Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Advies Karel Mercx, 1 mrt 11:00

Berkshire Hathaway | Weer topjaar en het is nog lang niet op

0 0 Leestijd ongeveer

De jaarcijfers van Berkshire Hathaway waren indrukwekkend. Een steeds hoger dividend en flinke aandeleninkoop lijken de komende tijd verzekerd.

Afgelopen zaterdag publiceerde Berkshire Hathaway de jaarcijfers over 2021. Een cijferpublicatie in het weekend is ongebruikelijk voor een beursfonds, en er zit dan ook een duidelijk doel achter: ceo Warren Buffett en zijn rechterhand Charlie Munger willen dat beleggers kijken naar de cijfers zonder dat ze meteen op de koop- of verkoopknop kunnen drukken. Ook zijn er geen speciale contactmomenten met analisten of institutionele beleggers, omdat voor Berkshire Hathaway alle aandeelhouders gelijk zijn.

De investeringsmaatschappij is sterk door de coronapandemie gekomen. De nettowinst ging in 2021 met 111,1% omhoog, naar $89,8 mrd. Dit komt voor een belangrijk deel door de goede prestaties van de financiële markten in 2021, en dan vooral de aandelen Apple. Berkshire heeft 5,6% van de aandelen van Apple in bezit en deze werden in 2021 ruim $40 mrd meer waard.

De beleggingsportefeuille bevat nu in totaal $331 mrd aan verhandelbare aandelen, goed voor ongeveer de helft van de beurswaarde van $669 mrd. De rest van het bezit bestaat uit niet-beursgenoteerde belangen en de eigen verzekeringstak. Een tweede reden dat het zo goed gaat met Berkshire Hathaway, is dat het bedrijf heeft ingespeeld op het herstel van de Amerikaanse economie. Dat herstel van de coronaklap is er inderdaad gekomen.

Eigen inkoop heilige graal voor Berkshire Hathaway

Berkshire Hathaway laat zijn aandeelhouders delen in de feestvreugde. Van de nettowinst vloeit een bedrag van $27,1 mrd terug naar beleggers, tegenover $24,7 mrd in 2020. Daarbij is het totaal aantal aandelen in de afgelopen twee jaar met 9% gedaald. Warren Buffett ziet het inkopen van eigen aandelen dan ook als de heilige graal voor het creëren van aandeelhouderswaarde, een methode om elke aandeelhouder van Berkshire Hathaway een groter deel van de koek te geven.

In deze tijd, waarin het kopen van andere bedrijven voor Berkshire Hathaway een dure aangelegenheid is, heeft Buffett helemaal een voorkeur voor het inkopen van eigen aandelen. En ondanks de enorme aandeleninkoop eindigde Berkshire Hathaway het jaar met een cashpositie van $146,7 mrd. Dat is slechts iets minder dan het record van $149,2 mrd aan het einde van het derde kwartaal.

Zelfs Oekraïne laat aandeel onberoerd

Over de afgelopen vijf jaar ligt de verhouding tussen beurswaarde en boekwaarde bij Berkshire Hathaway op 1,36. De huidige waardering zit hier met 1,39 een klein beetje boven. Deze waarderingsstijging van 2,2% heeft voor een rendement gezorgd van 86,4%. Dit laat zien hoe hard de business groeit.

Zelfs de escalerende crisis in Oekraïne kan het aandeel niet doen ontsporen, want afgelopen vrijdag sloot Berkshire Hathaway 0,2% onder zijn koersrecord. Het aandeel blijft koopwaardig.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!