Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 17 feb 09:00

Nóg een reden om te (blijven) beleggen

0 0 Leestijd ongeveer

De populariteit van beleggen kreeg twee jaar geleden om twee redenen een oppepper.

Op de eerste plaats de verdere verlaging van de spaarrente bij de grootbanken. Op 1 april 2020 was ABN Amro de eerste Nederlandse bank die geen spaarrente meer uitkeerde aan particuliere spaarders. Vermogende klanten kregen voor het bedrag boven €2,5 mln zelfs te maken met een negatieve rente. Andere banken volgden dat jaar het voorbeeld van ABN Amro met soortgelijke maatregelen.

Op de tweede plaats kreeg beleggen een impuls door de beperkende maatregelen vanaf het voorjaar van 2020 vanwege de pandemie. Veel mensen hielden opeens aan het einde van de maand geld over, omdat bestedingen aan onder meer vakanties en horeca wegvielen. Bovendien hadden velen door het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven, van de ene dag op de andere de tijd om zich in beleggen te verdiepen. Vooral jongeren zagen de crash van maart 2020 zodanig als een koopkans, dat de Nederlandse brokers de toeloop in de maanden daarna zelfs nauwelijks konden verwerken.

Nu stoppen met beleggen?

De instappers van toen hebben, weten we nu, waar voor hun geld gekregen. Is dan nu, terwijl het aantal besmettingen en doden weer afneemt en beperkingen worden opgeheven, het grote moment om op de verkoopknop te drukken? Om een drietal redenen beslist niet. Op de eerste plaats is beleggen – met of zonder pandemie – altijd een goede manier om uw geld beter te laten renderen. Op de tweede plaats blijft sparen, zolang de rente niet fors gaat oplopen, geen alternatief.

De derde en meest actuele reden om uw brokeraccounts niet op te zeggen, is uiteraard de torenhoge inflatie die Nederland teistert. De prijzen van consumentengoederen en -diensten begonnen medio vorig jaar op te lopen en kwamen vorige maand 6,4% hoger uit dan een jaar eerder, meldde onlangs het CBS. De Nederlandsche Bank gaat er nu vanuit dat de hoge inflatie tot in de eerste helft van 2023 zal aanhouden. Dat is voor iedere Nederlander een gegeven om rekening mee te houden.

Nu adviseer ik niemand om al het spaargeld in aandelen of ETF’s te steken, zeker niet wanneer u uw geld binnen afzienbare tijd nodig heeft voor een grote uitgave of voor uw pensioen. Maar zelf ga ik de komende periode wel meer beleggen dan dat ik van plan was zonder hoge inflatie. De huidige geldontwaarding zou voor iedere Nederlander nóg een reden moeten zijn om te (blijven) beleggen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!