat de waarde van de toekomstige kasstromen van bedrijven daalt. Aandelen gaan na obligaties in de verkoop en dat zorgt voor beweeglijkheid.

In grafiek is ook goed te zien dat tijdens de coronacrash eerst de MOVE de hoogste stand bereikte en daarna pas de VIX. De MOVE begon ook eerder weer met dalen. Wat dat betreft is het een veeg teken dat de afgelopen weken de MOVE veel sterker is gestegen dan de VIX.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!